Партнер рубрики Події

ПЛР-тести дешевшають? Ми порівняли ціни у Тернополі та за кордоном

ПЛР-тести дешевшають? Ми порівняли ціни у Тернополі та за кордоном
  • В Україні дешевшає вартість ПЛР-тестування. Пацієнтам з підозрою через сімейних лікарів їх виконують безкоштовно. Однак всі охочі можуть звернутися за платним тестом у державну чи приватну лабораторію. Багато роблять це для поїздки за кордон.
  • Ми дізнались актуальні ціни на ПЛР–тести в різних лабораторіях Тернополя. Скільки дійсні ці результати та скільки доведеться їх чекати? Які ціни на тести у інших країнах? Про це читайте у матеріалі!

Чимало людей, які їдуть на заробітки до Польщі чи в інші країни, роблять ПЛР–тест, щоб не сидіти без діла після приїзду на самоізоляції.   

Як виїхати за кордон

Менеджер з персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар розповідає – більшість тернопільських заробітчан їдуть до Польщі.

– Для виїзду на роботу за кордон може знадобитися ПЛР-тест, – каже Світлана Повар. – Він не є обов’язковий, оскільки можна після приїзду пройти самоізоляцію. До прикладу – в Польщі це 10 днів. Але зазвичай люди, які їдуть до праці, роблять тест, щоб після приїзду не втрачати час і одразу ставати до праці, оскільки фактично людина просто втратить цей час.

Відео дня

Як пояснює Світлана Повар – зазвичай проходять ПЛР-тест для виїзду за кордон в Україні.

– У мене не було практики, щоб люди, які їхали на роботу за кордон або роботодавці пропонували пройти тест вже на місці. Звісно, теоретично це можна робити, але за кордоном це зовсім інші ціни на тестування. В нас це до 900 гривень. Але результат має бути саме для виїзду за кордон. Він дійсний два дні. Для роботи за кордоном можна робити лише ПЛР–тести, ІФА для цього не підходять.

Якщо ви їдете за кордон на відпочинок – тест також може знадобитися. Варто дізнатися завчасно, що потрібно для поїздки на відпочинок, чи вимагають проходження ПЛР-тесту. У деяких країнах він не потрібен. У Туреччині, до прикладу, ви пройдете в аеропорту медогляд. Якщо виникнуть підозри – вам зроблять безкоштовний ПЛР-тест.    

На сайті консульської служби https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ можна переглянути актуальні вимоги для перетину кордону різних країн – чи потрібна самоізоляція, ПЛР-тест, які карантинні обмеження діють у тій чи іншій країні.

Вартість ПЛР тестування у Тернополі

Раніше вартість ПЛР-тестування у обласному лабораторному центрі складала 900 гривень. У приватних лабораторіях ціни сягали 1500 гривень. Однак тепер стали нижчі.

У ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» можна пройти ПЛР-тест для виїзду за кордон. Вартість – 720 гривень. Результати будуть готові вже в день здачі з 17 по 18 годину. Записуватися в чергу на тест не потрібно. Проводять забір біоматеріалу за адесою вул. Федьковича, 13.

Можна також звернутися у приватні лабораторії. Там заплатити доведеться більше.   

У лабораторії «Сінево» ПЛР-тест коштує 990 гривень. Якщо ж замовити та оплатити аналіз на сайті лабораторії – можна отримати знижку -10%. Тоді вартість тесту складе 891 грн. Результат тесту можна використовувати для виїзду за кордон. Однак результат доведеться чекати довше, ніж у обласному лабораторному центрі, оскільки сам тест не проводять у Тернополі, а направляють біоматеріали до столиці. Чекати потрібно 2 дні.

Також в лабораторії пропонуть здати ПЛР-тест Abbott (США). Він значно дорожчий – 1990 гривень (1710 грн при оплаті на сайті). Цей тест може визначити вірус навіть за умови низького вірусного навантаження та дозволяє оцінити імовірну стадію захворювання на коронавірус.

У лабораторії «Ескулаб» тест коштує 850 гривень. Чекати на результат потрібно 2 дні. Є також можливість отримати результат за добу, однак тоді вартість дослідження складатиме 1300 гривень.

