Партнер рубрики Події

Міська влада взялася за лікарів

Міська влада взялася за лікарів

Міськарада взялась за освіту лікарів задля здоров'я тернополян, і запросила фахівців, які розробили першу у своєму роді онлайн програму для навчання медиків

 

Тернопільським лікарям презентували освітню онлайн-платформу “Аксемедін ”, створену виключно для медиків. Захід провели 31 липня у сесійній залі для очільників медзакладів, фахівців та представників медуніверситету. 

- Медицина знаходиться в стадії реорганізації, і дуже наглядно, що МОЗ та держава займаються професійною освітою медиків, - каже очільник міського управління охорони здоров'я Ростислав Левчук. -  Сьогодні ми  говоримо про професійну освіту саме медиків, їхнє неперервне вдосконалення, і сьогодні МОЗ пропонує перейти від акредитації лікарів до індивідуального ліцензування, яким передбачається ліцензування кожного лікаря за спеціальністю на три роки з подальшим автоматичним продовженням або відміною цієї ліцензії. Одним з критерів подовження цієї ліцензії є якраз кількість балів, які в процесі трьох років лікар набирає, приймаючи участь у семінарах та інших заходах, які дають йому можливість професійно вдосконалюватися. От якраз ця презентація дає можливість зорієнтуватися. Це є одна з небагатьох платформ, яка дає можливість зорієнтуватися у професійній неперервній освіті поза лікарнею.

Зокрема йдеться про різноманітні семінари, тренінги та ряд інших заходів, де лікар  може знайти себе за спеціальністю і вдосконалюватися там, де  відчуває свою слабинку, додає пан Левчук. 

- Лікарі однозначно маю вдосконалюватися, але у який спосіб і на якій платформі - цій чи іншій - це на їхній вибір, - додаж пан Левчук. - Ми просто презентували одну із навчальних програм, яка є на ринку. Прийдуть до нас інші - проведемо презентацію і їм. 

Навчання для фахівців медичної сфери, як заявляють у міськраді, насамперед пов'язане із турботою про здоров'я тернополян.  І є одним із кроків для досягнення цілей, поставлених у міській програмі “Здоров'я тернополян”. Першим завданням цієї програми є комплексний підхід до здоров'я жителів міста.  

- Під це завдання вибудовується цілий механізм, якийсь почався від формування  Центру діагностики, Центру медико-санітарної допомоги, тих ланок, які приймають першу хвилю пацієнтів, які відповідальні за якісну діагностику, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. -   Саме через це ми в ці роки робили закупівлю різного медобладнання. Наступний етап — це перетворення комунальних закладів у некомерційні підприємства, який ми вже закінчили, а інші обласні центри тільки розпочинають — процес дуже непростий. І зараз  ми звернули увагу на питання підготовки фахівців.

В цілому по Україні, додає пан Бицюра, якість надання медпослуг — погана. І впливу на покращення здоров'я населення нема.  А фахівці в основному зосереджені  в елітних закладах, у столичних центрах. І в силу того, що  законодавство десь на боці пенсіонерів, у багатьох закладах бракує молодих медиків. Також у молодих медиків нема мотивації для удосконалення. Відтак зараз вцілому треба  прищепити розуміння, шо навіть якщо дати мільйони, мільярди  в медицину - без зміни мислення медиків змін не буде. 

- Медик, який не вдосконалюється, не приймає участі в семінарах, не навчається, він не медик, так  - це фахівець, який отримує зарплату, - додає він. -  Ефективно може впливати на здоров'я населення та людина, яка відстежує усі прогресивні технології. Тому, оскільки МОЗ налаштовано у подальші п'ять років реформувати систему атестації лікарів із заміною на індивідуальні ліцензії, ми, власне, відгукнулись і запросили сюди фахівців, які розробили одну із таких передових програм самоосвіти, підготовки  медиків. Індивідуальні ліцензії вони передбачають і враховують бали, отримані за участь в конференції, семінарах, навчальних програмах. Це якраз те, що потрібно.

Онлайн-платформу розробила приватна фірма. І вона зацікавила владу тим, що є фактично першим в Україні продуктом такого роду. 

- Для міського бюджету це ні скільки не коштувало, гроші не виділялись, - додає пан Бицюра. - І я думаю, що це для бюджету і не буде оплатно.



До слова, як зазначено на сайті accemedin.com, власником продукту є Товариство з обмеженою відповідальністю «Маркетингова агенція громадського здоров’я». Саме ТОВ “МАГЗ” засноване у 2014 у Києві. Керівник — Сошинський Сергій Олегович

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Пустило

    Тре шось робити шоби ніц не робити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up