Партнер рубрики Події

Лікарні отримуватимуть більше фінансування, медики – обіцяні надбавки. Але коли?

Лікарні отримуватимуть більше фінансування, медики – обіцяні надбавки. Але коли?
  • З 1 квітня всі лікарні працюють за новою системою. Медичні заклади почали отримувати фінансування не за кількість ліжко-місць, а за конкретно надану медичну допомогу.
  • Як це вплинуло на область та чи чекати тернопільським медикам на обіцяні надбавки за боротьбу з коронавірусом – читайте у матеріалі.

Про результати реформ розповіли у Національній службі здоров’я України на брифінгу у середу, 6 травня.  

- Другий етап трансформації системи охорони здоров’я розпочався 1 квітня, - керівниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан. - Це було непросто для команди нашої служби, і для лікарів, які мали встигнути вчасно підготуватися. Національна служба здоров’я України уклала договори з понад 1600 медичних закладів по всій країні. Серед них є 65 приватних закладів та ФОПів.

«Платимо за результат»

Понад 1000 закладів отримали більше фінансування, ніж вони мали з державної субвенції - каже Оксана Мовчан.

Відео дня

- В електронній системі охорони здоров’я виписали понад 100 тис. електронних направлень, каже Оксана Мовчан. - Ця система працює, реєстри наповнюються даними, на основі яких можна розробляти державну політику в подальшому. В Національній службі здоров’я працює багато лікарів та юристів, економістів. Ми залучаємо експертів. В тому числі при розробці алгоритму боротьби з коронавірусом.

Також Оксана Мовчан наголошує, що реформа допомагає платникам податків платити за результат, а не за інфраструктуру чи факт існування закладу.

Медичні заклади Тернопільщини підпорядковуються Західному міжрегіональному департаменту НСЗУ.

- Західний міжрегіональний департамент опікується 458 закладами охорони здоров’я у 8 областях Західної України, каже директор Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яна Возниця. - Сума контрактів для цих закладів складає понад 13 млрд гривень. У квітні 446 спеціалізованих на 8 закладів, які надають екстрену медичну допомогу отримали понад 1,2 млрд гривень. Закладів, які в умовах нового фінансування матимуть більше коштів ніж до реформи, багато. Гроші розподіляють таким чином, щоб направити більше туди, де вони дійсно потрібні.

Опитування

Як вважаєте, чи потрібна медична реформа?

Як борються з коронавірусом

Пояснили і те, як здійснюють розподіл коштів для медичних закладів, де працюють з хворими на коронавірус.

- В нас вводять три нових пакети для транспортування, діагностування та лікування хворих на коронавірус. – каже Оксана Мовчан. – Підвищене фінансування для бригад екстреної медичної допомоги  залежить від навантаження на область. Другий пакет – фінансування роботи мобільних бригад, які виїжджають за направленням лікаря до пацієнта і проводять тест. Третій пакет – фінансування закладів, де можуть надати допомогу пацієнту з коронавірусом. Тут у нас був наступний підхід – ми платимо незалежно від того, чи є там хворі та скільки їх. За рахунок авансу заклад може підготуватися і сплачувати заробітною платню з урахування усіх гарантій уряду про надбавку 300%, щоб заклад міг прийняти хворих на коронавірус.

Оксана Мовчан пояснює, що фінансування медичних закладів можна порівняти з бригадами пожежників. Незалежно від того, чи є пожежа чи немає, бригади мають працювати та отримувати зарплату.

Також в НСЗУ кажуть, що пацієнтів з підозрою на коронавірус відправлятимуть лише у спеціалізовані опорні заклади. З 1 травня везти пацієнтів з COVID-19 в інші медичні заклади заборонено, щоб це не спричинило зараження лікарів, які не мають необхідного захисту. Всі випрати на діагностування та лікування COVID-19 бере на себе держава. Тобто якщо ви захворіли – вам не доведеться платити за лікування.

Коли медики отримають надбавки 300% до зарплати?

- Національна служба здоров'я сплачує кошти в межах медичної гарантії, яка була затверджена урядом. Всі виплати які могла робити НСЗУ протягом квітня були в рамках медичних гарантій. Однак виплатами у березні і гарантіями надбавок лікарям НСЗУ не займалась.

У прес-службі Тернопільської обласної державної адміністрації пояснюють, що оскільки розпорядження про доплати надав прем'єр-міністр 5 травня, всі медики, які мали б отримати надбавки, уже найближчими днями їх отримають. Над цим працюють і лікарі не лишаться без обіцяних доплат.

Медики мають отримати обіцяні доплати у повному розмірі вже до кінця тижня. Про це заявив очільник МОЗ Максим Степанов.

- Всі без виключення кошти були перераховані Урядом в регіони ще в середині квітня, - каже Максим Степанов. - Для мене неприйнятна ситуація, коли навіть зараз ці виплати не дійшли до медичних працівників. Так само неприйнятною є виплата надбавки не в повному обсязі. До кінця цього тижня місцева влада повинна забезпечити виплату 300% усім медикам, які у березні лікували хворих на COVID-19.

Надбавку мають виплатити у повному обсязі усім, хто працював з хворими.

- Усі українські медики отримали чіткий сигнал: всі, хто працював із хворими на COVID-19, мають отримати 300% доплат до зарплати. Однак в деяких регіонах почали видавати кошти за погодинну роботу з COVID-19 або шукати зайві коми чи крапки в документах. Виплати повинні здійснитися у повному обсязі – це 300% – і не треба маніпуляцій!

Виплата коштів здійснюється за різними механізмами: за березень — через медичну субвенцію, а з квітня — через НСЗУ. Тому тернопільські медики повинні отримати доплати за свою працю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оксана Войцещук

    Їїє
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up