Ветеран військової служби обурений порушенням права на пільговий проїзд у Тернополі

Ветеран військової служби обурений порушенням права на пільговий проїзд у Тернополі

Житель Тернопільської області пан Юрій звернувся до редакції “20 хвилин” із повідомленням про те, що йому, ветерану військової служби, не дозволили пільговий проїзд у міському тролейбусі №8.

"Ви просто не хочете платити", - сказала кондуктор тролейбусу №8 у Тернополі пану Юрію, який хотів скористатись законним правом на пільговий проїзд та показав посвідчення ветерана військової служби.

Пан Юрій живе на Тернопільщині. Пенсіонер розповів, що зазвичай документ у нього навіть не переглядають, а у цьому випадку, коли кондуктор побачила напис на посвідченні пана Юрія “ветеран військової служби”, попросила чоловіка оплатити, а законних підстав для оплати назвати не могла.

В Україні існує 8 законів, які передбачають право на проїзд пільговиків. Серед них і окремі статті Конституції України, - каже пан Юрій.

Відео дня

Чоловік зауважив, що сам він рідко буває в Тернополі, тому раніше не звертав увагу на проблему, але найбільше його зачепило те, що під обмеження пільгового проїзду в місті потрапляють іногородні діти-інваліди, солдати строкової служби, батьки військовослужбовців, які загинули під час виконання службового обов’язку теж змушені платити.

- Я не розумію, як місцева рада може втручатись у дію закону, який діє на всій території України, - каже пенсіонер, - я хочу знати, який документ аргументує таку заборону. Бо мені, наприклад,  відомо, що якщо Верховна Рада видає закони, то вони вступають у чинність після оприлюднення в друкованій періодиці. А як я маю знати про місцеві рішення, які діють в області?

У прес-службі Тернопільської міської ради пояснюють: щодо пільг на проїзд у місті керуються рішенням виконавчого комітету "Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті, незалежно від форм власності» № 820 від 15.11.2017 року.  Відповідно до даного рішення виконкому, право на безкоштовний проїзд мають пільговики, які отримали "Соціальну карту тернополянина" і зареєстровані у місті Тернополі.

Пан Юрій планує звертатись до правоохоронних органів, аргументуючи це Законом України “Про автомобільний транспорт”. У 37 статті цього закону йдеться, що безпідставна відмова від пільгових перевезень тягне за собою відповідальність згідно із Законом.  

- Я вже звернувся з офіційним листом до Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, - говорить пан Юрій, - та отримав відповідь, у якій йдеться, що місцева влада не може змінювати пільговий проїзд, встановлений на рівні держави.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Garbarets Sergiy

    Пане Юрію прошу вас зв'язатися зі мною, бо на фоні підняття тарифів в тернополі до 8 гривень з 1.11.2018 та тотальної сліпоти представника ТТУ є необхідність для переконання у їх неправоті надати ваш лист до пана Омеляна, чи хоча б фотокопія з офіційними реквізити міністерства про отримання листа і надання відповіді.
  • Urij Medved

    Я просто шокований.

    Але не тим, що ТМР порушила цілу низку законів, бо то звична для них справа. А шокований я тим, що невже нарешті до людей потрохи почало доходити.

    Я ще в березні-квітні місяці, як тільки почався отой дурдом з забороною пільгового проїзду та вимаганням шматка пластику писав в якомусь з дописів в мордокнизі перелік законів які порушила ТМР, а у відповідь отримав цькування захисників/прибічників нашого "вельмиповажнобруківкошановного" мера.

    Завжди для реалізації гарантованого державою права на пільговий проїзд лише пред'являв посвідчення встановленого зразка. Кілька разів мав конфлікти з кондукторами та контролерами, але після пропозицій викликати правоохоронні органи для обов'язкового складання на мене адміністративного матеріалу нібито за відмову оплатити проїзд, і для того, аби в мене були законні підстави звернутись до суду, всі хто мали якісь претензії просто розвертались та виходили з транспорту.

    Дуже прикро, що наше суспільство виглядає як звичайне "стадо овець" яке  "пастух" веде туди куди він хоче наплювавши на закони та бажання отих самих овець.



    П.С. прошу звернути увагу на те, що слова "стадо овець", "пастух" і.т.д. взяті в лапки.
  • Юрій Пелюшенко

    Ну, добре – закони. Але є Конституція країни. Ст.8 "В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та ІНШІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ПРИЙМАЮТЬСЯ НА ОСНОВІ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ І ПОВИННІ ВІДПОВІДАТИ ЇЙ.”

    Ст.19 "Органи державної влади та ОРГАНИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ЇХ ПОСАДОВІ ОСОБИ зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." ……

    Ст.24. "громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень ЗА ОЗНАКАМИ … МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ АБО ІНШИМИ ОЗНАКАМИ".

