Чи дозволили б тернополяни квартирантам зареєструватись в орендованому житлі

Чи дозволили б тернополяни квартирантам зареєструватись в орендованому житлі

Тернопільська влада переконана, що проблеми із оплатою за садочки для тих батьків, які працюють у Тернополі і живуть на орендованих квартирах, взагалі нема. Мовляв, тим просто треба укласти офіційний договір оренди і зареєструватись  на орендованій квартирі. Відтак матимуть такі ж права, як тернополяни і не повинні будуть платити за садки.


Такі думки  як з уст міського голови, так і ряду депутатів, прозвучали під час останньої сесії міськради. Мовляв, для такої категорії взагалі проблем нема, вартує тільки офіційно оформити оренду, а відтак вже й зареєтрувати місце проживання в орендованому житлі.

Чи дозволили б тернополяни  «квартирантам» зареєструватись в своїй квартирі,  ми поцікавились у людей на вулиці. Хтось погодився  відповісти на камеру, хтось – лишень для запису у блокнот. Хтось погоджувався поспілкуватись із журналістами, але, почувши запитання, відмовлявся.


- Не дозволила б, - каже тернопільська пенсіонерка Лідія Іванівна. -  Тому що зараз стільки махінацій. Пропишуться, а потім ще приб’ють, і зроблять що хочеш. Я живу сама в двокімнатній квартирі, але я краще буду економити – в мене пенсія 1700 зараз після підвищення, і то нікого не хочу. Нікому не хочу здавати квартиру, і тим більше – когось реєструвати. Час такий, таке твориться. Така нині молодь, що довіри нема. 

Співчуває тим, хто не має власного житла, пенсіонерка Марія. Каже, що колись так само жила на орендованій квартирі. Тому розуміє ті проблеми, які мають люди без власного житла.

Відео дня

- У мене донька здавала квартиру, так просто копію паспортів брала, - каже пані Марія (прізвище не вказала – прим. ред.). - Щодо реєстрації – не знаю. Сама колись як тільки приїхала у Тернопіль, жила на орендованій квартирі. До речі, гуляючи з онуком,  щоразу проходжу повз цю місцину,  відчуваю якусь ностальгію. 

А ось щодо дозволу на реєстрацію  відповіді ми так не і почули. Мовляв, тоді ніхто не прописував квартирантів.

Категоричне «ні» дозволу зареєструватись ми почули від молодих тернополян. Молоді, як і старі не  хочуть ризикувати.

- Не дозволила б, - каже  молода матуся Руслана (прізвище не вказала – прим. ред.) - Бо, певне, люди проживши там деякий час, матимуть якісь права.  Законів особливо не знаю, але я так думаю.  Ви ось ходите, опитуєте, хіба знайшлися такі, що погодилися б? 

Не змінила свою думку жінка і після нашого запевнення, що реєстрація квартирантів не дає їм жодних прав на чуже житло. Мовляв, навіщо зайві  ризики. 

Тож напрошується висновок, що  представники тернопільської влади взагалі ніколи не жили на орендованих квартирах або не знають, що  значна частина  власників квартир навіть договору офіційного заключати не хочуть. А саме офіційний договір дає право квартиранту зареєструватись на орендованому житлі. Причому, навіть без відома власника. Утім, як відреагує типовий галичанин, коли дізнається про те, що хтось без попередження зареєструвався у  зданій ним квартирі, можна тільки здогадуватись. 

- З радянських часів всі звикли, що реєстрація потім тягне якісь наслідки для власника, - каже юрист Ростислав Небельський. - Але це не так. Людина може претендувати на чуже житло, тільки в одному випадку – якщо власник помер, у нього нема нікого з родичів, нема заповіту. Тоді орендар може через суд доводити, що має право на житло, бо проживав з власником однією сім’єю не менше п’яти років, вів з ним спільний побут.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Михайло Білецький

    Здача квартири в оренду це використання квартири на за призначенням.Жити в квартирах повині лише власники
  • Михайло Білецький

    Потрібно взагалі заборонити здавати квартири і проблеми самі по собі підуть геть
  • Марія Романюк

    "треба укласти офіційний договір оренди" - це правильно, власник має сплачувати податки ,  але їх  "зареєструвати  на орендованій квартирі"- це смішно чути з уст мера міста.
  • Катя Попик

    За КУ земля є спільною, народним багацтвом, як так що в однієї сільської сімї на руках зосесерджено 4 пая від жінки і 4 пая від чоловіка+ з резервні, на 1 пай вони отримують 8 тис грн, тобто сімя має прибуток- 64 000 грн, це крім натуральної форми дотацій. І вони ще їдуть у міста роботи відбирати, а завтра квартири будуть вимагати крім садочків.А що мають міські жителі? Які субвенції і дотації? Їні ж діди і баби теж трудилися.Де їх непрямі прибутки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up