У школі № 29 допомагають незрячим і бійцям АТО

У школі № 29 допомагають незрячим і бійцям АТО

Особливий кабінет англійської мови, що розділений на місце для навчання і творчу лабораторію, вишиті герби кожного райцентру Тернопільщини, спортзал, із обладнанням для скелелазіння, зразковий ансамбль спортивного танцю «Фелічіта», євроклуб «Дружба» вирізняють Тернопільську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів № 29 з поглибленим вивченням іноземних мов з-поміж інших.

А ще традиційними тут стала Декада іноземних мов . Вже 10 років школярі допомагають незрячим та людям похилого віку. Впродовж трьох останніх років підтримують бійців 80-ї десантно-штурмової бригади.

Більше року функціонує сайт методичного об’єднання учителів іноземних мов «Schoogle», на якому висвітлюються усі цікаві події та новини із шкільного життя (модератор Л. Борович). Учителі англійської мови працюють над проектом «Віртуальний кабінет учителя англійської мови»/ «English Teachers’ Lab». З минулого року учителі іноземних мов випускають шкільний дайджест «SCHOOGLE» на англійській та німецькій мовах.

Відео дня

Школа, яку добудовували вчителі

Школа № 29  знаходиться на масиві «Сонячний» за адресою бульвар Д. Вишневецького, 10. Розпочала свою діяльність 5 вересня 1993 року. Будівельники не встигли здати її до першого вересня, тож на допомогу прийшли вчителі. На той час тут було 14 класів, в яких навчалося 339 учнів. Працювало 48 педагогів.

Із 23 жовтня 1996 року заклад реорганізували у спеціалізовану загальноосвітню школу з поглибленим вивченням іноземних мов. Першим директором був Олег Табака. З 1998 року керівником є відмінник освіти України, кавалер Ордена Володимира Великого Анатолій Ятищук.

Наразі в 36 класах навчається 1065 учнів. Працює 96 вчителів. З першого класу тут вивчають англійську, а з п’ятого ще й німецьку мови. У десятому та одинадцятому класах є спецкурси «Країнознавство Великобританії», «Література Великобританії», «Країнознавство США», «Література США» та бізнес-курс "Основи ділового спілкування іноземною мовою”.     

За підсумками  ЗНО-2017  випускники Тернопільської школи № 29  показали найкращі результати серед усіх навчальних закладів Тернополя з української мови і літератури: більше, ніж половина усіх учнів 11 класів отримали 180 і вище балів з цього предмету. За результатами ЗНО з математики та англійської мови одинадцятикласники були четвертими, а з історії України – п’ятими серед випускників більш як 30 навчальних закладів міста. 

Минулого року шкільна футбольна команда зайняла друге місце на всеукраїнських змаганнях «Шкіряний м’яч», здобула бронзову медаль на змаганнях із волейболу. Зразковий ансамбль спортивного танцю «Фелічіта» минулого року отримав три бронзових медалі і дві срібних на рівні Європи.

Цікаво оформлені кабінети

Фасад школи учні та вчителі оформили стилізованим зображенням української вишивки. Упродовж року приміщення прикрашають жовто-сині сердечка, долоньки, квіти, листочки, ангелики тощо.

Оновлений сучасний стенд з державною символікою, символікою міста і школи розміщений у головному вестибюлі. Поруч – флагшток з Державним Прапором, який піднімають щопонеділка під виконання Державного Гімну України. Існує традиція починати тиждень з  гімну та молитви за Україну в класах. У кожному кабінеті обов’язковим є стенд з державною символікою, створені куточки пам’яті з фото та інформацією про Революцію Гідності, Героїв Небесної Сотні, героїв АТО.

З ініціативи вчителя школи Світлани Коник у кабінеті трудового навчання створений міні-музей українських старожитностей – близько сотні старовинних вишитих сорочок, рушників, скатертей, а також стародавні предмети побуту з різних регіонів Тернопільщини.

Вчитель англійської мови Наталія Бахурська цікаво оформила кабінет американознавства, розділивши його на навчальну зону і творчу лабораторію. На вікнах – жалюзі, стилізовані під державний прапор США.