    Ст. 92. "Виключно [!!!!] законами України визначаються: 1) права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод;….".

    Хто не знає - відкрию таємницю: норма Законів щодо пільговиків про “безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту…”, не містить жодних обмежень в жодному нормативному документі для її практичного реалізації і не встановлює залежності її виконання від будь-чого: часу доби, від місця проживання, наявності відшкодування, якихось “договорів” про пільгові перевезення, землетрусу на Філіпінах, кількості пільговиків у салоні [так-так, обмеження у 2-3 пільговика в автобусі – це також свавілля] і т.д., за винятком наявності в кішені людини посвідчення встановленого зразка. Все це – відволікання, маніпуляції і неправомірні дії у виконанні Терн. міськради. Якщо є проблеми або взаємні претензії між Радою та перевізником, то вирішувати їх слід у суді, а не шляхом порушення прав громадян. Пільговики користуються своїм правом згідно законів і претензій до них бути не може. Закони України про пільгові категорії громадян продовжують діяти і право пільговиків на безоплатний проїзд нікуди не зникає до тих пір, поки ІНШИМ законом (саме Законом!) не буде проведена зміна/заміна/відміна, а не бажанням чергової сільської/міської і т.п. Ради. Навіть 10 надалів і 8 мединьських не можуть посунути ані літери у чинному законодавстві. От дивлячись на таких “діячів”, які дозволяють собі нехтувати законами, громадяни відчувають розчарування, байдужість і зневіру до держави в цілому.

    Заспокоює одне – у 1-му абзаці ст.19 Конституції країни є такі слова: “Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством”. Тому, як їздив, так і буду їздити. І нехай мені щось хтось скаже.

    ПС. Невеличкі поправки до тексту.

    - “Верховна Рада видає закони, то вони вступають у чинність після оприлюднення в Урядовому кур’єрі…” – ВРУ оприлюднює закони у “Голосі України”, в “Урядовому кур’єрі” друкується Кабмін.
  • Юрій Пелюшенко

    От що відповів на моє звернення з означеного питання Міністр інфраструктури В.Омелян (звичайно, не особисто міністр писав мені – у нього і без мене турбот вистачає, а його юрист – напевно, не гірше від таких в Терн. М. Раді), перерахувавши статті законів, згідно яких пільгові категорії громадян мають право на безоплатний проїзд (і які, відповідно, порушила ТМР) так закінчив свій лист:

    “Під час практичного впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті органи місцевого самоврядування повинні створити для осіб, які відповідно до законодавства мають пільги на проїзд, НЕЗАЛЕЖНО ВІД МІСЦЯ ЇХ РЕЄСТРАЦІЇ, умови для отримання ними електронного квитка на безоплатній основі. Наприклад, це може і разовий пільговий електронний квиток, який можна буде отримати в рухомому складі або на зупинці (у кіоску), тощо на безоплатній основі. Вирішення цих питань належить до повноважень органів місцевого самоврядування”.

    Тобто, міністр підтверджує і фіксує, що:

    - в Україні існують пільгові категорії громадян;

    - ці пільгові категорії громадян, згідно діючого законодавства, мають пільги на проїзд, незалежно від місця їх реєстрації (проживання);

    - органи місцевого самоврядування повинні не перешкоджати, а створювати для пільговиків умови користування їхнім законним правом;

    - Терноп. МР порушила діюче у державі законодавство.

    Перераховує пільгові категорії громадян і підтверджує дію щодо них у державі законів і Постанова Кабміну  №197 від 14 березня 2018 р. Пропоную п. Надалу розтлумачити прем’єру Гройсману та міністру Омеляну, у чому вони помиляються.

    Сьогодні у Вас у статті “Безкоштовному проїзду для учасників бойових дій бути! І без монетизації” керівник управління регіонального розвитку, інфраструктури та дорожнього господарства облдержадміністрації Володимир Шашкін повідомляє: “Закон має вищу силу, аніж постанова Кабміну [а тим більше ухвали і рішення сільських/міських і т.п. рад]. І якщо на законодавчому рівні гарантовані пільги людям – це має виконуватись. І це, якщо брати транспорт, - стосується і автобусів та маршруток місцевого і міжобласного значення, так і залізничного транспорту”. Значить, і облдержадміністрація не згідна з такими діями ТМР. Дивно тільки, чому вони не поставили цих сепаратистів на місце.

    Шокує інше. Виявляєть, що на сайті самої Терн. МР також знаходиться перелік категорій громадян, котрі мають право безоплатного проїзду, і навіть вказується підстава для такого проїзду, тобто називаються державні нормативно-правові акти: 8 Законів України і 3 Постанови КМУ. Тобто, все вони там, у ТМР, знають. Але плювати вони хотіли на ці закони, тому що знають стан правової підготовки населення і мають пригодованих кишенькових юристів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up