Партнер рубрики Події

Дороги в Тернополі не дочистили. Журналісти 20 хвилин перевірили, де лід і «каша»

Дороги в Тернополі не дочистили. Журналісти 20 хвилин перевірили, де лід і «каша»
  • Через негоду 7-9 січня на дорогах у Тернополі був сніжний колапс, жалілися в редакцію читачі.
  • «Каша» і лід під ногами та колесами. Журналісти «20 хвилин» фіксували ситуацію в різних мікрорайонах міста. Де є проблеми?

Через снігопад водії не могли впоратися з керуванням. Як наслідок – злітали на узбіччя та в кювети. Від ранку восьмого січня у Тернополі стався справжній транспортний колапс. В очікуванні громадського транспорту люди стояли на зупинках понад годину.

Маршрутки не могли рушити з місця або заглухали посеред проїжджої частини. На допомогу приходили інші водії та пасажири, які підштовхували транспорт.  

9 січня центральні дороги почистили, на вуличних проїздах так і залишилася «каша», помітили журналісти. 

Відео дня

Мікрорайон «Дружба»

Цього дня на вулиці Миру тротуари та сходи очистили неповністю. Переважно поверх снігу насипали піщано-сольової суміші.

А ось у парковій зоні лише трохи відкидали сніг з алей. Комунальники очищують центр дороги та тротуарів, залишаючи чималі кучі снігу на узбіччях. Тож складно дістатися до пішохідних переходів.

На вулиці Максима Кривоноса ситуація була неоднозначна. З одного боку на тротуарах виднілася плитка без криги, снігу та піщаних насипів. А ось з іншої – невичищений сніг хаотично засипали купками піску.

На вулиці Володимира Громницького тротуари та проїжджу частину повністю не очистили. Там поверх снігу накидали спецсуміші. Через що на дорогах частково утворилася «каша», тож виїхати автівками складно.

Варто зазначити, що майже скрізь відсутнє пониження тротуарів і все закидане снігом. Тому людям, які пересуваються на інвалідних візках або мають травми, буде складно, а точніше, нереально пробратися через снігову пастку.

На проїжджій частині також помітили «кашу», хоча подекуди проблискував асфальт. Також з піску та снігу утворилися льодові брила, тому водії рухалися повільно. Тернополянам варто бути обережними на пішохідних переходах, адже там слизько.

Зупинки громадського транспорту на вулиці Максима Кривоноса та Миру чисті. Комунальники зібрали сніг купками, а тротуарну плитку посипали піском. Маршрутки та тролейбуси без перешкод можуть під’їхати для висадки чи посадки пасажирів.

Щодо прибудинкових територій, то за адресою: вулиця Миру, 4а, приміром, майже весь асфальт вкритий кригою. Комунальники частково очистили її від снігу та підсипали піщано-сольовою сумішшю. Сходи до під’їздів очистили, але не посипали.

Біля будинку вулиця Максима Кривоноса, 11 криги немає, але доріжки трохи слизькі. Біля будинку на вулиці Володимира Громницького сходи та пандус частково очистили від снігу та ледь посипали. Людям варто бути обережними, аби не травмуватися.

Сонячний масив

Вулицю Київську розчистили. Зі спостережень журналістки «20 хвилин», навіть на узбіччях не настільки великі кучугури снігу. Натомість водії рухаються повільніше, ніж зазвичай. Проте їх вже так не заносило, як восьмого січня.

Попрацювали комунальники на тротуарах та прибудинкових територіях. Подекуди все ж побачили ділянки з «кашею». Як кажуть місцеві, тут ще восьмого січня стояли машини, тож снігоочисна техніка, мабуть, їх об'їжджала і не почистила. На цих ділянках тепер часом буксують інші авто.

У бік від вулиці Київської до 15-го Квітня дороги теж почистили.

Мікрорайон «Аляска»

На «Алясці» журналістка «20 хвилин» обійшли три вулиці: Леся Курбаса, Василя Симоненка, Володимира Великого, а також бульвар Дмитра Вишневецького.

Отож, біля під’їздів та будинків двірники розчистили сніг. Зі слів місцевих жителів, працювали і восьмого, і дев’ятого січня.

