Кидають на гроші охочих виїхати у Польщу

Кидають на гроші охочих виїхати у Польщу
Після зустрічі з пресою 2 лютого, як розповів Володимир Жук, фірма почала уже повертати гроші. Однак скільки ж людей потрапило у таку ситуацію, невідомо

І без роботи, і без грошей залишились клієнти ТОВ «Бюро праці „Украпол», що мало допомогти їм із виїздом до Польщі чи працевлаштуванням там. Як виявилось, згідно з укладеними договорами, деяким людям фірма таки обіцяла роботу, іншим – тільки інформаційно-консультативні послуги

Тисячі гривень різним фірмам та фірмочкам платять люди за виїзд за кордон. Ті у кращому випадку займуть клієнтам чергу в банку, заповнять анкету, виготовлять запрошення і зроблять копії паспортів. У гіршому – просто обіцяють надати консультацію.

Вважають, що не отримали обіцяних послуг від «Украполу», близько десятка тернополян. Скільки постраждалих є насправді, достеменно невідомо. Адже фірма мала офіси і у районах, тож не всі клієнти приїжджали з документами до Тернополя. А поліція таким скаржникам радить звертатись до суду. Мовляв, для відкриття провадження немає підстав, бо це цивільно-правові відносини. Тож цілком імовірно, що постраждалих більше і вони ще не знають, що друзі по нещастю уже почали боротись із недобросовісною фірмою. 


Зокрема, декілька тернополян – клієнтів «Украполу» зустрічались з журналістами 2 лютого. Кожен розповів свою історію про звернення до фірми і чим усе закінчилось. Про це ми писали у статті на сайті 20minut.ua «Тернополяни кажуть, що в «Украполі»  їх кинули на тисячі».

- У мене є договір від 26 серпня 2015 року про те, що «Украпол» зобов’язується надати мені комплекс послуг для відкриття польської національної робочої візи на основі запрошення від губернатора, - каже тернополянин Володимир Жук. – Я заплатив аванс – близько шести тисяч гривень. 

У чергу для отримання візи чоловіка мали поставити на листопад. Однак із жовтня жодного дзвінка до нього від фірми не було. Як виявилось згодом, в укладеному із ним договорі фірма не прописала кінцевої дати виконання замовлення, тож усе відтягувала термін виконання та годувала обіцянками. Чоловік навіть у поліцію звернувся, однак там сказали, що це – цивільно-правові відносини і вирішувати їх має суд.
- У мене хоч договір про надання пакету послуг і чек є, - каже він. – А ось в інших договір складений лише про надання консультації, і нема чеків.

Приміром, такий договір - у жительки Підволочиського району пані Святослави (прізвище жінка просила не вказувати – прим. ред.).


- Звідки ж я мала знати, що таке може бути? - дивується вона. – Он реклами скільки їхньої і на телебаченні, і в транспорті. Тож і звернулась. Коли уклали договір, я звернула увагу на те, що в ньому йдеться про надання інформаційно-консультативних послуг. І перепитала про це. А мені пояснили, що все нормально, що зараз усі посередники так пишуть, щоб платити менше податків. 

Відео дня


Далі ситуація склалась типово – жінка кілька разів їздила за поясненнями і познайомилась з іншими клієнтами. Потім написала заяву про повернення грошей. А згодом стало відомо, що тернопільський офіс, розташований у Цегельному провулку, 1, зачиняється. Сайт фірми: www.ukrapol.info – також «пішов» на реконструкцію. 

Читайте, що написано в договорі
За декілька днів після скарг, що з’явились на різних тернопільських сайтах, «Украпол» почав повертати гроші найактивнішим скаржникам. Імовірно, це також пов’язано із спільною заявою, поданою 2 лютого у поліцію, та зверненням постраждалих до Інспекції з питань захисту прав споживачів. 

- Договори у декого складені таким чином, що повернення коштів важко добитись навіть через суд, - каже в. о. начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області Тетяна Трінька-Яворська. – Адже якщо в договорі йдеться про надання інформаційно-консультативних послуг, то треба ще довести, що цих послуг не надали. І навіть якщо договір складений про надання конкретної послуги, то у ньому не вказано кінцевої дати виконання замовлення.

Відтак більшості скаржників в Інспекції порадили, зважаючи на існуючі пункти, прописані в їхніх договорах, написати «Украполу» заяву про надання інформації щодо ходу виконання дорученої їм справи. І якщо згадуване бюро праці не поверне кошти і не дасть відповіді, тоді скаржникам буде з чим звертатись до суду.

- На жаль, консультації – це все, чим можемо наразі допомогти, - каже Тетяна Трінька-Яворська. – Адже наразі Інспекція не може за зверненням громадян перевіряти підприємство. Однак чим більше скарг, тим більше імовірності, що вдасться зрушити з місця питання про шахрайство.

Тепер фірма – столична 
Куди подівся офіс «Украполу», ми спробували з’ясувати за допомогою відкритих реєстрів. У реєстрі юридичних осіб офіс наразі зареєстровано у Києві, в Печерському районі на вул. Шовковичній, 42/44. Тернополянам варто знати, що 42/44 – це не номер будинку й офісу чи кватири, як ми звикли, а лише «дробовий» номер будинку.  Для Києва така ситуація – типова. За цієї адресою – десятки офісів, тож писати листи без вказання конкретної адреси – марна справа. 


