Партнер рубрики Події

Робоче місце вдома перевірятимуть: в Україні хочуть змінити правила дистанційної праці

Робоче місце вдома перевірятимуть: в Україні хочуть змінити правила дистанційної праці

За новими правилами роботодавець отримає право перевірити робоче місце співробітника, який працює з дому. А також буде зобов'язаний забезпечити співробітнику можливість поєднувати дистанційну роботу з роботою у звичайному режимі на робочому місці в офісі.

 

У зв'язку з карантинними обмеженнями у Верховній Раді запропонували удосконалити правове регулювання дистанційної та надомної праці, повідомляє УНІАН.

У парламенті зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи» (реєстраційний номер 4051).

Його розгляд ініціювали понад 30 народних депутатів.

Відео дня

В пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що за даними соціологічних досліджень під час пандемії COVID-19 понад 35% працівників перейшли на роботу з дому. 

«В умовах стрімкої діджиталізації економіки відсутність норм права, які б надавали змогу роботодавцям та працівникам застосовувати можливості сучасних засобів комунікацій, ставлять під сумнів подальший динамічний розвиток трудових відносин та створюють загрозу життю та здоров’ю українських працівників, як наприклад у випадку з поширенням COVID-19», - йдеться в записці.

Що нового пропонують:

- Законопроєктом передбачається введення двох самостійних видів (форм) роботи - дистанційної та надомної;

- обов’язкове укладення письмово трудового договору про дистанційну або надомну роботу.

Які права і обов'язки будуть у роботодавця:

- Роботодавець при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу матиме право знати місце проживання або інше місце за вибором, де буде працювати співробітник (з метою належного оформлення працівника на дистанційну роботу).

- Ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, шляхом обміну електронними документам.

- Забезпечити можливості працівника поєднувати дистанційну роботу з роботою у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця.

- Організувати безпечну і комфортну роботу співробітника на дому.

Крім того, в законопроекті сказано, що дозволяти роботу віддалено можна тільки за умови, якщо у співробітника є необхідні навички і житлово-побутові умови.

"Житлово-побутові умови обстежують представники роботодавця за участю профспілкового органу, а у деяких випадках - і представників санітарного та пожежного нагляду", - йдеться в законопроєкті.

Тобто, якщо працівник висловив бажання працювати з дому, за новими правилами, до нього прийде представник відділу кадрів підприємства чи організації перевірити, як і де той будете працювати.

Крім цього, робоче місце на дому повинно відповідати нормам безпеки.

Дистанційна робота в Україні:

Питання про можливість працювати дистанційно постало, коли в Україні було введено жорсткий карантин через пандемію коронавірусу.

В країні, а також у столиці був зупинений транспорт та метро, тому люди не мали змоги добратися на роботу. Багато офісів і підприємств перевели своїх працівників на віддалену або надомну роботу.

Читайте також "Я працюю в піжамі": історії тернополян, які обирають дистанційну роботу

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Іван

    та роботодавцю всерівно де ви і як виконуєте ту чи іншу роботу... результат головне... є результат-є зп... а чи ви в ліжку, чи на кухні, чи на курорті, яка мені різниця...
    можите працювати в офісі, прощу, вибір за вами
  • Вероника Лобода

    Якщо людина працює в офісі, то роботодавець зобов'язаний за свій кошт створити всі умови для працівників і в тому числі норми безпеки.  Тепер вони хочуть всі ці витрати перекинути на плечі працівників, на яких вони і без  того економлять на світлі, інтернеті і опаленні.
    Навіщо тоді така робота, якщо вся зарплата буде йти на покращення робочого місця.

    Іван reply Вероника Лобода

    нікому я нічого не повинен... я не держава, що всі щось до мене мають... в мене є певні умови праці, певні вимоги, і відповідна зп... не підходить, шукаєте краще, або творите своє...
    годовне, щоб ви мені підійшли, як працівник... я вам плачу, а не ви мені заробляєте...
    большая разніца есть

    Сусід reply Іван

    це ти собі так думаєш, не будеш дотримуватись норм праці - будеш оплачувати штрафи.. Ти, ми.. Є законодавтсво. Якщо ти на батьківські гроші шось там перекупродуєш, то і читай законодавство, рагулю ти темний..

    Вероника Лобода reply Вероника Лобода

    Анатолій Шокало Звичайно роботодавці не хочуть, це ж з їхньої "кишені". Вони просто змушені бо в холодному приміщені і без світла працювати ніхто не буде.

    Анатолій Шокало reply Вероника Лобода

    на справді в більшості випадків не вони (роботодавці) хочуть а працівники хочуть :)
  • Iryna Krotevych

    Дебіли
  • Микола Шпак

    А в сраку заглядати будуть? 🤔

    Сергій Войнаровський reply Микола Шпак

    Микола Шпак думаю, нам поки що це не загрожує
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up