Що буде з тим, хто прийде на вибори п'яним

Що буде з тим, хто прийде на вибори п'яним
  • Для когось вибори – це відповідальне завдання, тож голосувати будуть, як у флешмобі, - не по приколу. Дехто ж зневірився, а хтось сприймає цей день як привід для «відмітити урочисту подію».
  • Що буде з тими, хто прийде на голосування у нетверезому стані, «20 хвилин» розповів начальник ГУ Нацполіції в області Олександр Богомол.

- Є адміністративна відповідальність за появу у громадському місці у нетверезому стані. Якщо особа напідпитку поводить себе адекватно і своїм зовнішнім виглядом і діями не ображає тих, хто довкола, поліцейський може зробити зауваження, допомогти дійти до кабіни для голосування. Якщо ж людина заважатиме іншим учасникам виборчого процесу, правоохоронці можуть затримати таку особу та притягнути до відповідальності,- говорить він.

Завдання «наплодити» протоколів у поліції немає, каже начальник. Працюватимуть більше на попередження правопорушень.

- Позбавити права голосу навіть нетверезого ми не маємо права. У законодавстві є таке поняття як «поліцейське піклування», тож ми доставляємо порушника у райвідділ, потім урочисто передаємо рідним. Зазвичай йому потім соромно, - уточнює він. – Наші громадяни, сподіваємось, – свідомі, йдуть голосувати переважно після церкви, тому все буде добре.

Відео дня

 

Коментар юриста:

Ростислав НЕБЕЛЬСЬКИЙ:

- Є різні стани алкогольного сп’яніння. Якщо виборець напідпитку поводить себе адекватно, може пред’явити паспорт громадянина України, отримати бюлетень, то ніхто не може позбавити його права голосу. Якщо особа в нетверезому стані порушує гідність інших громадян або членів комісії, працівники поліції можуть притягнути її до адміністративної відповідальності за скоєне правопорушення. На жаль, у виборчому законодавстві не прописані моменти для голосування людей у стані алко- чи іншого сп’яніння, свідомого чи несвідомого волевиявлення тощо. Але хочу наголосити, що виборці, які приходять на дільниці у нетверезому стані, можуть своїми діями пошкодити урну чи інші бюлетені, тому і членам комісії, і правоохоронцям потрібно звертати на це увагу. За вчинення таких дій може загрожувати кримінальна відповідальність. До того ж, стан сп’яніння розглядатиметься як обтяжуюча обставина. Тому сто разів подумайте перед тим, як щось зробити!

 

ДОВІДКА

Стаття 178. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у

заборонених законом місцях або поява у грома дських місцях у п’яному вигляді

- Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення) та в інших заборонених законом місцях, крім підприємств торгівлі і громадського харчування, в яких продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на розлив дозволена відповідним органом місцевого самоврядування, або поява в громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, —

тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після застосування заходів адміністративного стягнення, —

тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу в громадських місцях у п’яному вигляді, —

тягнуть за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up