Партнер рубрики Події

Вичищають мул із стін та підлоги: яку допомогу отримають люди, чиї будинки затопило на Тернопільщині

Вичищають мул із стін та підлоги: яку допомогу отримають люди, чиї будинки затопило на Тернопільщині
  • Повінь наробила шкоди у трьох населених пунктах Тернопільщини. Рівень води впав. Зараз у будинках води вже немає. Затопленими залишаються угіддя.
  • Яку допомогу отримають люди, що постраждали внаслідок стихії, читайте у матеріалі. 

У селі Коропець Монастириського район від стихії  постраждало 42 домогосподарства. Люди і досі не можуть оговтатись від того, що сталось. Хоча і кажуть, що їм не звикати, адже село вже затоплювало у 2008-му. Потім - у 2010-му.

На ранок 26 червня рівень води у Дністрі впав, і вона відступила від людських домівок. 

Більше читайте у матеріалі: ""Вночі виносили меблі та образи. Ночуємо в церкві": жителі Монастирищини, у яких затопило будинки (РЕПОРТАЖ) 

- Вода вже пішла. Нам на згдадку залишила озеро на городі, - каже місцева мешканка Галина Василик. - Городину вже не врятувати, але добре, що у людських хатах вже немає. 

Відео дня

"Чистять стіни та підлоги від мулу"

Понад півметра води було всередині людських будинків. 

Мешканці розповідають, що як тільки вода почала підійматись - взялись виносити із хатів усе. Бо знали: якщо залишать - забере вода. 

- Люди вже можуть зайти у свої домівки, - каже пані Галина. - Зараз вимивають мул, який залишила вода. У болоті  все: стіни, підлога. Роботи на них чекає чимало. 

Місцеві кажуть, що на багатьох подвірях та городах вода ще залишилась. Її треба відкачувати вручну. Але техніки для цього в селі наразі немає.

Затопленими залишаються і людські підвали. Ймовірно, кілька місяців люди залишатимуться без питної води у криницях. Щоб вона очистилась, треба чекати, коли впаде рівень води у Дністрі. 

Коли отримають допомогу

26 червня Коропець відвідав голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш. Також людям доставили питну воду. 

Як повідомив голова ОДА, на місці працюють комісії, які оцінюють наслідки негоди. Для відшкодування збитків, за словами голови Володимира Труша, буде розроблено механізм компенсації, адже у кожному домогосподарстві - втрати різні. 

Коропчани вказали на потребу човна, який би знаходився у селі для надзвичайних випадків. 

Окрім того, на місцевих зборах говорили про те, що Тернопільщині наразі не виділили коштів із держбюджетуу на ліквідацію наслідків повені. 

Як повідомив голова ОДА, Тернопільщину включили у список пізніше, тому що затоплення сталось пізніше, ніж в інших областях. 

- Є методика обрахування збитків, - сказав Володимир Труш. - Ми будемо відкачувати воду із криниць та дезінфікувати її, щоб була питна вода. Таблетки для очищення води вже закупили. Далі обраховуємо збитки, подаємо їх на Кабмін, і зі стабілізаційного фонду ці збитки будуть відшкодовані. Також для відкачки води з угідь будуть доставлені помпи, але зараз рівень Дністра ще не дозволяє цього зробити. 

Місцеві волонтери також збираються організовано постраждалим людям. Проте наразі одного рахунка для допомоги немає. Як тільки він з'явиться - опублікуємо інформацію.

Якщо ви бажаєте допомогти людям, які постраждали від затоплення, телефонуйте волонтерці Світлані Дрозд за номером: 096-609-81-67.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Тобто людей вже топило у 2008-му і вони не зробили жодних висновків?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up