Потоп у Тернополі чиновники списують на погоду

Потоп у Тернополі чиновники списують на погоду

На дощову каналізацію цьогоріч з міського бюджету виділили 12 млн грн. Щоб збудувати хоча б два нові колектори та облаштувати стічну систему потрібно орієнтовно 116 млн грн. Міська рада чекає на співфінансування від місцевих забудовників.

З каналізаційною стічною системою біда по всій Україні. І Тернопіль тут не виняток. Місто не справляється з великою кількістю стічних вод. Тож під час сильних опадів Тернопіль фактично перетворюється на Венецію.

Що робить міська влада, аби вирішити питання з облаштування мереж водовідведення у місті. Скільки коштів виділили з міського бюджету на заміну водостічних каналізаційних решіток? Чи в силі комунальники ліквідувати всі наслідки негоди? Відповіді на ці питання прозвучали під час прямого ефіру, який відбувся минулої п’ятниці на сайті «20 хвилин».

Гість онлайн-чату – заступник начальника  управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міської ради Андрій Дроздовський пояснив, чому місто не в силі впоратись із проблемою з нормальним відтоком води.

Відео дня

- Дощову каналізацію в Тернополі збудували в 60-ті та 90-ті роки, ще, скажімо, за Радянського Союзу. На той момент розробляли мережу водовідведення в залежності від розташування промислових об’єктів, житлових масивів тощо, - розповідає він. – Маємо загублені дощові колектори, які збудували ще до 60-х років, ми їх поступово виявляємо та намагаємось відновлювати. На даний момент працює система водовідведення, довжиною 42 км. Щоб повністю забезпечити місто дощовою каналізацією, треба збудувати ще 52 км лінії. Це є дуже і дуже багато. На це потрібні немалі кошти, яких у бюджеті немає.

Крім застарілої системи, на ситуацію також впливають кліматичні умови. Так, за словами пана Дроздовського, у попередні роки не було так, щоб за 10-15 хвилин випадала денна чи дводенна норма опадів. І тому при проектуванні старих систем дощової каналізації враховувались ті погодні умови, які були на той час. Зараз же картина інакша. Усе частіше виникають фор-мажорні випадки, коли вулиці просто заливає, колектори перевантажені і не виконують своєї функції.

- Для того, щоб зібрати всю воду з вулиць, ми активно залучаємо комунальні служби, аби ліквідувати наслідки негоди. Але головне – ми працюємо над тим, аби збудувати нові дощоприймальні колектори з системою водовідведення, проводимо капітальні та поточні ремонти на існуючих об’єктах. Два підприємства, згідно з тендерними домовленостями, виконують роботи, пов’язані з очищенням систем дощоприймання. Працюємо в межах виділених міською радою ресурсів, - наголошує він.

Для прикладу пан Дроздовський називає проблемні ділянки в місті, де останнім часом облаштували стічну каналізацію.

- Вулиця Миру, там були часті підтоплення, тепер немає. Плавали люди раніше на Оболоня, наразі цього вже не відбувається. Цьогоріч встановлюємо нову систему дощовідведення на вулиці Стадникової. Решітки оперативно чистимо. Значні підтоплення були в районі «Рогатки», на вулиці Микулинецькій. Наразі від сильних злив потерпають вулиці Вояків дивізії «Галичина», Глибокій, Крушельницькій. Наші підприємства оперативно спрацьовують, аналізуємо, чому це трапляється. У майбутньому ситуація, сподіваємось, покращиться. Працюємо над тим, щоб передати у спадок своїм дітям та онукам більше, ніж ми отримали,  - завершує співрозмовник.

Цьогоріч на дощову каналізацію з міського бюджету виділили 12 млн грн. Ці кошти спрямують на влаштування нових систем, капітальний та поточний ремонти та утримання.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

marijka

При будь-якому дощі на вул. Збаразькій (від «Оселі» аж до «Млина») попри тротуар тече дощова вода. Коли автомобілі чи громадській транспорт їде, усі бризки брудної води потрапляють на перехожих. Невже при ремонті тієї вулиці не можна було передбачити, щоб та вода хоч кудись зливалась, а не текла в самий низ, щоб нарешті потрапити в каналізацію? Чому при кожному дощі перехожі мають бути облиті брудом з ніг до голови?

Андрій Дроздовський

У 2013 році при капітальному ремонті Збаразької, було влаштовано нову дощову каналізацію, яка досі працює. Але система розрахована згідно з відповідними нормативними документами під конкретну кількість опадів. Форс-мажорні ситуації ми прорахувати не можем. Кількість решіток розрахована у відповідності до площі водозбору. Так усе запроектовано і влаштовано. Якщо тече велика кількість води, то вона ніде не подінеться, незалежно, є там дощова каналізація чи ні. Спіймати значний потік опадів неможливо.  До речі, зі Збаразької вода рухається в центральний колектор на вул. Крушельницька. Але в потужні зливи навіть центральні колектори не витримують такого навантаження.

