Чекаємо біди? Одні укриття в Тернополі відчинені, а інші й далі зачинені — ми перевірили

Чекаємо біди? Одні укриття в Тернополі відчинені, а інші й далі зачинені — ми перевірили
  • Після трагічних подій у Києві, де троє людей загинули через те, що не змогли потрапити до захисної споруди, журналісти «20 хвилин» перевірили, яка ситуація зараз у Тернополі. Чи доступні сховища та у якому стані?
  • Нагадаємо, що в момент ракетного обстрілу Файного місцеві також скаржилися на те, шо укриття в різних мікрорайонах міста були зачинені.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Переглянути, де знаходиться найближче укриття, можна за допомогою додатку «еТернопіль», «Де Укриття» або на інтерактивній карті на сайті міської ради. На картах відображені чотири типи укриття:

  • Сховища;
  • Протирадіаційні укриття;
  • Найпростіші укриття;
  • Укриття біля зупинок.

Також найпростіші сховища є у закладах громадського харчування, які знаходяться у підвальних приміщеннях. Однак такими можна скористатися лише у робочий час.

Чи відчинені сховища? Чи впускають в укриття, які знаходяться у навчальних закладах? Про це читайте далі!

Відео дня

Вулиця Миру, 13

Відповідно до мапи, яку можна знайти у додатку «Е-Тернопіль», тут знаходиться найпростіше укриття. Воно у підвальному приміщенні закладу ритуальних послуг «Похоронне бюро». Станом на 16:00 1 червня, коли локацію відвідала наша журналістка, укриття було зачинене. При тому, що на банері вказано, мовляв, заклад працює цілодобово, на його дверях висів замок.

Вулиця Карпенка, 19

У підвалі багатоповерхівки розміщене ще одне найпростіше укриття. На момент наших відвідин, о 16:05 1 червня тут було зачинено. Потрапити всередину ми не змогли. На дверях висів шматок аркуша, на якому раніше було написано, у кого знаходяться ключі від підвалу. Однак зараз напис віддертий. Жодних номерів, куди можна подзвонити у випадку повітряної тривоги, немає. Не зустріли ми й мешканців будинку, аби запитати, хто відповідає за укриття.                               

                                            

Школа №13 імені Андрія Юркевича

Станом на перше червня о 16.00 годині, найпростіше укриття в навчальному закладі було відчинене. Вже на вході журналісти помітили стрілочки, які вказували на напрямок входу.

Біля дверей є інформаційна табличка, де вказали повну назву школи, адресу, контактний телефон відповідальної особи. А також повідомляють, що ключі можна знайти у чергового.

Найпростіше укриття знаходиться у напівпідвальному приміщенні. Одночасно тут можуть поміститися 600 людей. Для них підготовлені лавки з матрацами.

Також в укритті є санвузол, рукомийники з теплою водою та медичний кабінет.

Відповідальний за укриття завгосп школи Микола Піпко. З його слів, тернополяни приходили і приходять під час повітряних тривог, аби сховатися. Проте надати таку послугу їм можуть з 18.00 до 08.00 годин. Адже від ранку і до вечора проходять уроки.

— Такі правила діяли до першого червня. Останній дзвінок вже був, уроки закінчилися до вересня. То я думаю, що ми можемо надавати укриття тернополянам цілодобово. Якщо тривога вас застає вночі, то приходите до школи, постукаєте в двері, охоронець запускає і показує вам сховище. Сховище ми не зачиняємо, але всю школу залишити відкритою не можемо. У нас цілодобова охорона, ніхто нікуди не уходить. Пост охоронця майже одразу біля дверей і плюс в нього є ще камери відеоспостереження. Та як тривога, то і спати не можна, тому нехай люди приходять, ми всіх приймемо, — розповідає пан Микола.

Ще в укритті є два виходи. Працівники школи кажуть, неодноразово особисто сюди прибігали разом із сусідами. 

Філія «Тернопільський комбінат хлібопродуктів»

У цьому закладі є протирадіаційне укриття. Під час нашого візиту воно було відчиненим. Одночасно тут можуть поміститися 150 людей.

Тут є санвузли, два приміщення для сидіння та одне для лежання. У приміщеннях для сидіння встановили стільці та столи, є ліжка. Всі кімнати освітлюються, у деяких є ще радіо.

Також ми ще помітили воду у пляшках, дитячий намет. Укриття має два виходи/входи, як і необхідно за нормами. Ремонтні роботи в укритті не проводили вже давно.

— Ми не приховуємо, що умови в нашому укритті не найкращі, але я думаю, людям все одно краще тут, ніж сидіти на поверхах і бачити ракети. Тернополяни приходять до нас часто. Зараз переважно вночі, адже тривоги вдень відсутні, — розповідає заступник директора Володимир Щербань.

