Партнер рубрики Події

У Монастириськах церква вивісила списки, хто скільки здав на ремонт

У Монастириськах церква вивісила списки, хто скільки здав на ремонт

У Монастириськах скаржаться, що без їх згоди церква вивісила списки своїх парафіян, де вказано хто і скільки здав на ремонт церкви. Це розцінюють як метод тиску на людей, що не поспішають здавати або дають не таку суму. Священик говорить, що скільки здавати, вирішили сам парафіяни, а списки вивісили задля прозорості.

Така проблема виникла навколо  ремонту у храмі Воздвиження Xесного Хреста господнього УГКЦ.

- У нас місто гуде дві дні, такого ніхто не очікував, - каже жителька міста Ірина (ім’я змінене – прим. ред.). – Церква вивісила списки на суд людський, хто скільки здав на ремонт. Бо у церкві сказали, що з кожної хати має  бути 1500 гривень, а не всі стільки змогли дати.

Ремонт церкви, за словами жителів міста, обійдеться у 1,5 млн грн. Причому ця церква – у хорошому стані, має опалення, загалом є найзаможнішою у місті і має найбільшу кількість парафіян. Однак хтось ремонт вирішив в середині.
- От хтось вирішив, що з хати мають дати – 1500 гривень, - обурюється  пані Ірина. –  І ще – щодня кожна родина має годувати майстрів, або оплачувати їхній обід. Але 1500 – то немалі гроші, не всі стільки можуть дати. Тож, коли побачили списки на подвір’ї в церкві, то спершу подумали, що то графік, хто коли має годувати. А виявилось, що ні – списки з назвами вулиць, прізвищами, сумами і підписами. То це ж не інакше, як тиск. 

За словами жителів міста, після розголосу та масового обурення, списки довго не провисіли. Їх вивісили орієнтовно у четвер, 6 липня, а у понеділок, 10 липня – вже зняли. Попри те людей обурює, що здавалось би таку добровільну справу як пожертвування, таким способом переводять в іншу площину.

- Яке там, хто скільки може, стільки і здає. Просто приходять в хату і кажуть, скільки здати треба, - додає жінка.

Парох церкви Володимир Шуляр надає дещо іншу інформацію. Каже, що всі рішення щодо ремонту церкви приймали самі парафіяни. І ніхто ще ні підходив  та не скаржився на таку ініціативу. 

- Це ініціатива самих парафіян. Тому що ми нічого скритного не робимо, ми є одна громада, - каже він. - Ніхто нічого в нікого не вимагає. Це є добровільні внески. Громада порадилась між собою, яка сума приблизно  виходить для ремонту і скільки б виходило на один двір. Але це є добровільна пожертва. 

За його словами, сума у 1500 – це в середньому. Якщо хтось має можливість - дасть більше, не має – менше. В когось взагалі проблемна ситуація і вони нічого не можуть дати взагалі. Це не є якась вимога.  

- Ініціатива із списками  - це ініціатива загальної більшості громади, - каже отець. – Це є відкрита справа, ми ні перед ким не криємось. Мусить знати громада, який фінансовий стан. Ми постійно звітуємо... Але я перепрошую, хто такий запит дав? І причому ЗМІ до такої парафіяльної справи?  Тут нема ніякого напруження. Це є, можливо, якісь окремі особи, які є у кожній громаді, які роблять на тому якийсь ажіотаж.

Відео дня

На питання щодо визначення списку, хто коли годуватиме майстрів, священик відповів, що так є в кожній громаді.

- Я не розумію, яке ви маєте відношення до цієї справи. Приїжджайте до нас у місто і будемо з вами говорити, - додав він.

До слова, «RIA плюс» раніше вже писала про подібну проблему. І відповідь, на кшталт цієї, ми отримуємо від багатьох церков. Мовляв, це рішення громади, внутрішня справа громади і крапка. Втім, чи все так безневинно і з юридичної точки зору?

- Стаття 18 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" встановлює, що релігійні організації не мають права проводити примусове обкладання віруючих, - каже адвокат Тетяна Семусь. -  Стаття 35 Конституції України говорить, що  кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої. Будь-які пожертви громадян нічим не регламентовані, повинні здійснюватися виключно на власний розсуд та виходячи із майнових можливостей. Тому визначення, яку конкретну суму повинен сплатити кожен двір, а також оприлюднення списків громадян із зазначенням пожертвуваних сум є прямим втручанням в особисті права як тих осіб, які сплатили пожертвування, так і тих, хто їх не сплатив.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Olga Matenchyk

    Cвященник Тернопільської області , Лановецького району, с.НАПАДІВКА - Мірзаєва Олега 8 липня, будучи на підпитку, збив машиною ТРЬОХ людей. Один хлопець в реанімації, між життям і смертю- 16 років- дихає за рахунок апарату штучного дихання. Шановні священники ! Та що ж ви таке робите ? Та як у церкву після ваших історій ходити. Я вірю в Бога але я проти посередників між мною і Богом...
  • Анонім

