Як Збруч став рікою Cоборності

Як Збруч став рікою Cоборності

Семеро письменників, які живуть на різних берегах Збруча, створили спільну збірку короткої прози, в якій усіх об’єднує Різдво і любов до України.

Презентація збірки оповідань «Різдво через Збруч» відбулася 3 січня у тернопільській книгарні «Буква». Цю книжку створили 7 українських письменників: Андрій Павловський, Лора Підгірна, Віоліна Ситнік, Олег Вітвіцький, Софія Пасічник, Ольга Деркачова та Наталка Михно.

Оповідання і різдвяні рецепти

Упорядником збірки є письменниця та громадська діячка із Кам’янця-Подільського Лора Підгірна.

  • Ідея створення цієї книжки виникла два роки тому, коли з тернополянином Олегом Вітвіцьким та теребовлянкою Наталкою Михно ми мали ряд мистецьких подій, їздили одне до одного через Збруч, – каже Лора Підгірна. – Ми навіть свої пости на «Фейсбуці» позначали відповідним хештегом. Так сталося, що Збруч став для нас не кордоном розділення, а навпаки річкою, що об’єднує.

Збірка короткої прози авторів, які мешкають по обидва боки Збруча, вийшла у видавництві «КМ-БУКС» накладом 1000 примірників. Вона унікальна ще й тим, що має зручний кишеньковий формат, а ще в ній поданий «Різдвяний Стравопис через Збруч» – рецепти бабусь і прабабусь.

Відео дня
  • В ній є оповідання на кожен смак, – каже письменниця. – Так, для діток буде цікаво прочитати оповідання дебютантки з Тернополя Софії Пасічник «Ліжечко для Янгола», для дорослих тут є романтичні лав-сторі, патріотичні розповіді тощо. Моє оповідання «Гілочка ялівцю» про непросту долю сільської дівчини Гелени та її коханого повстанця Сенька. Історія має часові переплетіння. Олег Вітвіцький мені надіслав пісню «Зацвів у лузі ялівець», а я її додала в текст.

Завдяки ідеї літературного туризму, яку подала Лора Підгірна, до проекту пообіцяли приєднатися чимало авторів. Вже до свята Пасхи вийде наступна збірка «Великдень через Збруч».

Історія чудесного зцілення

Письменниця з Теребовлі Наталка Михно додала, що ідея книжки – це своєрідний культурний місточок між українцями, що живуть на різних берегах річки, що розділяє Україну на західну і східну.

  • Політика нас зробила відмінними, але ми вирішили, що ми єдині, що наша відмінність позитивна, бо люди цікаві саме тим, що вони різні, – пояснює пані Наталка. – Я написала сімейну історію. Так сталося, що мій прадідусь був громадським діячем, член ОУН у селі Глещава. Ще в дитинстві бабуся нам із сестрою розповідала історію, що колись до нас у хату на Різдво приходив кобзар Івась Кисіль. Він був альбіносом.

Як згодом дізналася письменниця, цей кобзар був своєрідним інформатором, адже в ті часи Інтернету не було. Проте після сумнозвісного з’їзду кобзарів він зник. І знову завітав у гості до свого близького друга через кілька десятків років, коли той лежав дуже хворий.

  • Хоч прадідуневі тоді поставили діагноз рак, але після зустрічі з побратимом хвороба відступила і він ще прожив кілька років, – каже Наталка Михно. – Тож щоразу перед Різдвом наша бабуня розповідала нам цю дивовижну історію, розпалюючи в п’єцу і випікаючи ванільні тістечка.

Написав про повстанський вертеп

Тернопільський письменник Олег Вітвіцький написав оповідання «Повстанський Вертеп». На його думку, День Соборності України, який відзначають 22 січня, треба святкувати не стільки символічними акціями єднання на мосту між Хмельницькою та Тернопільською областями, а власне жити нею. Тому письменники пишуть про Соборність, науковці досліджують її, а українські військові на сході України відстоюють ціною власних життів.

До речі, саме 22 січня 2019 року збірку «Різдво через Збруч» репрезентують у смт. Підволочиськ, що на кордоні Великої України та Галичини.

  • Кожен має щось зробити задля Соборності, – каже Олег Вітвіцький. – Я дуже тішуся, що наша команда створила таку збірочку. Хочу розповісти про одне диво, яке ця книжка вже створила. Мій добрий друг Сергій Волянюк, який досліджує історію боротьби за українську незалежність, повідомив мене, що днями знайшли нові документи про підрив криївки у селі Фащівка Підволочиського  району. А я у своєму оповідання якраз написав історію, пов’язану з цією криївкою.

На написання оповідання письменника надихнула повстанська коляда про юнака, який захотів потрапити до батьківського дому на Святвечір, але там на нього вже чатували вороги.

  • У моєму оповіданні вертеп з’явився не випадково, адже цього року виповнюється 30 років з часу заснування легендарного товариства «Вертеп», – додає пан Вітвіцький. До речі,  прототипами героїв мого твору  є Тарас Гребеняк – друг Гребінець та Іван Гавдида – друг Гетьман.

Черешневий бісквіт і янгол

Кам’янчанин Андрій Павловський розповів, що назву його оповіданню дав рецепт черешневого бісквіту, який письменник подав у своїй історії. Різдво для героїв його твору – знакове. Молода мама з донечкою чекають зустрічі з чоловіком і батьком, який повертається з війни, юнак-інвалід спостерігає за вечірнім небом, очікуючи на появу різдвяної зірки, дівчина готує святвечірні страви для себе і свого кота.

  • Всі ми прагнемо див і всі ми є дивами, – стверджує терноплянка Софія Пасічник. – Це основна тематика моєї душевної, світлої і позитивної казки-повісті «Ліжечко для Янгола», яка буде цікава не лише дітям, а й дорослим, бо має філософський зміст. Головні герої – Янгол і хлопчик Устимко. Його прототипом є герой Небесної Сотні Устим Голоднюк. В казці багато символізму, вона зорієнтована на відчуття. Янгол з’являється аби зцілити хворого хлопчика. Йому допомагає кішка Соня та батьки Устимка, які лікують його своєю любов’ю і ласкою.

Автори спільно колядували

Ще дві авторки – Ольга Деркачова з Івано-Франківська та кам’янчанка Віоліна Ситнік на презентацію не приїхали, тож про їхні оповідання розповіла упорядник збірки Лора Підгірна.

  • Два роки тому ми разом із Ольгою Деркачовою їхали до Краматорська, тоді ще була жива моя мама, – каже письменниця. – Ольга дала мені прочитати свою зворушливу історію «Вид із вікна на Львів», у якій йдеться про доньку, яка змушена доглядати свою матір, яка втратила пам'ять. Інша авторка з Камянця-Подільського Віоліна Ситнік написала оповідання «Аркадій»  про життєві проблеми нереалізованого чоловіка та «Дежавю» – про подорож у часі і пошук справжнього кохання.

Під кінець презентації Олег Вітвіцький виконав свою авторську пісню «Соборність», а відтак усі автори спільно заколядували.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up