Як потрапити в укриття вночі під час тривоги?

— У нас цілодобово є охорона на підприємстві. Вдень двері будівлі та укриття відчинені. Вночі охоронець зачиняє лише двері будівлі. Як тільки є сповіщення про повітряну тривогу, то він одразу відкриває. Охоронцю до дверей йти кілька секунд, – каже пан Володимир.

Також Володимир Щербань закликав тернополян не нехтувати тривогою і за потреби приходити в укриття. Бо безпека та життя – найголовніше. 

Вулиця Старий Поділ, 11

Це протирадіаційне укриття, розраховане на 150 осіб. На стіні будинку є напис зі стрілкою, який вказує на вхід. Також є табличка з відповідним написом. Однак потрапити всередину нам не вдалося – укриття на замку. Як розповіли місцеві – під час повітряної тривоги його відчиняють, а решту часу підвал закритий.

Також є інформація, хто відповідальний за цю захисну споруду та контактні телефони. Вікна з підвального приміщення закриті мішками Також на вході, якщо спуститися, є масивні металеві двері.

Вул. Старий ринок, 1

Це найпростіше укриття у підвалі будинку, яке розраховане на 136 осіб. На вході до під’їзду ми побачили напис фарбою «Укриття». Потрапити всередину ми не змогли, оскільки на дверях домофон.  

Вул. Старий ринок, 1б

Це також найпростіше укриття у підвалі одного з будинків. На вході великими буквами написано «Укриття», однак на карті захисних споруд міської ради та в додатку «еТернопіль» його немає.

Перші дерев’яні двері були відчинені. Ми зайшли всередину та спустилися сходами. На вході до підвалів була решітка та замок, тож зайти туди нам не вдалося. Як ми помітили, прохід не був заставлений мотлохом, там було чисто.

Вул Київська, 4 та 8

Ми пошукали по карті укриття, які є поблизу вул. Київської. У додатку Е-Тернопіль вказано, що укриття є на зупинці. Сусіди підказали, що у підвалах на Київській, у 4 та 8 будинках, точно є сховище, про що свідчать написи, нанесені фарбою.

Спочатку ми підійшли до двопід’їзного будинку, що на вул. Київській, 4. Напис укриття — між під’їздом та крамницею, що на розі будинку. На вході — перед сходами вниз — металева решітка. Але вона відчинена. Питаємо дітлахів шкільного віку, що бавляться неподалік, чи завжди відкрита — малі запевняють, що так. Чи спускались з батьками колись сюди під час тривоги, дівчинка в блакитній сукні відповіла, що ховаються у коридорі.

Двері до підвалу теж відкриті, а перед ними — калюжа, появу якої підтверджує стійкий запах випорожнень. Але коли заходиш всередину, сморід притуплюється. Там темно, але на стіні зліва за кілька секунд знаходимо вимикач, клацнули — і світло загорілось, все працює. Прямуємо далі, за поворотом ліворуч — темінь. Ймовірно, там і є укриття, про яке сповіщає напис. Але там немає ні крісел, ні іншого пристосування, якби кілька годин довелося б просидіти. А, можливо, воно розміщене далі,  але через непроглядну темінь, кілька разів спотикнувшись, далі не пішли. Вимикача не відшукали навіть за допомогою ліхтарика на мобільному.

Підходимо до будинку, що на Київській, 8. Здалеку бачимо напис на вході в підвал: «Укриття», хоча поруч буяють квіти.

Підходимо ближче, решітки при вході немає. Спускаємось сходами, смикаємо за ручку дверей — зачинено. Піднімаємось дороги і перед входом до під’їзду бачимо чоловіка.

«А тут є укриття?» — цікавимось. Чоловік ствердно кивнув і підсміхнувся. «А ви туди спускались, коли тривога?» — запитуємо чоловіка, який ствердно відповів на запитання, чи живе тут, а потім  назвався Борисом.

— Та яке? — відповів чоловік. — Ви ж бачите, там закрито.

— Може, знаєте, хто закриває і в кого є ключі? — цікавимось.

— Знаю, в сусідів. Але щоб те укриття відкривали — жодного разу не бачив.

Чоловік покликав жінку в жовтій кофтині, яка балакала з сусідами неподалік. Пані Дана підійшла, прискіпливо вивчала посвідчення журналіста, бо до цього й слова сказати не хотіла, а потім запевнила, що в них у будинку з укриттями все добре.

— Та як же добре, як зачинено? Як зараз лунатиме тривога, ви знаєте, хто може двері відчинити? — цікавимось.

— Ключі є у всіх сусідів, — відрізала жінка.