    Ось мене дивує така політика цієї церкви та і всіх решта оскільки на сьогоднішній день будем говорити відверто церкви перетворилася у бізнес . В першу чергу церква має допомагати хворим дітям і сім"ям котрі опинилися в скрутній ситуації ,а у нас получається так ,що всі пожертви ідуть на будівництво храмів розміром в 9-ти поверховий будинок ,потім в котедж для цих бізнесменів в рясах ,потім облаштування в цьому котеджі , ну і на дрібні розходи типу крутого автомобіля , крутого телефону ну і так далі . Одним словом обслуговування паразитів ,котрі не плотять податки , і ні в чому собі не відказують . Комуналку , заправити автомобіль , придбати якусь річ до котеджу це все за гроші прихожан .  Ось вам для прикладу церква Михаїла , що біля Сільпо, як вам розміри котеджу? А як вам те ,що під час початку війни в 2014, коли наші хлопці в окопах мерзли , а ці паразити на балконах свого котеджу пластикові вікна ставили хоча можна було спокіно обійтись і без цих вікон . Короче кажучи я вже давно зрозумів яке нутро у цих церковників ,а ось наші люди я так бачу ще цього не зрозуміли . І ще згадайте кому люди возносили дари в тому числі і гроші - мамоні . Наприклад у америкосів священики в будні дні скидають рясу і працють ,як звичайні люди ,а у нас живуть за рахунок прихожан і таки досить із шиком живуть .Що вже можна говорити якщо ці бізнесмени умудряються робити оборудки із землею ,а потім будувати там багатоповерхівку для прикладу це вул. Орлика , вул Тарнавського . Також наведу приклад ,що вже навіть умудряються будувати церкви на території садово-городніх товариств не погоджуючи це з самими членами товариства , а коли так звані спонсорські грошенята закінчуються починають лазити по будинках і клянчити гроші типу на добудову церкви, хоча у людей ніхто не питав ,а чи їм потрібна церква на території їхнього товариства . Аж тільки зараз до людей прийшли і то по питаню грошей бо коробку збудували ,а на решту грошенята скінчилися . Щодо цієї церкви ,що описано в цій новині то на місці громади я б спалив цей храм к й.......м за такі справи з списками ,або просто перестати туда ходити і фінансувати тих паразитів .

    Stels reply Анонім

    Це ,Ваша суб'єктивна думка і не більше. На мою думку церква повинна  бути дороговказом у духовному  житті людини ,від бомжа до президента.Людина ,апріорі,є недосконалою ,тому в духовенстві також є проблеми ,і ті проблеми потрібно обговорювати та вирішувати в широкому колі.          А якщо слідувати вашій логіці не ходити в церкву ,тому що там не ідеальна ситуація , що тоді робити з нашими лікарнями ,школою , судами , та Радою ?

    Анонім reply Stels

    Ви не плутайте духовність і те ,що зараз твориться в церквах . І не треба казати ,що це моя думка оскільки і так все видно,що  твориться в тих церквах. Щодо дороговказу то люба людина сама будує свій дороговказ ,і що за галіматня про недосконалість. Хочете сказати ,що у людей відсутній внутрішній аналізатор життя і їм постійно треба розказувати як жити    . Проїдтесь по Тернополю і все стане зрозуміло , і зразу очі відкриються. Хай покажуть ці бізнесмени в рясах , що вони за духовність . Якщо перевірити тих церковників на предмет рахунків у банках , то зразу стане зрозуміло хто за духовність ,а хто за бізнес.

    Stels reply Анонім

    По-перше кожен бачить те що хоче бачити.   По-друге про дороговказ ,це мій життєвий досвід, і стосується УГКЦ.   По-третє у мене теж є інформація що подекуди є такі бізнесмени , але на мою думку буде помилкою ,проектувати грішну репутацію окремих осіб на всі церкви.
  • Галя

    Така сама ситуація трапилася в с. Зарубинці Підволочиського району. Вивісили на Великдень списки тих, хто не здав гроші на ремонт. А керували тим чотири баби, чоловіки яких сидять за кордоном,а самі вонисидять вдома і тільки плітками займаються.
  • Тетяна Хома

    нерозумію це що пожертва ,, добровільно примусова,,?  якщо ремонт церкви необхідний то невже ця необхідність виникла саме в цьому  році чи може раніше? якщо раніше то можна було  гроші підскладати за два - три роки наперед. чи внас ,,так звана громада,, не знає як живуть одиникі пенсіонери ,  яка  в них пенсія? і чому саме 1500грн а може хтось на хліб немає? а ви встановлюєте такі суми.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up