Не всі першачки у вересні сядуть за нові парти

Не всі першачки у вересні сядуть за нові парти

Гроші на придбання меблів та дидактичних матеріалів для першокласників виділятимуть ще і у вересні, тому обіцяне з реформи виконають восени. На парту і стілець для першокласників виділяють 1347 грн. Цього, кажуть, достатньо.

Нова українська школа – ключова реформа Міністерства освіти і науки, яка має запрацювати вже цієї осені. Головна її мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті.

Це має бути заклад, до якого приємно ходити учням. Тут обіцяють прислухатися до думки школярів, вчитимуть їх критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами.  Зовсім нещодавно начальник управлінні освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома авторитетно заявила, що керівників закладів каратимуть, якщо ті вимагатимуть гроші з батьків першокласників на будь-яке майно. За її словами, їм виділили достатньо коштів на облаштування кабінетів, тому потреби додатково щось збирати, немає. 

Тернополю дали більше 4 млн грн

- На Тернопіль, наприклад, з державного бюджету на фінансування перших класів виділили більше 4 млн грн, співфінансування міської ради має бути 30%. З Обласного бюджету ми укомплектували в місті 10 класів, вартість кожного – орієнтовно 40 тис. грн. У принципі, на одну паралель достатньо принтера, сканера, ламінатора, персональний ноутбук кожен вчитель повинен мати індивідуально. 1300 грн даємо для того, аби забезпечити комплектом меблів одну дитину, - парта і стілець, - розповіла вон

Відео дня

Однак не все так райдужно, як би нам того хотілось, додає начальник міського управління освіти і науки міської ради Ольга Похиляк.

- Нам  нині не вистачає двомісячного фонду для виплати заробітної пати працівникам галузі освіти, а це державна субвенція. Ми думаємо, як ми маємо вижити і дожити до кінця поточного року, - говорить вона. – Насправді підрахунки роблять за попередні роки – 2016, 2017. При цьому ніхто не враховує, що кількість учнів щороку зростає. От наразі маємо плюс вісім класів, а це мільйон гривень. А їх ніхто не прораховував. На меблі, роздаткові матеріали, комп’ютерну техніку виділили дуже мало коштів. Проблеми водопостачання, теплопостачання, санвузлів, старих дахів ми намагаємось вирішувати в першу чергу. З бюджету рівно розподіляємо на всі заклади рівномірно. Звісно, із власної ініціативи батьки і самі долучаються до покращення матеріально-технічної бази шкіл.

Парти всі не отримають

Щодо нових меблів, із державного бюджету кошти виділили, але розписали їх ще на вересень і на жовтень. З міського бюджету фінансування вже пішло в стовідсотковому обсязі.

- Тому до вересня ми однозначно не зможемо забезпечити всі школи меблями. Але будемо це робити ще після поступлення коштів у вересні, - додає начальник управління. – Поки відбудуться всі тендерні процедури… отака ситуація. Тернопільські батьки точно не будуть купляти меблів, комп’ютерів, дидактичного матеріалу. Є заклади, у яких діти навчаються за іншими програмами, наприклад, «Інтелект України», там зовсім інша ситуація. Батьки укладають угоду з постачальниками спеціальних навчальних матеріалів.

Попри фінансову затримку, тернопільські батьки мають бути спокійні, адже діти вчитимуться у відповідних умовах, продовжує пані Похиляк. Усі вчителі пройшли курси та готові до праці за новими держстандартами в рамках нової української школи.

Загалом на тернопільських першокласників цьогоріч виділили 6 593 690 грн, додає заступник начальника управління освіти із фінансових питань Олена Пельвецька.

Цьогоріч буде 103 перших класів

70% виділених коштів – із держбюджету та 30% - із місцевого. На придбання дидактичного матеріалу планують витратити 2 095 566 грн, на меблі спрямують 4 112 702 грн, а на комп’ютерне оснащення – 385 422 грн. У 2018 році у Тернополі набирають 103 перших класів, які мають відвідувати 3 053 учні.

- Меблі розраховували на кожну дитину, дидактичні матеріали – на кількість класів, а комп’ютери – на кількість шкіл – такі були параметри, - продовжує пані Олена. – Поетапно вже закупляємо частину необхідного шкільного забезпечення.

На один комплект меблів для першокласника (парта та стілець) виділяють 1347 грн. У принципі, цих коштів достатньо.

- Шукаємо такі меблі, які відповідають державними стандартам та вимогам нової української школи, - каже заступник. – Парти та стільці обов’язково антисколіозні, мають регулювання рівня підвищення відповідно до зросту дитини. Крім того, меблі повинні мати сертифікат якості.

Крім того, що держава не виділила одразу сто відсотків коштів, ситуацію ускладнює ще й те, що ринок не підготовлений до такого великого попиту. Адже наразі всі загальноосвітні заклади в Україні роблять замовлення, отже, створили ажіотаж.

- Кожна тернопільська школа може сама, як юридична особа, замовляти меблі, які відповідають усім державним нормам, або ж об’єднуватися з  іншими закладами та робити колективне замовлення, - каже Олена Пельвецька.

Якщо не на початку вересня, то вже в кінці місяця чи в жовтні всі тернопільські першокласники таки зможуть сісти за новенькі парти, які так рекламують чиновники всіх рівнів. На скільки ж ефективно запрацює нова українська школа – час покаже.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Айболит

    Тернопільська класична гімназія - парти були придбані за кошти батьків! Гроші збирав батьківський комітет. Завгосп завела і показала що парти можуть дати тільки поламані, яким багато років. Батькам прийшлось скидатись. Куди пішли державні кошти?
  • Анна Коритова

    На кожного першокласника Тернополя приблизно по 2590 грн
  • Герасимчук Ростислав

    Вже уявляю які побори будуть цього року.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up