–  Основна ідея полягає в тому, щоб учні проявляли свої творчі здібності, окрім здобуття знань, – каже вчителька. – Наприклад, є стенд, на якому зібрані учнівські ілюстрації до творів відомих американських письменників. Також є куточок із англомовними газетами, яким близько 100 років!

У творчій лабораторії висять костюми, стоїть тантамареска – змінний стенд для фотозйомки з отвором для обличчя, стенд із фотографіями учнів, які зроблені під час різних заходів. На диванчику – гора подушечок, на яких першокласники роблять розминку. Зберігає вчителька і роботи учнів – змій із краваток, які вони зробили під час фестивалю в джунглях, маски, грошові дерева та інші учнівські проекти.

Активний Євроклуб

 Центром активного позакласного життя шкільного товариства Тернопільської спеціалізованої школи I-III ступенів № 29 став Євроклуб «Дружба-Friendship», який успішно діє уже 11 років поспіль. Його метою є формування національної та європейської свідомості, відповідальності за підтримання миру, захисту прав людини, охорони навколишнього середовища та збереження культурної спадщини. В основу роботи Євроклубу покладена проектна діяльність.

–             Наші учні мають можливість спілкуватись та реалізовувати спільні проекти з школами-партнерами як в Україні, так за її межами, – каже вчителька англійської мови, координатор євроклубу Олександра Бондаренко. – В основному ці проекти короткотермінові. Наприклад, різдвяні листівки та відеопривітання між школярами з різних країн, які розміщують на безпечній інтернет-платформі.

Цікавою, незвичною та хвилюючою подією для членів Євроклубу «Дружба-Friendship» та інших учнів школи була участь у Міжнародному проекті від Британської Ради «Connecting Classrooms». А у 2013 році ця програма  отримала своє продовження у новому проекті eTwinning. ТСШ № 29 була рекомендована Британською Радою для участі у ньому поряд з іншими кращими школами України. Варто зазначити, що метою еTwinning є розвиток співпраці європейських шкіл за допомогою інформаційних і комунікаційних технологій. Учителі та школярі, зареєстровані в мережі eTwinning, отримують можливість реалізації спільних проектів з європейськими школами, взяти участь у різноманітних інтерактивних ініціативах (зокрема, що стосуються вивчення мов, удосконалення математичних знань тощо), встановлювати прямі контакти з фахівцями інших європейських країн, обмінюватися досвідом та опановувати закордонні методи викладання. Також цей проект надає можливість юнакам і дівчатам вивчати культури і традиції різних народів. А ще програма eTwinning є чудовою нагодою реалізувати креативний підхід у навчанні і нагадати вчителям та учням, що навчатися й навчати – не лише потрібно, але й цікаво!

Євроклубівці ініціювали такі цікаві проекти як «Україна і Європа», «Європа очима дітей», «Що ти знаєш про країни – члени ЄС?», «Україна моєї мрії», «Всесвітній день сім’ї». Вже традиційним став мистецький проект «Фестиваль європейських культур», де творчі групи учнів представляють символіку, побут, культуру та традиції різних країн Європи. Шкільний Євроклуб є учасником багатьох проектів всеукраїнського та міжнародного рівнів: проект ЄС «Залучення молодіжних  європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні», «Молодь – європейське громадянство», «Навчаймося разом», всесвітній екологічний проект «MovingPlanet»; всеукраїнський проект  SchoolsDancePledge, присвячений олімпіаді у Лондоні.

Під час роботи над проектом «Молодь – європейське громадянство» за напрямом «Моє місто вчора, сьогодні, завтра» євроклубівці досліджували історію Тернополя, аналізували сучасний стан міста. Вони створили відео візитку Тернополя з метою приваблення туристів, а також розробили власний проект розвитку міста в майбутньому у соціальному, культурному, екологічно-туристичному та спортивно-оздоровчому аспектах.