Засновником ТОВ є Антон Степанович Флекей, що проживає у селі Біла Тернопільського району. Реєстрація товариства як юридичної особи відбулась 20 листопада 2014 року. А уже  27 листопада 2015 року юридичну адресу змінено, а сам офіс у Тернополі зачинено. Тобто на теренах Тернопільщини «бюро» пропрацювало рівно рік. Причому навіть після закриття офісу Тернополем роз’їжджали автівки та запрошували до співпраці із «Украполом». Сьогодні товариство, як бачимо із нового сайту — ukrapol.zakupka.com, успішно працює у Києві, пропонуючи ряд послуг із виїзду до Польщі, працевлаштування, скасування депортації і т. д. Та ще й заявляє про себе, як про фірму, яка працює на ринку юридичних послуг України з 2005 року. Вочевидь, пан Флекей має на увазі «Бюро адвокатських послуг «Титан», у якому також є засновником, чи батькове ТОВ "Титан консалтинг груп». Або ж інші підприємства, засновані раніше чи то ним, чи то його батьком, чи то свою діяльність як фізичної особи-підприємця, яким був до 2012 року.

Ми спробували зв’язатись із паном Флекеєм, аби той роз’яснив причини такої ситуації.  Однак він не відповів на наші телефонні дзвінки.  На зв'язок через Facebook вийшов, однак наразі коментаря не надав. Тож, якщо він захоче висловити свою позицію щодо скарг тернополян, то ми готові опублікувати і її. 

Окремо
Скаржаться не тільки клієнти, а й працівники
Ряд претензій до колишнього керівника – Антона Флекея має і його працівниця Ірина Пискун. Жінка пропрацювала у нього майже два місяці. Її звільнення супроводжувалось, каже вона, рукоприкладством та лайкою. Тернополянка зверталась у поліцію.


- Я йшла на роботу на одних умовах, а працювати доводилось на інших, - стверджує вона. – Приміром, була переконана, що маю тільки приймати замовлення і не відповідаю за його виконання. Однак виявилось, що керівництво хотіло, аби я відповідала і за ситуацію в офісі – воду, склянки і т. д., а у позаробочий час ще й рекламу розносила. Але це все було згодом. Спершу я вірила, що це нормальна фірма.

Перші сумніви у пані Ірини виникли, коли до неї почали телефонувати обурені клієнти. Натомість керівник запевняв, що в нього є люди, які займаються оформленням документів, запрошеннями і т. д., а вона до цього не має жодного стосунку. Однак, як виявлялось, людям ніхто нічого не роз’яснював і не телефонував.

- Флекей казав у таких випадках відповідати, що все нормально і хай не переживають. Приміром, людина сидить кілька годин під візовим центром і чекає документів, а він запевняє, що ось-ось їх має  принести кур’єр. А потім сам везе ті документи людині. Бувало, що я кілька разів нагадувала керівництву, що ту чи іншу людину треба поставити на чергу. Не думаю, що європейські фірми так працюють.

Працівниця фірми не раз зустрічалась з обуреними клієнтами в офісі. Так, за словами пані Ірини, свої гроші  незадоволені люди отримували назад. Але їм доводилось добряче набридати керівнику. Замовлення фірма виконувала, щоправда, переважно йшлось про найпростіші – репатріанські та шенгенські робочі візи. 


Коментар експерта
Андрій КУКУРУДЗА, адвокат, засновник ГО «Правовий погляд»: 
— Аналізуючи укладені договори, можу сказати одне: ситуація невтішна. Адже люди платять по одинадцять тисяч за те, що їм займуть чергу у банку, заповнять анкету, зроблять сумнівне запрошення і копії паспортів. Тут вихід лише один: подавати до суду заяву про розірвання цього договору та повертати кошти. Іншого виходу немає. Кримінал може мати місце лише тоді, якби правоохоронні органи розглянули такі дії у комплексі — якщо багатьох осіб допитають, як свідків обіцянок та послуг, які надає ця фірма. Бо я так розумію, що в договорі написано одне, а обіцяно інше. Має бути багато заяв у поліцію, можливо, тоді буде результат. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • тойво

    У мене є договір від 26 серпня 2015 року про те, що «Украпол» зобов’язується надати мені комплекс послуг для відкриття польської національної робочої візи на основі запрошення від губернатора, - каже тернополянин Володимир Жук. – Я заплатив аванс – близько шести тисяч гривень.



    Якого губернатора??Як можна такими недалекими бути?



    Робота елементарно шукається самому.звичайно коли є клепка в голові і вміння користуватись інтернетом.
  • Анонім

    Поïхав,ади!Як Dzidzo,у сраку на ракi!
  • Anonymous

    ібо попит порождує пропозицію!!!
  • Діонісій

    це не перша стаття, що кидають людей в украполі, але що змінилось, їхні машини по Тернополю, як їздили так і їздять, люди, як звертались до них, так і звертаються.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up