Партнер рубрики Події

“Шукають злочинців та рятують людей”: що вміють поліцейські собаки

“Шукають злочинців та рятують людей”: що вміють поліцейські собаки
  • 2 квітня виповнюється  25 років із дня створення кінологічної служби у системі Міністерства Внутрішніх Справ.

  • Журналістка сайту “20 хвилин” дізналася, як живуть та працюють чотирилапі помічники тернопільських поліцейських у кінологічному центрі Головного управління Нацполіції у Тернопільській області. 

На службі у Тернопільському кінологічному центрі знаходиться 23 службових собаки. Всі вони слухняні, треновані та сумлінно виконують свої обов’язки. Здебільшого, це німецькі вівчарки. Відразу, коли заходиш на територію кінологічного центру - чути гавкіт собак. Службові собаки живуть у вольєрах, і як тільки ми наближаємось до вольєрів - вони починають гавкати ще голосніше.

Кінологи пояснюють, що собаки просто нас не знають, але без вказівки інспектора вони б не напали на людину. Розповідають, що хоч ці собаки легко можуть затримати злочинця, але не агресивні до звичайних відвідувачів.

Відео дня

У кінологічний центр часто привозять дітей на екскурсію. Гості центру можуть побачити, як працюють собаки в залежності від своєї спеціалізації. Кінологи влаштовують показові виступи: проходять смугу перешкод, затримують інсценізованих злочинців та шукають предмети.

Старший інспектор-кінолог Андрій Бурдельний працює у кінології вісім років. Каже, що робота дуже цікава та він не може вже уявити свого життя без свого чотирилапого напарника.

   - Наші собаки дуже віддані, виховуємо ми їх з двох місяців, - каже пан Андрій. - Кожен кінолог має свого цуцика, якого він щоденно дресирує.

Інспектор-кінолог Андрій Заєць розповідає, що їх собаки неодноразово допомагали у розкритті важких злочинів та навіть рятували життя людей.

   - Пригадую випадок, як ми шукали у лісосмузі людину, - розповідає кінолог. - Пошуки були довгими, але саме завдяки собаці ми знайшли пораненого чоловіка. Чотирилапий помічник значно пришвидшив хід розкриття злочину.

Також собаки - повноцінні учасники антитерористичної операції. Службові собаки неодноразово бували в зоні АТО, де шукали вибухівку та зброю, разом із військовослужбовцями стояли на блок-постах.  Як розповів начальник Кінологічного центру ГУНП в Тернопільській області Віталій Жилко, їхні собаки залучаються на патрулювання охорони громадського порядку, шукають злочинців по гарячих слідах та віддано служать поліції.

Собаки можуть працювати на службі до десяти років, потім їх віддають у добрі руки. Зазвичай, їх забирають додому кінологи, які виховували їх.

Віддані та слухняні: службові собаки не раз допомагали у затриманні злочинців, шукають наркотики та вибухівку.  

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валера Матів

    ...нормальні вольєри. Головне догляд і дружба.,а там всі мужики і це розуміють і виконують!) По вихованцях видно.
  • Mila

    Чому такі розумні песики утримуються в таких жахливих вольєрах?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up