Євроклуб неодноразово відзначали як кращий у місті та один із найактивніших в Україні. На міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2015» Тернопільську школу № 29 була нагородили бронзовою медаллю у номінації «Створення мережі євроклубів як механізму інтеграції до європейського освітнього простору». 

Традиційною в навчальному закладі стала Декада іноземних мов, позакласні заходи якої об’єднані у тематичні дні: День театру, День вікторини, Літературний День,  День квесту, День музики, Дні культури англомовних та німецькомовних країн, День посмішки тощо.

–             Вже три роки поспіль перед початком посту відзначаємо День млинця/ Pancake Day, – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Ірина Дзюба. – Вчителі печуть млинці, робимо перегони з млинцями, показуємо відео, учні розповідають, як відбуваються такі святкування в різних містах Великобританії. Позаминулого року було організовано Парад національних костюмів, під час якого учнями 5-11-х класів було представлено національний одяг англомовних та німецькомовних країн, презентації  проектних робіт (стінгазети, брошури, буклети, макети, фотоколажі) про визначні місця та міста, історичних та видатних постатей, традиції та звичаї, історію та культуру англомовних та німецькомовних країн.

Вишиті герби і рекорди

Важливу роль у виховній роботі відіграють краєзнавчі проекти. До їх створення та реалізації залучають дітей вже з початкових класів. Разом із класними керівниками та батьками школярі працюють над проектами «Мій родовід», «Класний літопис», «Професії моїх батьків», «Історія моєї вулиці».

Зокрема школярі досліджували природні багатства рідного краю, видатні постаті, особливості народних промислів, фольклорні перлини, топографію та екологію, невідомі сторінки національно-визвольної боротьби на Тернопільщині.Результати своєї проектної діяльності представляють у формі фотозвітів, мультимедійних презентацій, альбомів, журналів, буклетів, народознавчих свят, фольклорних дійств.

Упродовж 2015 р. старшокласники працювали над історико-культурологічним проектом «Вишита геральдика Тернопільщини». Учні здійснили ґрунтовну пошукову роботу, вивчали історію виникнення гербів усіх районних центрів Тернопільської області, розробили їх схеми і вишили на полотні. 18 картин із гербами розміщені на стіні в коридорі школи.

Важливим аспектом позаурочної діяльності є участь у Всеукраїнському русі учнівської молоді «Моя земля – земля моїх батьків» та Всеукраїнській експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна». У школі створена Рада РУМ. До роботи залучені усі середні та старші класи.

– Особливо цікавим для учнів став проект «Тернопільщина – край рекордів», який реалізовувався у лютому 2016 року, – каже заступник директора з виховної роботи Людмила Петренко. – Учні 6-11 класів самостійно шукали інформацію про мистецькі, спортивні, наукові рекорди тернопільської землі. Зібраний матеріал вони представили на виховних годинах у своїх класах, а також провели цікаві пізнавальні години для учнів молодшої школи. Крім того, результати роботи над проектом презентували у формі стіннівок. Особливо приємно, що автором двох рекордів, занесених у Книгу Рекордів України, є  випускник нашої школи Олег Голубович. Він намалював найбільшу українську абетку та найдовший в Україні орнамент.

Прибирають говерлу

Учні школи є ініціаторами багатьох соціальних та благодійних акцій, проектів. Зокрема «Посади дерево», «Збережемо наш Тернопіль – місто миру і добра», коли випускники висадили близько 160 дерев поблизу школи та навколо двох церков, «Чисте джерело», «Прибираємо Говерлу».

–             Наша школа має досвід роботи над реалізацією волонтерських проектів «Ветеран живе поруч», «Незрячі потребують твоєї допомоги», «Поділись теплом», – розповідає Людмила Петренко. – Крім того учні школи регулярно надають соціальну та матеріальну допомогу людям похилого віку та незрячим людям, які проживають у нашому мікрорайоні. Також ми підтримуємо зв'язок з 80-ю десантно-штурмовою бригадою і надаємо адресну допомогу бійцям. На День захисника України передали їм понад 300 туалетних наборів. Співпрацюємо з Логістичним центром та ГО «Схід і Захід єдині».

                

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up