У приватній школі в США бешкетникам було б важко

У приватній школі в США бешкетникам було б важко
Фото із сторі. школи у Фейсбуці - Immaculate Conception Ukrainian Catholic Church. Водохреща. У молодшій школі доволі часто уроки проводять не за партами, а на спеціальному коврику, розділеному на квадрати.

У приватній українській католицькій школі в США суворіші вимоги до учня та його дисципліни, аніж у нас. Принципи навчання – від загального до більш детального. Утім, це далеко не усі відмінності. 

 

У приватній українській католицькій школі в США усіляко заохочують дітей, які багато читають. Вони можуть отримати, приміром, безкоштовну персональну піцу. Чим ще відрізняється приватна школа та як загалом проходить навчання, розповідає екс-тернополянка Оксана Заваденко. 


Жінка ще 12 років тому виграла грінкартку, виїхала в США, та після шестирічного перебування спробувала повернутись додому. Вірила, каже жінка, що це назавжди. Та економічна, політична ситуація в Україні підштовхнула її родину змінити рішення. Поживши в Україні чотири роки, сім’я пані Оксани знову поїхала в Америку. Наразі вони живуть в окрузі Детройту, штат Мічиган. При виборі місця проживання свідомо керувалися тим, чи є у місті українська громада, українська щоденна школа та скільки коштуватиме у ній навчання.

Відео дня

- Де вчаться Ваші діти? 
- Мої діти навчаються не у державній школі (public school), а в приватній українській католицькій школі. Таких, власне українських, на теперішній час залишилося лише кілька на всій території США. Вартість навчання в нашій школі, якщо порівнювати з Чикаго, десь втричі нижча. Вона становить для однієї дитини близько чотирьох тисяч в рік включно з усіма додатковими доплатами. Загалом на рік за трьох дітей виходить близько 10 тисяч доларів.

- Як і коли починається навчальний рік? Чи є офіційна частина – урочиста лінійка? У чому приходять діти на перший дзвоник? Чи несуть букети?
- Навчання починається на початку вересня, але не першого. Початок навчання залежить від дати, на яку припадає державне свято Labor Day, яке святкують у перший понеділок вересня. Часто навчання починають після Labor weekend, щоб не доводилося переривати навчальний процес відразу після початку. Школа приймає рішення про це самостійно.
У нашій школі збережена українська традиція, тому Перший дзвоник відзначають святковою лінійкою з віршами, піснями, привітанням першокласників, молитвою і благословенням від священиків. Приходять у святковому одязі -  форма не обов'язкова в перший тиждень навчання. Квіти вчителям несуть, але не масово.

- А яку форму носять? Вона обов’язкова?
- Форма є обов'язковою в усі дні, крім спеціально встановлених - dress up або dress down days. Передшкілля, тобто дітки трьох і чотирьох рочків не мають форми. У садочку  (Kindergarten) хлопчики і дівчатка мають світло-сіру футболку з лого школи та темно-синій спортивний костюм. А вже у першому-восьмому класах усі хлопці носять темно-сині брюки і білу поло-футболку з лого школи. До жовтня і починаючи з травня замість штанів можуть одягатись в темно-сині шорти.
Щодо дівчат, то тут все складніше. У перших-четвертих класах дівчатка мають сарафани в клітинку, сині з білим і жовтим. У п’ятих-шостих класах - спіднички-шорти в таку ж клітинку. А у старших класах - сірі спідниці в складки, довжиною над коліном. До цього всього одягають спеціальну футболку з комірцем і лого школи. В холодну пору року всі можуть носити светри темно-синього кольору. Колготки в дівчат - тільки білі або темно-сині. В старшокласниць (сьомий-восьмий клас) – «капронки».


- Скільки учнів в класах? Якою мовою їм викладають? 
- Оскільки школа українська, то кількість учнів у класах залежить від кількості дітей в громаді. Адже більшість дітей є українцями, або мають українське коріння. Хоча присутні також «звичайні» американці, які віддають своїх дітей до нас тому, що це недорога хороша приватна католицька школа. У класах навчається від 10 до 24 учнів. Є лише по одному класу кожного віку. Дітей ділять на підгрупи переважно лише для вивчення української мови: посилена українська (А) і базова українська для не українців (В). У таких підгрупах може бути навіть двоє-четверо дітей, тоді як решта класу - в іншій підгрупі.
Загалом навчання проводять державною англійською мовою. Перша іноземна - українська. А починаючи з другого класу, ще вивчають другу іноземну - іспанську. Та на останню відводять меншу кількість годин у порівнянні з українською.

- Скільки уроків в день? Що вивчають? 
- Навчання в школі триває від 7.50 ранку до 15.15. Перерв між уроками немає, тому діти не відчувають скільки в них уроків. Один урок змінює інший. Є лише одна велика перерва, тривалістю близько півгодини на обід та відпочинок. Діти весь час перебувають під наглядом учителя. В тому числі, під час обіду та відпочинку. 
Кожен клас має свою класну кімнату, де проходить більшість уроків, та свого класного учителя, який веде усі базові дисципліни, в тому числі у старших класах. Діти йдуть з класної кімнати лише на art (спільний урок малювання і трудового навчання), комп'ютери, українську мову, іспанську мову, фізкультуру, релігію, музику та хор. Ці предмети ведуть інші вчителі.


Виходить так, що є вчитель першого класу, другого і так далі. Тобто, щороку в учнів інший вчитель. Він веде English language art (включає reading, spelling, handwriting), математику, social studies (наука про суспільство і включає основи державого устрою, основи історії, основи географії, країнознавство і т.д.), Science (основи біології, хімії та фізики). У старших класах, починаючи із шостого, додають світову літературу та світову географію. 

Переважно програма складена так, що всі класи вчать приблизно те саме. Але, чим старший клас, тим детальніше це вивчають. Наприклад, поняття дробів дітям вперше дають ще у 5 років, проте дуже загально. В першому класі – детальніше. В другому – вже вчать їх додавати та віднімати. В третьому – перетворювати в десяткові дроби і т.д. 

З наймолодшого віку дітей вчать опрацьовувати та аналізувати інформацію, працювати з графіками, таблицями, діаграмами. Хоча табличку множення починають вчити лише в третьому класі.
      
- Чи є домашні завдання? Чи багато задають? 

- Починаючи з першого класу,завдань задають чимало. Хоча спритні учні встигають їх зробити в школі, часто на це відводиться час. Крім того, частина домашніх передбачає читання і розв'язування математичних завдань он-лайн на спеціальних веб-сайтах, де кожен учень має свій екаунт і пароль.

Тут усіляко заохочують додаткове читання. Наприклад, тим хто регулярно читає, що засвідчують батьки підписом на спеціальних картках, видають купон на безкоштовну персональну піцу. 

Періодично діти роблять всілякі проекти, які вимагають творчих підходів та аналітичного мислення. 

А оцінки є? З якого віку? 
- Оцінки діти отримують з п’яти років (Kindergarten class). Але в молодших класах це лише P або D, що означає відповідно – «добре» або «працюй ще». З четвертого класу діє 100% шкала: А - 93%-100%, В - 83%-92%, C - 72%-82%, D - 60%-71%, F - 59% і нижче.

- Як сидять під час уроку діти – парта на одного учня, на двох?
В передшкіллі та садочку (Kindergarten) діти сидять за спільними великими прямокутними столами, обличчям один до одного. Може бути до шести дітей за одним столом. В цьому віці та в молодших класах часто під час уроків діти сидять на спеціальному килимі, на підлозі. Він розділений на квадрати, де кожен має своє місце. 

Починаючи від першого класу і далі - за окремими одиничними партами. Час від часу місця дітей за партами та на килимі міняють.

- Чи є якісь особливі вимоги до учнів? Якісь обмеження?
- Це католицька школа. Тому тут дітей намагаються виховувати згідно з християнськими засадами, а також в строгому порядку, проте справедливо. Категорично не можна шуміти в коридорі, тому що в цей час інші класи можуть мати урок, адже немає спільних для усіх перерв. Під час уроку без дозволу діти не ходять і не говорять, хіба що на певний час вчитель це дозволяє. Час на вільне спілкування - лише впродовж обіду та відпочинку. Дітей можуть карати за невиконане домашнє завдання тим, що позбавляють відпочинку з товаришами. В той час він виконуватиме незроблене. Наявність форми, перевзуття та охайний вигляд також перевіряють.


Загалом, поведінку в молодших класах контролюють системою карток: зелена, жовта, червона. За порушення дитина отримує жовту картку. За повторне або дуже грубе – червону. У старших класах дають письмові зауваження – demerits. За три таких - дитина отримує письмове - detention. Їх треба вже відпрацьовувати. За три невідпрацьованих detentions дитину можуть відсторонити  від навчання на певний час. Якщо ж буде три і більше відсторонень, то можуть відрахувати зі школи.

- Наскільки часто вчителі зустрічаються з батьками? Як спілкуються?
- З учителями батьки бачаться перед навчанням у спеціальний день для того, щоб познайомитися з новим учителем. Також на батьківських зборах - parent-teacher conference. Їх проводять двічі на рік. Збори індивідуальні. Батьки реєструються на певну годину у визначений день - кожен окремо. Якщо є потреба, завжди можна домовитися про додаткову бесіду з учителем. Крім табелів - report cards,  в кінці семестру, батькам надсилають інформацію про  підсумкові оцінки - progress reports. Аби вони могли побачити, чи є десь проблеми і які предмети треба підтягувати. 
Раз на тиждень вчитель віддає дітям всі оцінені роботи, про отримання яких батьки мають розписатися в щоденнику. Крім того, можна спілкуватися з учителем через емейл.


Школа залучає батьків до організації свят та інших заходів для дітей. Обов’язковим є відпрацювання «батьківських годин» - мін. 35 год./рік від кожної сім’ї. Хто не має змоги відпрацювати – може оплатити їх з розрахунку по 20$/год. При школі діє загально-шкільний батьківський комітет, який співпрацює з дирекцією школи та рештою батьків. Часто він організовує різні свята та заходи, додаткові навчальні програми, позакласні гуртки і т.д.

- Чи харчуються в школі? За чий кошт? 
- В школі є програма Hot lunch, де діти можуть купувати теплу їжу - 3.50$ за обід. З меню програми гарячих обідів батьки ознайомлюються на початку місяця. І вони можуть замовити та передоплатити обіди в ті дні, коли діти будуть їсти. Якщо дитини нема в школі того дня, за який оплачено, то кошти переносяться на інший день. Це можливо тому, що кожного ранку учителі повідомляють в їдальню, скільки точно дітей буде їсти. Посуд – одноразовий. 

Також діти можуть приносити з дому власний обід в спеціальних термосумках. Всіх дітей учитель веде в їдальню вервечкою, в лінії. І вже перед входом в їдальню діти діляться на тих, хто купує їжу, і тих, хто приніс з дому. 


Не зважаючи на строгу дисципліну, діти люблять ходити до школи, залюбки і з натхненням виконують численні проекти і завдання, підсумовує Оксана Заваденко. Можливо, це зумовлене більш поступовим навантаженням навчальної програми із дорослішанням учня. Тут студенти, так називають учнів, піднімаються вгору по навчальній драбині поступово, на них не навантажують надміру. Часто навчання проходить у формі творчих завдань - проектів. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Daniel Lauro Schaicoski

    Завдяки Великої праці “Oсвіченної Громади!!!", маємо наші Українські приватні школи. Число студентів збільшається кожного року, приходять і відходять з різних причин, ніколи з академічних причин.
  • Masha Synychych

    Дуже хороша школа.Високий рівень знань.Дам вам відповідь чому забирають дітей:Тому що переїжджають в інше місто і далеко возити або більш поширена причина це тому , що школа платна, а була б безкоштовна  , то черга стояла б з Ворена аж до Чікаго.Діти мають змогу вивчати Українську мову ,культуру історію.А чого вартують шкільні заходи до наших Українських релігійних і не тільки -свят.Кожен сам собі вирішує де і чому навчатимуться їх діти ,але для чого споганювати те ,що є нашим!
  • Alexandra

    Така сама політика як у державній, лише за гроші і плюс українська мова, не розпорошуйте байки. Краще запитайте скільки людей кожного року забирає з звідти дітей!

    Oksana Zavadenko reply Alexandra

    В мене багато знайомих віддають дітей і в громадські школи. В кожного свої обставини. Хтось переїжджає далеко жити, хтось хоче  максимально асимілюватися (інтегруватися в американське суспільство), хтось надає перевагу витрачати гроші на відпочинок і розваги, аніж на освіту дітей, комусь не подобається наявність домашніх завдань,  форма і дисципліна... Кожному своє.

    Я маю з чим порівняти, оскільки мої діти вчилися в Україні в школі, і вчаться тут, у США. Тому ніяких "байок"  не поширюю.

    Anonymous reply Alexandra

    ви мабуть вчитель або один з батьків у якого дитина вчиться в нашій славній тернопільльській школі, де мішками подарунки несуть вчителям і помпезні випускні роблять і всі мають хороші оцінки а коли приходиться до навчання в універі то сидять нулі за якими бігають батьки і купляють дипломи ...

    Олексій Карпенко reply Anonymous

    Шановний, я також не розумію суті Ваших претензій!

    Наша громада побудувала чудову школу, котра користується заслуженою шаною навіть в "автохтонів" (тобто Американців), дає можливість не тільки зберегти власне українство, а й поширити поняття про нього в сусідів. Ви ж пишете так, ніби Вам аби на порядних людей бруду влити, причім невідомо чому й за що!

    Тож будь ласка, надалі в подібних випадках або висловлюйтеся толерантно, або чітко й по суті, або взагалі не висловлюйтеся!

    Anonymous reply Alexandra

    ви мабуть вчитель або один з батьків у якого дитина вчиться в нашій славній тернопільльській школі, де мішками подарунки несуть вчителям і помпезні випускні роблять і всі мають хороші оцінки а коли приходиться до навчання в універі то сидять нулі за якими бігають батьки і купляють дипломи ...

    Соня reply Alexandra

    А що Вам конкретно не подобається? У людини розпитують про школу, вона і розповідає. Які байки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up