Аж 248 літрів української автентичної страви зварив у Тернополі під час мистецького фестивалю «Співоче поле. Тернопіль» тернопільський ресторатор Ігор Парій з помічниками. Такий об’єм шпундри, як найбільший, зафіксували в Національному реєстрі рекордів України.
Фестиваль, нагадаємо, проходить 13-14 травня у парку Нацвідродження.
Страву готували кілька годин. До казана постійно підходили тернополяни, розпитували, порівнювали. А деякі глядачі навіть пробували давати поради, адже багатьом страва нагадувала густий український борщ. Ресторатору не один раз довелось пояснювати, що це за страва, які інгредієнти дає, скільки часу варить та коли дасть спробувати. Біля 18-ї години страву нарешті почали роздавати усім охочим, накидаючи її в одноразовий посуд. Дехто з тернополян навіть слоїчок із собою для такої справи прихопив.
Поки тернополяни куштували шпундру, у мікрофон оголосили і про її фіксацію в реєстрі рекордів.
- Від імені Національного реєстру рекордів України я хочу оголосити, що в Тернополі черговий раз відбувається така подія, як внесення до Національного реєстру України в рубриці "кулінарне мистецтво", - повідомила керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. - Ми сьогодні маємо страву з 18-го століття. Наші предки куштували цю справу, яка зараз є несправедливо забутою. Завдяки Ігорю Парію ми сьогодні маємо автентичну народну українську страву ще з часів Енеїди. Отож, в Національний реєстр рекордів України вноситься найбільший об’єм шпундри . Ми маємо 248 літрів!
Для приготування такого казану, за словами пана Парія, пішло близько 150 кг м’яса з бочком, п’ять відер цибулі – орієнтовно біля 40 кг, і понад 150 кг червоного буряка.
- В «Енеїді» Котляревський дав опис тих страв, які готували наші предки, - розповідає ресторатор. - Там, крім борщу, ще й була шпундра. І, звичайно, мене вона давно зацікавила. Дивлюсь, вже й львів’яни почали шпундру відновлювати. Але кожен трохи по-різному...
Традиційна шпундра, за словами пана Парія, – це фактично свинина і квашений буряк, цибулька, і загалом багато різної зелені. Приміром, у весняний період можна дати багато з того, що росте у цю пору року.
- Чабер, м’ята, петрушка, кріп і навіть молочійка, - роз’яснює він. - Молочійка - дуже лікувальна, має велику кількість гіркоти цієї, яка позитивно впливає на обмінні процеси в організмі і тому подібне.
Також дають наприкінці у страву, додає ресторатор, і перетерте пшоно. Ним її загущують.
- Пшоно дуже корисне таких хлопцям і дівчатам «постаршим», - додає пан Парій. – Воно розчиняє камінці в нирках. Тож, як бачимо, страва і смачна, і корисна.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер