В міській раді хочуть перейти на комунальний транспорт. Експерти кажуть - має бути конкуренція

В міській раді хочуть перейти на комунальний транспорт. Експерти кажуть - має бути конкуренція
  • Міська рада працює над створенням єдиної муніципальної транспортної системи, і вже планують брати кредит на нові автобуси
  • Активісти пропонують повністю оновити підхід до формування транспортної системи Але перш ніж купувати маршрутки радять домовитись з водіями, а то їздити на них буде нікому

- Розпочався процес придбання комунального транспорту, але на це потрібен час, - повідомив міський голова Сергій Надал. - По мірі придбання ми будемо заміщати ті маршрути, які в нас найбільше "провисають". Ми отримали гарантійні листи перевізників, що вони працюватимуть за усіма умовами: згідно з графіком, працювати з електронним квитком та додатково погодились перевозити пільговиків за новими умовами. Будуть дотримуватись зобов'язань - будуть працювати. Ми маємо право розірвати угоди з перевізниками хоч завтра, і вони про це попереджені. 

Актимовісти та експерти вважають, що транспортна система Тернополя в "підвішеному стані", і довго так продовжуватися не може. Саме тому зібрали круглий стіл, де обговорили основні проблеми та як їх вирішити. 

- Маємо негативний досвід Львова, де також усунули приватних перевізників, - розповідає дослідник транспортної інфраструктури Іван Радкевич. - Там закупили понад 100 великих автобусів-електронів, а  потім виявилась, що основна пробле проблема - відсутність водіїв. Їм підняли зарплати, але достатньої кількості набрати не можуть досі. Уявіть ситуацію: 30 новеньких автобусів просто простоюють в гаражах,  ще сидіння в целофані, а посадити за кермо нема кого. Ще й через борг міської ради автобусному заводу ці автобуси арештували.

Відео дня

Експерти кажуть, що така ж ситуація і в Івано-Франківську. Наразі там є близько 50-ти тролейбусів. Мер заявив, що хочуть закупити стільки ж, а керівник електротрансу бідкається, що він і на тих 50 тролейбусів не може знайти водіїв, що вже говорити про 100.

- В Тернополі також  проблема з водіями, - зазначає начальник відділу інформаційно-комунікаційних технологій КП "Тернопільелектротранс". - Наразі в нас на балансі є понад 60 тролейбусів,а виїжджають щодня лише 54. Деякі маршрути неможливо повністю перекрити, бо в нас також є проблема з водіями, як в і інших містах. І це незважаючи на те, що середня зарплата водія в нас зараз - 14-15 тисяч.  

- Потрібно сформувати систему так, щоб для водія не мала значення ціна квитка, а для пасажирів - який перевізник надає послугу, - каже голова  ТМО Української Галицької Партії Ірина Яремчук. - Ми пропонуємо створити однакові умови всіх для перевізників: як комунальних, так і приватних. На нашу думку, повністю переходити на комунальний транспорт - не дуже добре, оскільки має бути якась конкуренція. Пропонуємо зробити більш доступний ринок перевезень, і таким чином міський бюджет перестане додатково дотувати покриття збитків для комунальних підприємств.  а вони някі зараз йдуть чималі суми. Порозуміння влади з самими водія. Ми сформували більшість пропозицій  міській раді, а частину - центральній владі.   

На жаль, незважаючи на запрошення більшість перевізників цей круглий стіл проїгнорували, тому коли буде покращення якості перевезень наразі невідомо. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • бурундук

    та бо Надал думає, шо він пуп землі, і не його барське діло з трудягами-водіями домовлятися
  • Діонісій

    активісти ? то хто такі? треба мати муніципальний транспорт, водій має працювати за зарплату, що означає, не зможуть знайти, зможуть, дайте нормальну зарплату і все буде добре і потім контролюйте, хоч по ціні за проїзд ви загнались реально. ну а з тими картками тернополянина то взагалі. хочете облік вести, видайте ті картки за бюджетні кошти, податки ми платимо ? а потім, хоч їздити, поповнюй за проїзд і все. реально на теперішній час, троліки і автобуси муніципальні чисті і працюють, а ті скотовозки приватні нахер прибрати, там одиниці є нормальні, а решта брухт, свинарник і шофери теж.
  • David Starr

    Для чого тут конкуренція? За 14  тисяч на місяць не проблема набрати серед тих же водіїв маршруток, так транспорт більший, але й умови праці не порівняти.
  • Volodymer

    Що там рівняти Львів, або Івано-Франківськ. В Львові проїзд в тролейбусі 3 грн, а місто більше в 3 рази, а в Івано-Франківську проїзд- 2 грн, місто приблизно таке ж .

    А тут з якогось дива проїзд 4 грн

    бурундук reply Volodymer

    того най не розказують які вони бідні

    Сонька reply Volodymer

    не 4, а 5. А чому - ще 2-3 грн Надалу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up