Доки ми спілкувались, пані Дана розповіла, що в даний момент вона відчинити не може, бо ключі є в сусіда на 4 поверсі. Як його звуть, правда, не могла сказати. На що їй заперечив пан Борис, що стежив за нашою розмовою. Мовляв, він саме на 4 поверсі живе, і не чув, що у сусідів є ключі.
За кілька хвилин розмови ми так і не з’ясували, хто з мешканців має ключі і може відчинити двері підвалу у разі повітряної тривоги.

Поруч проходила молода дівчина, і, почувши розмову, додала, що мешкає у 4 під’їзді. Там теж на вході в підвал написано «Укриття», але і там весь час зачинено.

Вул. Київська, зупинка громадського транспорту

Далі перевіряємо укриття що на вул. Київській, поруч із зупинками громадського транспорту. Решітка відчинена, смороду немає, всередині, як зайти, досить чисто і майже немає неприємного запаху. А на лавках, що всередині, навіть пилюки немає, не те щоб сміття. Але от коли клацнули вимикачем, світло так і не з’явилось.   

Школа №29 

Про те, що в цій школі є укриття, свідчать вказівники на стінах закладу. Підходимо до укриття в 17:37 1 червня. На стіні помічаємо оголошення, де вказано, коли і хто ним може скористатися. В оголошенні йдеться, що під час навчального року з 8.00 до 18.00 укриттям користуються учасники освітнього процесу. А з 18.00 до 8.00 захисну споруду можуть використовувати мешканці сусідніх будинків. І вказані адреси найближчих укриттів: Д. Вишнівецького, 3, 5, 8. Перші дві адреси — це житлові будинки, остання — це сусідня школа №28.

Школа № 28 

Приходимо до укриття о 17.39 1 червня. Прохід до укриття зачинений. Ніякої інформації для бажаючих скристатися сховищем немає.

Сховище на вулиці Богдана Хмельницького, 6б

Дане сховище знайти не важко, адже на фасаді будинків є стрілочки з написом «Місце для укриття».

Журналісти зайшли у двір і побачили невелику дерев’яну споруду блакитного кольору.

На споруді є стара табличка, на якій майже нічого неможливо прочитати. Нам вдалося розібрати, що це сховище №7236 «Львівська залізниця» Тернопільське управління будівельно-монтажних робіт і цивільних споруд. Також там вказані телефони та хто відповідає за дане приміщення.

Другого червня о 10.36 годин укриття було відчинене. Ми зайшли до дерев’яної споруди і побачили сходи, що ведуть донизу. Пройшовши сходами ми потрапили у кімнату, що і називають укриттям. У кімнаті облаштовані місця для сидіння, світло. Трохи далі є дві маленькі кімнати, де встановлений рукомийник та туалет.

У приміщенні перебував представник житлово-експлуатаційної контори Іван, який прибирав сміття на сходах. Зі слів чоловіка, найактивніше користувалися приміщенням у перші місяці повномасштабного вторгнення.

– Можливо люди звикли, що у Тернополі більш-менш тихо, тому і не приходили. Ось в травні як прилетіли ракети, то жителі квартир почали знову звертатися до нас і просили, щоб ми відкривали. Навіть вночі приходили. Загалом сховище зачиняємо, якщо немає тривог, бо були випадки, коли помічали, як тут ночують люди без постійного місця проживання. А хочеться, щоб там було чисто, щоб люди не сиділи у пляшках та смітті, — каже пан Іван.

Також чоловік додає, що після трагедії в Києві отримали інформацію про перевірку приміщення. А ось чи будуть тримати сховище відкритим?

— Я очікую на комісію. Хтось має приїжджати і перевіряти споруду. У нас тут все нормально, є де сидіти, до сходити в туалет, навіть вентиляція є. І великий плюс – два входи/виходи. Будівля стара, але зроблена тоді ще на совість. Поки нам не казали, що треба тримати сховище відкритим, можливо, буде таке нововведення, і тоді ми вже його будемо дотримуватися, — каже чоловік.

Мобільне укриття на зупинці «Залізничний вокзал» 

Вперше за кілька місяців журналісти «20 хвилин» побачили дане укриття відчиненим і змогли туди потрапити. Решітку, яка завжди перешкоджала входу, прикріпили замком до стіни.

Всередині є лавки, сміття та бруду ми не помітили.

Нагадаємо, навколо цього укриття вже кілька місяців точаться сварки та скандали. Місцеві жителі неодноразово повідомляли, що під час повітряної тривоги не можуть потрапити до споруди, адже на вході встановили решітку та повісили замок.

У цьому журналісти «20 хвилин» переконалися особисто 18 травня о 03.54 годин. На вулиці лунала повітряна тривога, а ось укриття залишалося зачиненим.

У свою чергу міський голова Тернополя Сергій Надал та речниця Мар’яна Зварич наголошували, укриття зачиняють, аби там не смітили та не гадили. А в певних осіб є ключ, і за потреби вони відкривають укриття.

