Жива класика тернопільської історіографії

Жива класика тернопільської історіографії

Книгу «Тернопіль, Ternopil, Tarnopol» презентували з нагоди 477-річниці першої писемної згадки про Тернопіль.

Флешкою, що зберігає нашу пам'ять, живою класикою тернопільської історіографії назвали нове подарункове видання «Тернопіль, Ternopil, Tarnopol» місцевого видавництва «Джура» співавтори найновішої книги про історію нашого міста.

Презентація відбулась  у міській раді в рамках відзначення 477-річниці першої писемної згадки про Тернопіль.

Відео дня

- Це унікальне видання увібрало в себе всі віхи розвитку міста, починаючи від його створення та інформації про засновників і закінчуючи подіями новітньої історії – Євромайдану та Революції Гідності, а також статтями про місцевих героїв, які загинули на сході України, – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал. –  Ця видання стане однією із наших візитівок, тим сувеніром, який нам буде приємно дарувати гостям та іноземним партнерам.

Розпочинається книга статтею «Заснування і власники Тернополя (1540-1843)» історика Петра Гуцала, яка розповідає читачу про заснування Тернополя, ключові історичні постаті і роди. Про старовинні церкви та вулиці Тернополя – дослідження вже покійної Любомири Бойцун. Третій розділ «Бургомістри Тернополя. Сторінки історії самоврядування (1816-1939)» – матеріал пані Бойцун, який опублікували вперше. В ньому подана цікава інформація про перші автомобілі на вулицях Тернополя, появу правил дорожнього руху тощо. У четвертому розділі представлена стаття історика Миколи Лазаровича «Тернопіль у контексті російської окупації під час Першої світової війни». Крім того дослідник подав поіменний список уродженців Тернополя, які були січовими стрільцями.

- На жаль, в українців дуже коротка історична пам'ять. Ми повинні її наповнювати образами та подіями. Ця книга робить нас цивілізованішими, відкритішими і певною мірою зберігає нашу пам'ять, – вважає Микола Лазарович. – Саме такі книжки є тими флешками, що зберігають інформацію. Основна трагедія нашого народу – це недержавний статус упродовж століть і розшматованість нашої нації,  коли українці, які належали до протилежних таборів, під час Першої і Другої  світових воєн були змушені вбивати один одного.

Дослідник навів приклади таких випадків, коли обшукуючи вбитого російського вояка, українці знаходили в нього на грудях «Кобзар» Шевченка, пробитий українською кулею, або коли січових стрільців у російських одностроях вбивали українці.

- По різні боки барикад були люди, які мали в душі Україну, – стверджує пан Лазарович. –  Коли започаткували «Тернопільські театральні вечори», під час однієї вистави січовий стрілець Іван Гончар мав виконати пісню про майбутнє України, про те, як вона бореться за незалежність. У залі сиділо повно людей у російських уніформах, тож він завагався: виконувати пісню чи ні? Та все ж зібрався духом і зробив це. Після вистави його викликали до російського старшини. Той потис артисту руку і зізнався, що є українцем.

Історичну розвідку  «Тернопіль у період ЗУНР (1918-1919)» підготував Петро Гуцал. В ній ідеться про посадові особи цього періоду, важливі документи, державні установи ЗУНРу, згадується також про місцевих євреїв.

Наступний розділ краєзнавця Олександра Семеніва висвітлює події 1944 року, коли тривали бої за Тернопіль. Матеріали дослідник отримав із колишнього архіву міністерства оборони СРСР, який десятки років був закритим для науковців і лише на короткий період українські історики могли в ньому працювати.

- Незважаючи на численні перепони, я таки поїхав туди і отримав цей матеріал, – каже пан Олександр. – До речі, книжки видавництва «Джура» – це жива класика тернопільської історіографії.

Історик Володимир Окаринський висвітлив у книзі «Тернопіль, Ternopil, Tarnopol» період після Другої світової війни, а також як відбудовували місто, як в часи незалежності знімали пам’ятники тоталітаризму тощо.

Про тернопільський Євромайдан, волонтерів та участь тернополян в АТО написала журналістка Яніна Чайківська. Розділ ілюструють світлини тернопільських фотографів Миколи Василечка та Івана Пшоняка.

- Всю Революцію Гідності, що відбувалася в Тернополі, мені довелося відбути від А до Я, – стверджує журналістка. – До написання матеріалу мене підштовхнув фотограф Микола Василечко. Я зрозуміла, що наших земляків, які пожертвували своїм життям заради того, щоб ми сьогодні жили, потрібно увіковічнити.

Закінчується книга «Тернопіль, Ternopil, Tarnopol» післямовою Миколи Лазаровича «Тернопіль. Від минулого до сьогодення».

Упорядник видання Уляна Ванчура наголосила, що однією із особливостей цієї книги є те, що передмова та підписи до фото подані українською, польською та англійською мовами.

Обсяг книги – 192 сторінки, тираж – 2000 примірників. Її можна придбати у книгарні «Ярослав Мудрий» та видавництві «Джура». Можлива доставка додому через інтернет-замовлення. Вартість одного примірника – 250 грн.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up