Турбувалися про людей чи нашкодили? Чому на Березовій порізали "живі" дерева та що каже еколог

Турбувалися про людей чи нашкодили? Чому на Березовій порізали "живі" дерева та що каже еколог
  • Гілля, яке вже встигло розпуститися, обрізали, залишивши самі пеньки. І то до половини стовбура. І у період, коли вже заборонено проводити санітарну обрізку дерев. 
  • Нащо нищили зелені насадження? Тернополяни обурені. 
  • Чиновники кажуть — це було необхідно. Чому? Пояснюють у тексті. 
  • А от у еколога своя думка з цього приводу. 

"Тернопіль. Вулиця Березова вже не березова. Вимагаю припинити протиправні дії, виявити винних і покарати їх, компенсувати завдану шкоду довкіллю і мешканцям вулиці Березової зокрема! Це ваш обов'язок", — пише у мережі тернополянин Володимир Окаринський. 

На фото, які чоловік опублікував у власному дописі, видно, що на землі і справді лежать гілля з листками, які встигли зазеленіти.

Відео дня

Що кажуть в міськраді

Про ситуацію ми повідомили у пресслужбу Тернопільської міської ради. Там "20 хвилин" відповіли, що в ситуації розбирається муніципальна інспекція, а згодом додали, що дерева зрізали, бо вони були аварійні.  

— Берези зростали на прибудинковій території ОСББ "Вільхова, 17". Видали акт та ордер на видалення у зв'язку із їх аварійним станом (акт від 26.08.2020 №167, ордер від 15.09.2020 №81), — повідомили в пресслужбі міськради. 

Роботи виконували працівники ОСББ "Вільхова, 17." Тож ми запитали в голови правління, чому дерева вирішили "чистити" вже тоді, коли вони розпустилися. 

Немає опису.

Були звернення від мешканців, що дерева небезпечні?

У ОСББ переконують: дерева були небезпечні, а мешканці будинку самі просили їх зрізати. 

— 7 травня вже приїжджала поліція, приїжджали з міської ради, приїжджало телебачення. Розказую вам усе від початку. У вересні минулого року до мене звернулись мешканці будинку з проханням зрізати дві берези на прибудинковій території у зв'язку з тим, що вони аварійні, дуже високі і близько до будинку. Крім того, гілки торкались будинку, а крони заступали вікна. Гілля падало, —  каже голова правління ОСББ Олександр Дмитрук. — Звернення були письмові, їх підписали понад 10 жителів будинку. 

Чоловік каже, що зобов'язаний був вжити заходи. Тому написав звернення у міськраду. Там створили комісію, дерева обстежували та видали ордер на зрізку. 

— В акті обстеження сказано, що вони небезпечні і їх терміново треба зрізати. Могла трапитись біда, а відповідальним був би я. Ми мали зробити це зимою, два рази до нас їхала вишка, але ламалася. За термінами нам надали рік від вересня до вересня. Ми не могли раніше знайти людей, які могли це зробити, тому довелось зрізати зараз, — говорить голова ОСББ. 

Чоловік каже, що мешканці будинку задоволені. Але є і тернополяни, які наполегливо відстоюють позицію, що дерева зрізати не мали права.

— Приїжджала жінка чотири чи п'ять разів. Вона казала, що я їй не представився, не маю совісті і таке інше. Хоча сама представлятись відмовилась. Усі дозволи на зрізку дерев я передав поліцейським, — каже пан Дмитрук. 

Хто і коли має право обрізати дерева

Санітарне обрізання і видалення зелених насаджень проводиться лише у міжвегетаційний період та відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затверджених Кабінетом Міністрів України, Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України та Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Постанова Кабінету Міністрів України № 559 від 08. 04. 1999 р. «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» чітко визначає, що дозволено обрізати крону дерева не більше ніж 30 % її довжини, і за кожне надмірно обрізане дерево встановлено штраф від кількох сотень до кількох тисяч гривень, залежно від його діаметра і ступеня пошкодження.

У статті 270-1 Кримінального кодексу зазначено: «умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства (тобто об'єктів благоустрою) карається штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі до трьох років».

До слова, на сайті komun.te.ua знаходимо коментар з цього приводу, де спеціаліст пояснює, чому важливо провести обрізку з 15 жовтня до 15 квітня. 

Головний спеціаліст-ландшафтник відділу благоустрою та екології Світлана Молодецька пояснює, що утримання зелених насаджень регулюється «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006р. №105. Відтак, якщо мова йде про підрізку дерев, то цей вид робіт проводиться у відповідності до вказаних правил.

