Скільки «заробили» на іногородніх малюках? Чи примушують батьків платити, ми запитали у садках

Скільки «заробили» на іногородніх малюках? Чи примушують батьків платити, ми запитали у садках
  • Уже чотири роки в тернопільських дитсадках малюки, які не мають місцевої реєстрації, навчаються за особливими умовами. Їх батьки щомісяця змушені платити чималі суми до міського бюджету за освітні послуги. 
  • Скільки грошей за цей час отримало місто, як зараз ситуація в садках та що робити батькам, якщо у них вимагають кошти. Про усе нижче.

Про скандальний наказ міського управління освіти і науки Тернопільської міської ради від 03 липня 2018 року № 261 «Про встановлення плати за надання послуг у закладах дошкільної освіти для батьків, діти яких не зареєстровані у м. Тернополі» знову заговорили в липні цього року. Тоді на офіційному сайті міської ради з’явилась інформація про те, що суди усіх рівнів підтвердили законність рішення. Адвокат Ростислав Небельський, який захищає інтереси батьків без тернопільської реєстрації, такі повідомлення спростовує. Мовляв, маніпулюють, а рішення суду стосується зовсім іншого, а саме повернення сплачених коштів.  

Усі деталі в матеріалі “Спекуляції на суддівських рішеннях. Чи мають право вимагати додаткову плату в "іногородніх" дітей?

Батьки уклали сотні договорів

Журналісти “20 хвилин” вирішили дізнатись, скільки ж батьків, які живуть в Тернополі, але не мають реєстрації, уклали договори на оплату за освітні послуги. Для цього відправили інформаційний запит у Тернопільську міську раду. Відповідь отримали аж через 20 робочих днів. 

Відео дня

Отже, за інформацією ТМР, упродовж 2018-2021 рр. батьками було підписано: у 2018 році — 248 договорів; у 2019 році — 206 договорів; у 2020 році — 168 договорів; у 2021 році — 162 договори.

І якщо у 2018 році, коли наказ лише прийняли, батьки мали платити 1215 грн, то у 2021 році сума оплати збільшилась вдвічі. 

— Згідно з рішенням міської ради від 24.02.2017 року N 7/14/19 оплата освітніх послуг (грн в місяць однієї дитини) становить 2390,00 грн, — повідомляють в установі. 

Скільки грошей отримали до бюджету

Запитали ми і про те, скільки вже коштів надійшло від батьків за оплату освітніх послуг в садках за укладеними договорами. 

— Від батьків незареєстрованих дітей у Тернопільській міській територіальній громаді в міський бюджет додатково надійшов 1 958 051 грн, — повідомили в міськраді.

Але вже до жовтня, ця сума може бути ще більшою. Як і кількість договорів, підписаних батьками. Усе через те, що прийом заяв батьків для зарахування у заклади дошкільної освіти був у серпні-вересні. А  аналіз дітей, які зараховані до закладів дошкільної освіти, проводиться протягом жовтня поточного року.

— Відповідно до Положення про порядок загальної міської електронної реєстрації дітей для влаштування до закладів дошкільної освіти та навчально-виховних комплексів Тернопільської міської територіальної громади, затвердженого рішенням виконавчого комітету від 15.05 2018 року No 378, прийом дітей до закладу дошкільної освіти, зокрема комплектації груп раннього та молодшого віку, здійснюється керівником закладу упродовжсерпня-вересня поточного року. Оскільки діти шести (семи) років, які ідуть до школи з 1 вересня, мають право відвідувати дошкільний навчальний заклад до кінця оздоровчого періоду, переведення дітей з однієї вікової групи до іншої здійснюється з 1 вересня поточного року, — пояснюють у відповіді на запит.

Якщо батьки відмовляються платити 

Конкретної відповіді на  питання, чи має право заклад не приймати дитину, якщо батьки не погодились укладати договір,  у відповіді ми не отримали. Проте у міськраді наголошують: батьки МАЮТЬ ПРАВО самі оплачувати освітні послуги. 

—  Заклади освіти є окремими юридичними особами та розпорядниками коштів, тому питання вирішується безпосередньо керівництвом закладу,  — відповіли нам. —  Договори з батьками можуть укладатися на підставі рішення Тернопільської міської ради від 24 лютого 2017 року No 7/14/19 «Про взаємовідносини з об'єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг», яким передбачено можливість укладення іншими органами місцевого самоврядування з Тернопільською міською радою договорів про міжбюджетні трансферти, зокрема, для оплати здобуття дітьми-членами їхніх громад дошкільної освіти в садках м. Тернополя. Водночас у разі відсутності вказаної угоди про здійснення міжбюджетних трансфертів визначено, що громадяни, які отримують послуги в закладах м. Тернополя, але проживають за його межами, мають право самостійно їх оплачувати виходячи з нормативу, який вказаний в додатку до згаданого рішення.

Укладають договори про міжбюджетні трансферти 

У Наказі управління освіти та науки ТМР йдеться і про те, що платити за освітні послуги мають громади, де діти зареєстровані. 

