Партнер рубрики Події

Цей день в історії, 10 березня: Галапагоські острови, перші паперові гроші в США і телефонний дзвінок

Цей день в історії, 10 березня: Галапагоські острови, перші паперові гроші в США і телефонний дзвінок

Дізнайтеся більше про події цього дня.

Події:

1435 — Іспанські мореплавці відкрили Галапагоські острови.

Галапагоські острови — архіпелаг у Тихому океані, розташований за 965 кілометрів на захід від узбережжя Еквадору; складаються з 13 основних вулканічних островів, 6 невеликих острівців і 107 скель та намивних територій. Острови відомі тим, що саме тут Чарльз Дарвін проводив свої дослідження, які зокрема наштовхнули його на створенення еволюційної теорії походження видів. 

1801 — В Британії розпочато перший перепис населення

1830 — Початок боротьби горців Дагестану й Чечні за незалежність

1861  — у Санкт-Петербурзі у будинку Академії мистецтв, де проживав останні роки, у віці 47-и років пішов з життя Тарас Шевченко.

Відео дня

12 березня його було поховано на Смоленському кладовищі у Петербурзі, а в травні, за заповітом, тіло Шевченка було перевезено в Україну і поховане у Каневі на Чернечій горі. 

1862 — В США увійшли в обіг перші паперові гроші

1865 — у Перемишлі під час першого на Західній Україні шевченківського концерту відбулося перше публічне виконання Гімну України "Ще не вмерла України..."

1876 — Александер Ґрехем Белл зробив перший успішний телефонний дзвінок. Першою фразою була: Mr. Watson, come here, I want to see you («Містере Ватсон, зайдіть, я хочу вас бачити»)

Злі язики говорять, що експерименти тривали вже близько року і Уотсон, прекрасно знаючи, що саме говорить шеф, швидше вирішив зробити йому приємне, ніж дійсно зрозумів голос з трубки. Як би там не було, але саме цей день вважається першим, коли людина, приклавши телефонну слухавку до вуха, почула звернені до неї слова. 

1878 — у Женеві випущене кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Шевченка

1893 — Берег Слонової Кістки став французької колонією

1910 — у Китаї заборонено рабство

1918 — з'їзд Рад Росії прийняв постанову тимчасово перенести столицю з Петрограда в Москву

1918 — більшовицький уряд України переїхав з Полтави в Катеринослав

1919 — українські есери зажадали від уряду України перервати переговори із країнами Антанти й визнати радянську владу.

1933 — Раднарком УРСР прийняв рішення про організацію в Україні державних університетів

1939 — у Москві розпочав роботу XVIII з'їзд ВКП(б), на котрому було заявлено про «перемогу соціалізму в СРСР» і прийняв рішення про «поступовий перехід від соціалізму до комунізму»

1992 — Україну прийняли до Північноатлантичної Ради співробітництва 

10 березня народились:

1787 — Устим Кармелюк, український народний герой, керівник боротьби селян Поділля проти кріпацтва

1858 —Генріх Фоулер, англійський філолог, автор першого Оксфордского словника

1926 — Олександр Сергійович Зацепин, російський композитор, автор пісень до фільмів «Діамантова рука», «Кавказька полонянка», «Іван Васильович змінює професію».

1938 — Моргун Володимир Васильович, Герой України, український генетик-селекціонер, директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН України

1940 — Чак Норріс (Chuck Norris, справжнє ім'я Карлос Рей Норріс), американський кіноактор, майстер бойових мистецтв.

1958 — Шарон Стоун, американська актриса («Казино», «Основний інстинкт»).

1972 — Рошал Євген Лазаревич, російський програміст, автор архіватора WinRAR.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Melisa melisa

    10 березня ?!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up