Партнер рубрики Події

Кого щеплюватимуть китайською вакциною на Тернопільщині? Що вам треба знати про CoronaVac

Кого щеплюватимуть китайською вакциною на Тернопільщині? Що вам треба знати про CoronaVac
  • В Україну доставили партію вакцини від коронавірусу китайського виробника. Її найближчим часом розподілять по регіонам.
  • Ми дізналися, кому дістанеться китайська вакцина, скільки її отримає Тернопільщина та чи залишилась ще індійська.

В Україну вже надійшло 215 тисяч доз CoronaVac. Це друга вакцина, яку отримала країна.

Коли вакцину доставлять у Тернопіль

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що завершили всі лабораторні дослідження. Вакцину почнуть доставляти у регіони. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами міністра, отримають вакцину поліцейські, маломобільні групи населення та люди, які за ними доглядають, олімпійці та паралімпійці, вчителі, які братимуть участь в проведенні ЗНО.

Відео дня

Поки що китайського препарату немає у Тернополі. Як розповіла заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Марія Павельєва, точної дати, коли вакцина прибуде в область, ще не знають.

– Ми очікуємо, що китайська вакцина прибуде до Тернополя до кінця тижня, але точної дати нам не повідомляли, – каже пані Марія. – Область отримає 1200 доз вакцини CoronaVac.

Препарат має такі ж умови зберігання, як і AstraZeneca індійського виробника. Його можна зберігати у холодильнику при температурі від +2 до +8 градусів. Це значно спрощує її транспортування та зберігання, каже медик.

Чи можна буде вакцинуватися залишками

У першу чергу, китайську вакцину будуть використовувати для імунізації маломобільних груп населення та осіб, які будуть проводити ЗНО, каже Марія Павельєва.

– Спочатку провакцинуємо маломобільних пацієнтів, – каже Марія Павельєва. – Це люди з інвалідністю, які самостійно не зможуть прийти до пункту щеплення. До них приїжджатимуть мобільні бригади. Щеплюватимуть цією вакциною і тих людей, які за ними доглядають. Також в пріоритеті вчителі, які проводитимуть ЗНО.

А от розраховувати на залишки вакцини не варто. Вакцина AstraZeneca має 10 доз в одній ампулі, а її термін придатності після відкриття – 6 годин. Тому щоб не утилізувати залишки – ними вакцинували охочих. З CoronaVac цього не вийде.

– В одній ампулі – одна доза вакцини, тому тут залишків не буде, – пояснює Марія Павельєва. – Тож зможемо поступово вакцинувати 600 людей, оскільки треба проводити ревакцинацію через 28 днів.

Наскільки ефективна та хто нею користується

До китайської вакцини є питання, оскільки перші дослідження показували, що вона має ефективність лише 50%.

Як повідомляє BBC NEWS, результати досліджень вакцини на першому та другому етапі опубліковали у науковому журналі «Ланцет». Відповідно до результатів дослідження, вакцина підходить для екстреного застосування. На третьому етапі ефективність вакцини перевірили в Туреччині та Індонезії. Там вона показала ефективність 91,25% та 65,3% відповідно.

Дану вакцину, окрім Китаю, використовують у Туреччині, Таїланді, Сінгапурі, Філліпінах, Індонезії, Бразилії, Болівії, Чилі. Однак серед європейських країн охочих небагато.

Окрім України, закуплять 400 тисяч доз китайської вакцини у Молдові. Про це заявили у міністерстві охорони здоров’я Молдови 9 квітня.

Для вакцинованих китайською вакциною влада Китаю з 15 березня спростила правила в'їзду на свою територію для іноземців, які щепилися китайською вакциною від коронавірусу. Про це йдеться у повідомленні на сайті офісу уповноваженого МЗС Китаю у Гонконзі. Послаблення стосуються лише тих, хто отримав дві дози вакцини, виробленої в Китаї, або одну дозу, але не пізніше, ніж за 14 днів до подання заяви, а також має сертифікат про вакцинацію. Таким людям не треба буде надавати негативний тест на COVID-19 при в'їзді до Китаю.