Проїжджу частину також очистили від снігу та засипали піщано-сольовою сумішшю. Чималі купи снігу залишаються на узбіччях доріг.

Зупинки громадського транспорту очистили частково. Автобус під’їхати зможе, а ось пасажирам варто бути обережними, щоб не впасти на кризі. 

На бульварі Дмитра Вишневецького прибрали лише верхній шар снігу, а ось нижній – втоптаний.

Центр

У центральній частині міста дороги та тротуари краще розчищені. На Театральному майдані та бульварі Шевченка працювала снігоочисна техніка, це помітно. Також тротуари та дороги посипали піском.

А ось біля ЦУМу на дорозі – «каша». Деякі машини буксують, бо дорога вкрита бруківкою.

На вулиці Сагайдачного пішохідну зону розчистили до бруківки. Також працювали комунальники. Вулицю Валову також очистили від снігу, але через бруківку там слизько.

Масив «Східний» і «Канада»

На проспекті Степана Бандери ситуація з розчищенням снігу – більш-менш. Подекуди на проїжджій частині видніється асфальт,  по бокам – гори снігу. Посеред дороги на перехресті Коновальця-Бандери-Слівенська помітили насип снігу. 

Слівенську розчищали, але на дорозі шар льоду. 

На вулиці Польового, схоже, і кіт не валявся. Дорога – суцільна  «каша». Видно, що машини пробили колії, а от те, що тут працювала техніка – викликає величезний сумнів, бо візуально цього абсолютно не видно. Купи снігу розійшлися по дорозі та узбіччях. Машини заносить. Під снігом ще і шар льоду.

На Коновальця ліпше, але не набагато. Центральна дорога розчищена, хоча і дуже звужена. Очевидно, що водії таки не прибрали запарковані біля тротуарів авто, тому техніка не могла добратися. Як результат – проїжджа частина завузька, обабіч – купа снігу.   

І це лиш основні дорожні артерії міста. На проїздах, дотичних менших вулицях ситуація складніша. У коментарях тернополяни нарікали та скидали адреси. Але руки комунальників, очевидно, не дійшли до них. 

Як працювали комунальники

Ще від сьомого січня Тернопільська міська рада запевняла, що техніка розчищає дороги й автошляхи від снігових опадів та проводить протиожеледні заходи. Хоча, як переконалися журналісти та говорили тернополяни, цього було недостатньо, а часом — і малопомітно. 

— Загалом в ніч на дев’яте січня на вулично-дорожній мережі міста працювали 28 одиниць техніки для посипання проїзних частин та прогортання снігового накату. Станом на ранок дев’ятого січня, у місті продовжували здійснювати комплекс снігоочисних та протиожеледних заходів. Працюють двірники та додаткові бригади робітників, проводячи ручне посипання, розчищення зупинок громадського транспорту, розчищення пішохідних переходів, тротуарів загального користування, — йшлося в офіційному повідомленні на сайті міськради.

Також від восьмого січня у Тернополі працювали дві додаткові бригади двірників, у складі понад 70 осіб. Вони мають розчищати тротуари загального користування. Адже лише 45% усіх тротуарів у Тернополі можна прибрати механізовано.

УВАГА! При виявленні дворів, під’їздів до них чи інших території, що неналежно очищені від снігу, тернополяни можуть повідомляти на Viber муніципальної інспекції за номером +380 067 447 3278, або на «Гарячу лінію» 1580.

Читайте також:

Через нерозчищені дороги в Тернополі затори та аварії

Через негоду вилетіла в кювет: тернопільські патрульні визволили водійку зі снігової пастки

Дехто чекає годину на автобус: «20 хвилин»: як працює громадський транспорт у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Руслан

    Такий чудовий список)) може легше написати де легко пересуватися?
  • Олежик

    Краще б і не СПИСУВАЛИ БЮДЖЕТНІ💰💰💰💰. Стид і спам комунальникам! Скільки аварій через їх БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ.
  • Lyudmyla

    Просто пісочком треба посипати.... А нема....
  • Поліна Дайнега

    Треба краще! На деяких тротуарах можна було розтягнутися і вбитись

keyboard_arrow_up