— Тернопільська міська рада уклала угоди на 2021 рік про оплату освітніх послуг за дітей, які не зареєстровані в Тернопільській міській територіальній громаді та відвідують дошкільні навчальні заклади м. Тернополя з Байковецькою сільською радою, Підгороднянською сільською радою, Великоберезовицькою селищною радою та Великогаївською сільською радою, — йдеться у відповіді на інформаційний запит. — Станом на 01.09.2021 року від територіальних громад поступило 2 038 393 грн.

Крім того, додають, що батьки вправі також самі звернутись до органів місцевого самоврядування за місцем прописки з проханням перерахувати шляхом міжбюджетного трансферту кошти, закладені у їхньому бюджеті на дошкільну освіту їхньої дитини.

Як діяти батькам

Що робити, якщо вимагають підписувати договір: адвокат Ростислав Небельський 

— Я і далі наголошую, що не потрібно платити цих коштів. Якщо міська влада вважає, що їх дії — правомірні, хай спробує стягнути ці кошти з батьків через суд. Є рішення суду, яке стосувалось останнього з наказів і там було сказано, що управління не має права стягувати з батьків плати за перебування дітей у садочках, 

Ростислав Небельський радить батькам, у яких вимагають оплату і на яких тиснуть, таки укладати договори, які їм пропонують, але кошти не сплачувати. Посилаючись на те, що відрахувати дитину з садка не зможуть за неоплату. Адже офіційної підстави для цього нема. Законом чітко передбачено, за яких умов можна відрахувати дитину.  

Що кажуть в садках 

 и не виникало конфліктів із батьками щодо укладання договорів, вже від початку цього навчального року, ми запитали у завідувачок деяких дитячих садків. 

Усе відбувається без проблем. Садок №23, завідувачка Галина Летинська 

— Жодних конфліктів з цього приводу у нас в закладі не виникало. Спочатку ми прийняли дітей, які мають реєстрацію. І за залишковим принципом далі добирали дітей, які зареєстровані в інших населених пунктах. Без жодних проблем. Це десь 7-8 дітей. Усі батьки переконували, що згодомвони зможуть зареєструватись. Ще в попередні роки у нас ніколи не виникало конфліктів. На батьків ніхто не тиснув, ніхто їх не примушував платити. Не мали можливості, отже не оплачували додатково. Платили лише за харчування, як і усі інші діти.  Є у нас також ті малюки, оплата освітніх послуг яких відбувається за договорами з іншими громадами. Точну кількість сказати не можу. Є декілька діток із Тернопільського району. І це теж усе відбувається без проблем. 

Нема іногородніх дітей. Садок №16, завідувачка Галина Герасименко

— У нашому садочку немає іногородніх дітей. Тож ні договорів із батьками, ні договорів із іншими ОТГ ми не укладали.

Я маю повне право відмовити батькам, які не мають прописки.  Садок №33, завідувачка Анастасія Хомич

— У моєму закладі немає дітей, які проживають в Тернополі, але зареєстровані в іншому місці. Наш дошкільний заклад знаходиться в густонаселеному мікрорайоні “Канада”. Цей заклад заповнений на понад 100%. Ми приймаємо дітей, які зареєстровані у Тернополі та проживають поблизу садка. Багато є закладів, які не переповнені і знаходяться недалеко. Я маю повне право відмовити батькам, які не мають прописки. 

Гроші сплачують громади. Садок №11, завідувачка Надія Замрига 

— Є кілька дітей із Тернопільського району, укладені договори про міжбюджетний трансферт з міською радою та оплачує освітні послуги. Приблизно у нас третина усіх вихованців із Тернопільського району, а не міської ОТГ.
Від коментарів відмовилася. Садок № 30, завідувачка Галина Дереш

— Жодних коментарів телефоном я не надаю. До побачення. 

 

Довідка

Нагадаємо, скандальне рішення сесії міськради від 24 лютого 2017, за яким батьки "нетернопільських" дітей мали б платити за перебування у садку 1215 грн., згуртувало мам. Батьки об'єднувались і з дітьми на руках оббивали пороги держустанов. 

2019-ий був для мам роком судів. Всередині лютого справу розглядали у Львівському апеляційному суді.

— Суд 18 лютого відхилив апеляційну скаргу, яку подало Управління освіти та науки Тернопільської міської ради, — повідомив адвокат, який захищає права мам, Ростислав Небельський. —Таким чином рішення Тернпільського суду про скасування скандального наказу залишається чинним. Суд підтвердив порушення Конституції України при прийнятті наказу такого змісту. 

Проте на цьому справа не закінчилась. У липні минулого року виконком збільшив плату за відвідування дітей, що не мають реєстрації у Тернополі з 52 грн до майже 70 грн.

Перед початком навчального року у батьків знову почали вимагати кошти. В управлінні освіти Тернопільської міської ради переконували, що підписання угоди є обов’язковим, інакше дитина без реєстрації в садочок ходити не може.

Далі  справу розглядали у Тернопільському міськрайонному суді

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up