"Покажемо правду, яка є": як у Монастириськах готові зустрічати головного санітарного лікаря країни

"Покажемо правду,  яка є": як у Монастириськах готові зустрічати головного санітарного лікаря країни
  • Головний санітарний лікар увечері 3 квітня прибув до епіцентру коронавірусу в Україні – на Тернопільщину. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук. Та навіть виставив фото біля вертольота. Віктор Ляшко збирається відвідати лікарню у Монастириськах.
  • Тамтешні медики кажуть, що їх ніхто завчасно не повідомляв про цей візит. Та й готуватися особливо не збираються – покажуть усе те, що є в реальності.

Чому приїхав на Тернопільщину?

У Фейсбуці Віктор Ляшко написав, що приїхав перевірити роботу обласного штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня. Також він заявив про свій візит до медичного закладу, який є визначеним як госпітальна база для прийому та лікування пацієнтів із коронавірусною інфекцією. 

- У мене буде зустріч та спілкування із медичними працівниками. Мені важлива думка та оцінка ситуації тих, хто на передовій бореться із COVID-19, - написав він.

Відео дня

Його поїздка на Тернопільщину була зумовлена зокрема спалахом епідемії коронавірусу в місті Монастириська – там на COVID-19 захворіли вісім лікарів, 13 медсестер та вісім молодших медсестер. Віктор Ляшко під час брифінгу повідомив, що вісім медиків Монастириської центральної районної лікарні написали заяву на звільнення, але наступного дня передумали й вийшли на роботу.

- Інформація була не підтверджена. Медики при виявленні першого випадку написали заяви, на наступний день вони всі вийшли на роботу, відізвали свої заяви, - сказав Ляшко. - Щоб більш детально поспілкуватися з медичними працівниками, я прибув до Тернопільської області, щоб подивитися на місці, як відбувається підготовка, які проблемні питання існують. І щоб поспілкуватися не тільки з офіційними звітами від керівництва області, від штабів, а й поспілкуватися безпосередньо з медичними працівниками, побачити проблеми на місцях і звірити, чи відповідають вони тим документам, які звітуються на національний рівень.

Він анонсував, що планує відвідати кілька лікувальних закладів області. Які саме - зараз узгоджують план. 

"У таких умовах нема, як готуватися"

У Монастириській районній лікарні, куди, ймовірно, і поїде Віктор Ляшко, кажуть, що їх ніхто про візит не повідомляв. Таку інформацію вони самі отримали з інтернету. Але, як зауважує головна лікарка Стефанія Підгірна, це для них - не на першому плані. Адже зараз фактично всі медпрацівники надають допомогу хворим на коронавірус. 

- Я не знаю, що тут прокоментувати. Мене ніхто завчасно не повідомляв. Ми не маємо часу на новини, бо всі працюємо у надзвичайно напруженому режимі. Якщо головний санітарний лікар приїде, ми покажемо йому правду, усе, як є. У таких умовах неможливо щось змінити чи якось по-особливому готуватися, - каже вона.

За останньої інформацією, яку озвучували офіційно, на Тернопільщині 114 хворих на коронавірус 103 інфікованих - дорослі, 11 - діти. Третина хворих - 35 чоловік - медики, повідомили на засіданні Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом. Найбільше хворих - із Монастириського району. 

Усю найсвіжішу інформацію про карантин і коронавірус читайте ТУТ

Якщо в момент, коли на Монастирищині виявили першого хворого, а потім почали масово тестувати медиків, лікарня взагалі не була готова до такого виклику, то зараз, як запевняє головна лікарка, ситуація дещо змінилася.

Нагадаємо, що всі небайдужі допомагали закладу із придбанням засобів індивідуального захисту та дезінфекторів. Силами волонтерів, підприємців вдалося закупити найнеобхідніше.

Що є в лікарні: як змінилася ситуація

- Ми отримали достатньо захисних костюмів, рукавичок, дезінфікуючих засобів, - розповідає Стефанія Підгірна. - Нас також забезпечили антибіотиками широко спектру дії, хворі на коронавірус отримують повністю безкоштовну допомогу. Бракує противірусних препаратів, але це проблема - на всеукраїнському рівні, не тільки у нас. Тому сподіваємось, що нам вдасться отримати і ці препарати. Звісно, я кажу про ситуацію на сьогоднішній день. Якщо кількість хворих буде зростати, то невідомо, на скільки нам вистачить тих запасів. 

Наразі у закладі перебуває 19 хворих на COVID-19. Четверо - у реанімації. 15 пацієнтів - у госпіталі, ще троє осіб з підозрою на коронавірус перебувають на обсервації з температурою - 37,2-38 градусів. Усі - під наглядом медичного персоналу.

Через те, що серед хворих - велика кількість медпрацівників, усім решта доводиться працювати в досить напруженому режимі.

- Фактично у нас зараз 15 лікарів. Усі вони працюють у посиленому режимі, - каже пані Підгірна. - Лікар-інфекціоніст - вагітна, тому працює дистанційно. Вона дуже хотіла виконувати свої обов'язки і надалі, але я не можу ставити здоров'я її та малюка під загрозу. 

За останній період із роботи звільнилися троє працівників: медсестра, санітарка та техпрацівник, каже керівник закладу. Однак вона не може стверджувати, що це пов'язано саме зі страхом перед коронавірусом. 

- Страшно всім, нічого, відходимо, працюємо далі. Щаслива, що колектив згуртований і все розуміє. Тішить, що стан медсестри, яка захворіла перша, стабільний. Періодично вона перебуває на концентраторі кисню, але до апарату штучної вентиляції легень не підключена, - каже вона. 

Ситуація нині напружена в усіх районах та областях. Не знати, що буде далі. Але монастириські медики хочуть вірити у краще...

Більше подробиць про візит Віктора Ляшка на Тернопільщину читайте згодом. Ми будемо оновлювати інформацію на сайті "20 хвилин". 

Читайте також:

"Матеріальна база лікарні дорівнює нулю": медики з Козови б'ють на сполох. Як допомогти?

Голова Монастириської ОТГ захворів на коронавірус. Яка ситуація в районі.

"Немає жодної маски ні в амбулаторії, ні в аптеці": у селах на Монастирищині просять допомоги.

Чоловік з Монастирищини, у якого підтвердили коронавірус, контактував із сотнями людей.

"Ми працюємо, а ви бережіть себе": фото дня від монастириських медиків. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Angels Lord

    Так що говорити, якщо застяв поїхати в Монастирська, про що далі говорити, йому плювати на реалність і страшно побувати в епіценті, і це при тому що він головний сан лікар.
  • Людмила Табас

    Як прибув, так і відбув...
  • Мария Грод

    Збирався,, та не був, не ризикнув своїм здоров'ям.
  • Оксана Головко

    Так хай покажуть справжній стан проблем а не слухають брехні Труша
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up