– Згідно з «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», обрізають дерева в період мінімальної циркуляції соків – навесні до розпускання бруньок або восени після опадання листя (цей період ще називають міжвегетаційним і триває він, як правило, з 15 жовтня поточного року до 15 квітня наступного), – розповідає Світлана Молодецька. – Весняна обрізка дерев вважається найбільш безпечною, так як зріз затягується навіть швидше, ніж у період повного спокою, через незначні соковиділення. Весняна підрізка є необхідним заходом для активізації росту дерев та кущів, врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або, навпаки, «розгорнутий» вигляд. Після обрізання на деревах виростають нові гілочки, при цьому значно підвищується імунітет до хвороб. Влітку обрізку проводити незручно, до того ж вона сповільнює ріст нових пагонів.

До слова, осіння підрізка є дуже важливим заходом перед настанням зимових холодів, в результаті якого рослини і дерева стають більш стійкими  до низьких температур.

Під час омолоджування допускається обрізка дерева навіть до основи скелетних гілок. 

Коментар експерта 

Орест Сінгалевич, еколог: 

— Громадська організація "Еко Альянс" приділяє велику увагу питанню обрізки дерев. У більшості випадків у нас омолодження дерев перетворилось в екологічне лихо. Разом з екологами Педагогічного університету ми розробили "Правила обрізання дерев". Справа в тому, що практично всі омолодження відбувають невірно, і у нас це явище настільки масове, що вже птахам ніде звити собі гніздо. 

Якщо причина зрізки дерева лише в тому, що воно знаходиться близько до будинку — це не є небезпека. Я об'їздив усю Європу, ніде там, якщо дерево стоїть "впритул" до будови, це не вважається загрозою. Просто обрізаються гілки, які торкаються до вікон чи стіни, а дерева захищають, щоб ті і далі росли. Там є розуміння, що життя наше залежить від дерев. 

Відповідно до Державних будівельних нормативів, у нас справді є такий пункт, що має бути більше 6-ти метрів до будівлі, але якщо дотримуватись того правила, то у нас додатково потрібно знищити сотні дерев, а цього робити не можна. 

Що стосується явно-аварійних дерев, то їх потрібно зрізати вчасно або омолоджувати. І це має відбуватись у міжвегетаційний період. Згідно з законодавством, він триває до 15 квітня. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Яна Іщук

    Коментар експерта, котрий говорить мудрі речі, ви поставили на самий кінець статті... Отже, що головне ми тут читаємо - що обрізка КРОНИ дерева має не перевищувати 30% тієї КРОНИ. А що бачимо тут? - обрубали дереву всі гілки до стовбура, а тепер уже і зовсім обрубали, до землі. Як у сталінські часи: нема людини - нема проблеми. То так само і ті "рубателі" - нема дерева - нема проблеми! У мене питання, на котре пізно відповідати, але воно і так риторичне: той факт, що дерево має бути на відстані від будинку за 5-6 метрів - мали знати в першу чергу його забудовники. Але хто тут в Тернополі про це думає - головне то гроші, гроші, чим побільше забудувати місто, гроші і більше нічого. Додам лише те, що дітки, котрі живуть в будинку, де жителі захотіли обрубати дерева, гуляють, аякже, на дитмайданчику навпроти, де деревцят багато і є тінь. Ніхто ж не захоче, аби дитина сиділа під палючим сонцем, без затінку. Берізок уже не повернеш.. Думаю, що то не остання вирубка дерев на вулиці Вільховій. Адже на клумбах Вільхової вулиці насадили багато юних деревцят, котрі скоро виростуть і стануть заважати  жителям цього чудового будинку, котрий так осоромився на все місто своїм варварством. Що  ж - скоро вулиця Вільхова (також промовиста назва, правда? - раніше там росли вільхи) буде прикрашена новими пеньочками.
  • Юля Слободянюк

    Це підла брехня, що мешканці задоволені, мешканців ніхто не питав, і я, до прикладу, як мешканка цього будинку, нісого не підписувала. Приїхали з роботи, а під вікнами пеньки. Голова ОСББ прийняв одноосібне рішення і маючи попередній досвід роботи в міській раді, отримав дозвільні документи
  • Volodymyr Okarynskyi

    це брехня, що дерева аварійні. подивіться навіть в ґуґл мепс, ці дерева аж ніяк не були аварійними. небезпеки не становили. щодня коло них проходив, я їі сотні-сотні людей - до школи, в магазин, в автошколу, в аптеку і т.д. нікеому не заважало, тільки виродку "голові ОСББ". вже чув від трьох мешканців цього будинку, що в них не питалися і згоди на знищення дерев вони не дали б.
  • Iryna Bilyk

    Журналісти, Ви хоча б з’їздили на місце події і побачили, що дерева зрізали повністю, а не до половини стовбура і залишили маленькі пеньки. Це не озеленення!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up