 

Наталя

Якщо виною усьому погодні умови, то треба було щось раніше робити.

Андрій Дроздовський

Ми працюємо, але в межах виділених коштів. От, наприклад,  є проблеми з підтопленням вулиць Галицька, Коновальця, Ломоносова, проспекту Злуки. Причина одна – відсутній колектор дощової каналізації. Той, що існує, іде через парк Нацвідродження, сприймає воду з усього Баму, Східного, району Старого парку, вулиці Текстильної. Тобто зливається вся вода в одне місце. Місто розбудовується, тож існуючих колекторів вже бракує.

Наразі запроектовані два нові мікрорайону: №6 – у межах Підволочиського шосе, «Північний» - з’єднає вул. Київську, Тесктерно, вул. В. Великого. Із них масу води також треба буде відводити. Тому є нагальна необхідність збудувати додаткові колектори. Для цього потрібно 116 млн грн. У міському бюджеті таких коштів немає, наразі ведемо переговори із забудовниками про співфінансування.

 

Від редакції

Які об’єкти цьогоріч плануєте капітально відремонтувати та як це впливе на водовідведення?

Андрій Дроздовський

У планах – вулиця Стадникової і фактично завершені роботі на вулиці Сахарова. Ведемо переговори щодо вулиці Галицької. Частину дощовідвідного колектору плануємо облаштувати на вулиці Тролейбусна. Продовжимо роботи на Бережанській. Нова дощова капіталізація на перехрестях у Кутківцях, Глибокій, Хліборобній. Одночасно і проводимо капітальний ремонт цих вулиць, і облаштовуємо дощову каналізацію. Хочемо зробити під’їзну дорогу до школи №16 та встановити там дощовідвідні решітки, щоб учні з батьками могли без проблем дійти до закладу.

 

Від редакції

Чому не встановлювали нові системи дощовідведення, коли будували цілі мікрорайони?

Андрій Дроздовський

На жаль… Східний масив, фактично від вулиці Довженка до вулиць Лесі Українки та проспекту Степана Бандери дощова каналізація відсутня. Усі води поверхнево течуть на вулицю Протасевича  і там біля Збаразького перехрестя йдуть в парк Нацвідродження. Чому нічого не робили? Не знаю. Масив «Сонячний» також лише частково має дощову каналізацію. І тому є місця, де вода тече рікою. Нічого не зробимо, мусимо перечекати, поки вона попаде  в систему. Насправді діаметри колекторів перевантажуються, система побутової каналізації частково приймає ті поверхневі води, через що теж не витримує. Б’ють фонтани.

 

Володимир

Як часто міняєте каналізаційні дощовідвідні решітки?

Андрій Дроздовський

Маємо велику проблему з їх розкраданням. Люди чомусь не хочуть розуміти, що це безпека та окраса міста. Тільки протягом червня у Тернополі вкрали близько півсотні решіток. Поліція проводила обстеження пунктів металобрухту. Але нічого не виявили. Ми мусили оперативно купляти та встановлювати нові решітки, витрачати кошт и на їх встановлення, замість того, щоб проводити ремонт на колекторі. Одна решітка вартує 2000-2500 грн. От і увіть, які це збитки для міста.

 

marijka
На вул. Спортивній по дорозі до гаражів (навпроти автомийки) є величезна яма, у якій машини просто плавають після кожного дощу. Вода в тій ямі може стояти тижнями. Коли нарешті щось зроблять з тим?

Андрій Дроздовський

Питання буде зняте після того, як збудують центральну дорогу від масиву «Північний». Буде повністю реконструйована вулиця Спортивна, усі питання автоматично відпадуть. Збудуємо новий водовідвідний колектор, але на це все потрібно два-три роки. Це мої найоптимістичніші прогнози.

 

Від редакції

А протягом кількох найближчих років лишається тільки плавати?

Андрій Дроздовський

Проблеми тут завжди були. Дорога піщана. Зверху – будівництво гаражів. Покриття нема, там і ґрунт, і болото, і сміття. Тому в сильні паводки, вхід у колектор забивається, в дощоприймальну решітку потрапляє каміння, вода піднімається на висоту, і, зрештою, така негативна ситуація. Треба час, щоб вода стекла.

 

 

ДОВІДКА

Запис онлайн-трансляції відбувся з технічної підтримки компанії MagneticOne.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up