У медичній лабораторії «Панакея» вартість ПЛР-тесту – 900 гривень. Очікувати результату потрібно добу. Однак на «гарячій лінії» зауважують, що в довідці вказується саме дата здачі тесту, тобто ви маєте враховувати це, якщо зібрались за кордон.

Порівняння цін у різних лабораторіях можна побачити на графіці:

Читайте також:

Ми пройшли ПЛР-тестування у трьох лабораторіях Тернополя. Який результат? ЕКСКЛЮЗИВ "20 хвилин"

Скільки коштує тест за кордоном?

Ми вирішили порівняти вартість на ПЛР-тести в інших країнах. Чи дешевше їх робити за кордоном? МИ також врахували середні заробітні плати в країнах, за даними Мінфіну. 

 

Тому в Україні вартість тестування не таке вже й дешеве, відносно багатьох інших держав. Тому для поїздки за кордон дешевше зробити тест в Україні.  

Як підготуватися до тесту?

Якщо ви відчули симптоми хвороби – варто одразу звернутися до свого сімейного лікаря по телефону. Далі лікар вже визначить – чи потрібно проводити ПЛР-тест. Можливо знадобиться додаткове обстеження, або буде достатньо зробити експрес-тест під час огляду лікарем. До цього варто підготуватися.

– Мазок краще брати зранку до гігієни порожнини рота, – каже заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» Володимир Паничев. – Бажано до цього моменту не їсти та не пити, бо це вплине на наявність вірусу на слизових оболонках ротової порожнини. Але це ніяким чином не вплине на результат дослідження мазка з носа. Однак все ж бажано брати мазок зранку до того, як почистили зуби, відхаркали мокротиння і висякали носа. Якщо це зробили до аналізу, то звичайно, це може вплинути на результат.

До того ж, на результат можуть вплинути чимало різних факторів. Як пояснив Володимир Паничев, метод ПЛР є надзвичайно точним, однак якщо зробити забір матеріалу неправильно, неправильно його зберігати – це може вплинути на результат.

– Не треба забувати, що результат лабораторного дослідження залежить від якості відбору біоматеріалу, – каже Володимир Паничев. – Стверджувати, що всі медики досконало володіють методами відбору біоматеріалу я б не став. Також потрібно правильно доставити біоматеріал, мати належної якості тампони, дотримати належну температуру під час зберігання матеріалу, тощо.

Окрім ПЛР-тестів з початком року поали користуватися швидкими тестами на визначення антигену. ПЛР-для встановлення діагнозу тепер не є обов’язковим. Однак цей метод залишається «золотим стандартом». Якщо лікарі мають сумніви щодо результату швидкого тесту – пацієнта відправляють на ПЛР.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач21

    корона це лише бізнес, бізнес на страху, на залякуванні і шантажі.
  • Igor Novak

    З закордоном тести безкоштовні  ,за рахунок платників податків .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Тернополі відкрили меморіальну таблицю захиснику Андрію Мозілю 21:02 «Ще побігаємо на протезах»: історія захисника, який вчиться ходити після поранення 20:00 У Тернополі на мосту зіткнулися двоє велосипедистів 19:02 ТЦК працюватимуть, а ЦНАПи ще не готові: де тернополянам оновити дані з 18 травня Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 18:02 Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів 16:45 У Карпатах травмувалася туристка з Тернопільщини 16:00 10 школі Тернополя — 80 років! Як відзначатимуть ювілей? 15:10 Зеленський підписав закон про штрафи для військовозобов’язаних 14:20 На бульварі Тараса Шевченка облаштовують Алею пам'яті з портретами загиблих героїв photo_camera 14:05 В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації 13:00 На Тернопільщині будуть дощі і грози 12:22 Графік відключення електрики на Тернопільщині 11:55 У центрі Тернополя висаджують літні квітники 11:20 Турбує варикоз? Лікуємо варикоз новітнім лазером всього за 60 хв! (новини компаній) 10:46 Рух транспорту перекриють на окремих вулицях в центрі Тернополя 09:30 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 09:15 Ремонт та будівництво: магазини та гуртовні будівельних матеріалів у Тернополі (партнерський проєкт) 09:00 Для молоді організовують вишкіл до Дня Героїв 07:50 У Тернополі тимчасово змінюють маршрут автобуса №12
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up