Як до вакцини ставляться за кордоном

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що Sinovac та Sinopharm відповідають необхідним критеріям, що означає — рівень ефективності точно перевищує 50%.

Але до китайських вакцин у багатьох розвинених країнах є чимало питань. Як повідомляє американське видання Foreign Policy, Уряд Китаю робить ставку на продаж своїх вакцин за кордон. У цьому вбачають і політичні мотиви.

«У той час як США зробили внутрішню вакцинацію першочерговою задачею, Пекін одразу зробив своїм пріоритетом продаж сироваток за кордон. На думку експертів, такий крок потрібен для того, щоб показати, наскільки Китай є вірним другом та союзником, коли йдеться про країни, що входять в його орбіту впливу.

У Гонконзі тільки 39% місцевого населення заявили, що вакцинуватимуться. Ймовірно через те, як сильно китайський уряд просуває свою вакцину та знецінює західні примірники. Однак найбільше занепокоєння викликає те, що країни, які одразу робили ставку на Sinovac та Sinopharm — Арабські Емірати та Чилі — демонструють високу швидкість вакцинації населення, але попри це, показники захворюваності та смертності залишились на рівні до початку щеплень», – пише видання.

Не секрет, що виробники вакцин у світі ведуть «холодну війну» між собою. Адже від цього залежать прибутки компаній та і політична вага країни, зокрема.

Скільки залишилось індійської вакцини

Як дізналися журналісти "20 хвилин", на Тернопільщині закінчується індійська вакцина від коронавірусу. Станом на 12 квітня, в області вакцинували 15 768 осіб. Залишилось ще понад дві тисячі доз.

– Ми отримали додатково дві тисячі доз вакцини зі Львову, оскільки був перерозподіл міністерства, – каже Марія Павельєва. – Довакциновуємо медичних працівників, оскільки ще не всі отримали щеплення. Дехто хворів чи мав протипокази до вакцинування. Але наразі щеплення проходить швидкими темпами, працюють мобільні бригади та пункти вакцинації.

Ревакцинацію повинні проводити через 12 тижнів після першої ін’єкції. Наразі всі 18 тисяч доз AstraZeneca використовують для першого щеплення. Для другого очікують нову поставку. Коли саме партія прибуде в Україну – невідомо.

Що кажуть експерти

Василь Копча, професор–інфекціоніст, доктор медичних наук:

– Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє. Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але з точки зору епідеміології, це не має значення, бо людина може лишатись джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами. І це стосується всіх вакцин від коронавірусу, які зараз існують. В Ізраїлі вже понад 90% населення щепились, і значна частина населення щепилась вдруге. Там хворих буде значно менше, і летальних випадків там буде значно менше. Вони великі молодці. Але епідемія від цього не припиниться. Тому навіть якщо ви щепились – не забувайте про дотримання карантинних норм. З ковідом нам ще доведеться жити довго.  

Михайло Андрейчин, академік НАМН України, професор-інфекціоніст:

– Хто швидше дає замовлення і швидше платить – той може обрати кращу вакцину, яку пропонує ринок. Населення з недовірою ставиться до китайської вакцини. У Бразилії вона показала ефективність всього на 50%, але в Туреччині показала себе краще. Її ефективність там – орієнтовно 70%. Американсько-німецька вакцина дає майже 90% ефективності. Але тут варто одразу зауважити, що ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації. Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Вакцинація допоможе, і її необхідно проводити. Передові країни це розуміють і заздалегідь подбали про те, щоб закупити вакцини найбільш авторитетних фірм. Водночас, існує так-званий антивакцинальний рух. На жаль, він є скрізь. Він був раніше і є зараз. Його представники широко використовують соціальні мережі, розсилають різні повідомлення, фільми з відвертою брехнею про щеплення. І це стосується не лише щеплень проти коронавірусу. Вони розповідають, що з вакциною людей будуть чіпувати, що люди стануть залежними та інші дурниці. Вірити в мракобісся не варто.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Михайло Карчевський

    В першу чергу кабмін і Верховну Раду.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up