Лише після того, як через відсутність ключів до укриття у Києві загинули люди, Тернопільська міська рада вирішила зробити укриття доступним для тернополян у будь-який момент.  

Майдан волі, 4

Це протирадіаційне укриття, яке розраховане на 170 осіб. Вхід розташований у дворі Тернопільської обласної спілки споживчих товариств. Укриття було відчинено, але вхідні двері підпирають дошкою, тож ми без перешкод спустилися вниз. На вході до укриття масивні металеві двері. Всередині кілька приміщень, де стоять лавки. Для комфорту вони оббиті утеплювачем. Також було окреме приміщення з туалетом, рукомийником та запасом води у бочках. В одній з кімнат ми побачили фільтри для вентиляції. Всередині було чисто та не було сиро. Це було одне з найкомфортніших укриттів.

Театральний майдан

Протирадіаційне укриття знаходиться у корпусі медичного університету. Ми побачили вказівники «Укриття». Одразу за вхідними дверима є спуск до укриття. Там знаходиться гардероб. Є багато лавок та крісел для сидіння. Черговий розповів, що укриття доступно для всіх тернополян, а не лише для студентів та викладачів. Тому у випадку повітряної загрози сюди можна зайти та дочекатися відбою. Також у підвальних приміщеннях є санвузол, вентиляція. У нічний час укриття також доступне. На місці завжди є охоронець, який після сигналу тривога відчиняє вхідні двері, - запевнили нас.

Замкова, 1

На цій вулиці ми побачили кілька написів «Укриття» зі стрілками на будинках. Це найпростіші укриття. Вхід до підвалу був зачинений на замок. На дверях під’їзду ми побачили оголошення для мешканців від обслуговуючої компанії будинку з проханням до мешканців не зачиняти підвал, оскільки він може слугувати найпростішим укриттям.

А у якому стані укриття біля вашого будинку? Чи відченено воно? Пишіть у коментарях!  

Скликали термінове засідання

Термінова нарада ТЕБ та НС відбулась у Тернополі 2 червня. Основне питання — організація роботи укриттів.

Розглядали питання безпечність та доступність укриттів.

— Ми говоримо, що укриття мають бути відкриті. Люди під час тривоги мають бути у безпеці, — каже голова ОВА Володимир Труш. — Ми вже бачили, яка ситуація сталася в Києві. Обов‘язкова інвентаризація укриттів. Мають голови громад провести інвентаризацію та прозвітувати. 

У школі канікули, і тепер укриття доступні для всіх тернополян цілодобово. Всі обмеження зняти, — наголосив Володимир Труш. 

Володимир Труш: «Якщо бачите, що закрите укриття, фіксуйте і дзвоніть на гарячу лінію ОВА чи лінію 102. Тому що недбалість деяких людей може призвести до жертв». 

Олександр Богомол: «5 операторів постійно працюють навіть під час тривоги. Ворог має зброю швидку, і за 6 хвилин вже відбуваються удари. Ми всі маємо реагувати швидко. Тернополяни не повинні дивитися у ТГ-канали, а одразу ховатися».

Віктор Маслей: «Працівники ДСНС у Тернопільській області розпочинають повторну інвентарізацію укриттів та сховищ. На комісії поставили завдання щодо актуалізації карт укриттів, які є в Тернополі. Карти мають бути оновлені. Кожне підтприємство має чітко сказати, коли і в який час вони можуть приймати людей. Є режимні об‘єкти, куди не мають доступу звичайні цивільні, тоді вони витрачають час на пошук, де їм сховатися».

Читайте також:

У Тернополі скликали термінову нараду щодо укриттів: подробиці

Коли і за чиї гроші ремонтуватимуть укриття на зупинках у Тернополі – ми дізналися

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ivan Krasniza

    Відкрийте вельмишановні пане Труш і Надал бомбосховище по вулиці ЧОРНОВОЛА 2
  • Читач16

    Допоможіть вернути бомбосховище в будинку по вул.Чорновола2 Приміщення зараз пустує.Зайдіть в приміщення бомбосховища в подвірʼї по вул.Чорновола 2,в якому перебування людей неможливе.
  • Читач74

    У підвалі багатоповерхівки-не дай Бог ,буде влучення,скільки часу треба на розбір завалів!Це братська могила,а не укриття.
  • Читач46

    Радує те, що в окремих освітніх закладах обладнанні чудові укриття, де навчаються і граються діти. Бачила таке в одному із ДНз міста то там  як у казці. ремонт зроблено, стіни розмальовані, є килими, меблі, діти охоче граються і не відчуваюить дискомфорту. Це чудово. Бажано щоб всі укориття в місті мали пристойний вигляд і були повсюдно відчинені.

keyboard_arrow_up