Війна за квартиру на Довженка: колектори хочуть виселити сім’ю

Війна за квартиру на Довженка: колектори хочуть виселити сім’ю
  • - Нас не пускають у квартиру колектори. Так, у нас був кредит, але рішення суду про виселення немає”, - з такими словами у редакцію “20 хвилин” зателефонував тернополянин Юрій Чорняк. 
  • Представники факторингової компанії, на думку сім’ї, незаконно переоформили його квартиру. 

Сім’я Чорняків проживає у будинку на вул. Довженка, 14. У 2006-ому році Юрій Чорняк взяв в банку валютний кредит за курсом 5 гривень. 

- У мене був бізнес, а один чоловік попросив мене, щоб я йому допоміг грішми, - розповідає чоловік. - Я тоді заставив квартиру в кредит і позичив йому 30 000 доларів. Він мені ті гроші не повернув. Я виплачував той кредит по-трохи, але потім почалась тяганина з банком. Через рік чи через півтора його продали і  всі кредити пороздавали колекторським фірмам. Моя справа потрапила у факторингову компанію “Вектор плюс”. А ті нарахували нереальні суми, відсотки, пеню. 

Два роки, як розповідає чоловік, він виграв у факторингової компанії суд і квартиру колектори забрати не могли. Але в договорі іпотеки вказано, що банк може вимагати повернення грошей або через суд, або за нотаріальним написом. 

- Коли суд визнав за нами борг, то на той час права банку уже були в колекторської компанії, - каже пан Юрій. - Протягом календарного року мало б бути провадження про повернення боргу, але колектори нічого не зробили. А в той час, коли Верховна Рада вже прийняла закон про мораторій на відчуження житла, то колектори в київського нотаріуса без нашого відома перереєстрували квартиру на “Вектор плюс”. Вони порушили закон, нас до відома не поставили, оцінки майна не було і ще багато чого не зробили. І тепер, коли вони перереєстрували квартиру, то виплачувати їм кредит - це гроші на вітер. 

Чоловік подав заяву в суд щодо незаконних дій нотаріуса, бо вона лише керуючись договором іпотеки перереєструвала житло. Хоча на той момент діяв закон про мораторій. Ця справа в судді тягнеться уже півтора року.

- Наш адвокат безліч разів намагались зв’язатись з тим нотаріусом, але безрезультатно, - каже чоловік. 

Не пускали в квартиру

Колектори почали приїжджати у Тернопіль та, як розповідає пан Юрій, залякували його сім’ю. Близько півтора року тому вони намагались зайти у квартиру. 

- Я їм сказав, що не пущу їх, бо має бути рішення суду, відкрите виконавче провадження і має бути присутнім державний судовий виконавець, - продовжує чоловік. - А в них на руках був лише витяг з реєстру - свідоцтво на право власності. І вони мотивували тим, що це їхнє. Я кажу: добре, але є в державі закон і нехай діють згідно нього. 

Тоді чоловік викликав поліцію, патрульні взяли пояснення в нього і в колекторів. І після того вони зникли. А 27 вересня історія повторилась уже вдруге.

- Вони приїхали, я їх в квартиру не пустив, а вийшов до них: в тапках, спортивних штанах, без телефону, - розповідає пан Юрій. - Ми пішли до них в авто говорити. Вони вимагали свого, я сказав, що не піду на компроміс. Після розмови, коли я повертався у квартиру, то вони мене не пустили, просто закрили прохід і викликали патрульних. Ті приїхали і стали на сторону колекторів, які показали їм той витяг з реєстру і сказали, що це наше житло. Я патрульним пояснив, що згідно з законодавством, є ряд порушень і вирішуватимуть їх в суді. А поки суд призупинив всі рішення по цій справі. І ніхто не має права нас виселити, поки не буде рішення суду. 

Казали, що "порішають"

Адвокат сім’ї, як каже чоловік, пояснювала патрульним, що дії колекторів незаконні і поліцейські мали б надати людям доступ до квартири. А поліцейські сказали, що потрібно їхати у відділення. 

- Мій син хотів їхати своїм авто, а вони сказали, що він повинен їхати з ними, - продовжує чоловік. - А якщо він не хоче добровільно, то вони застосовують силу. В результаті вони скрутили йому руки, посадили в авто і повезли під арку. Ми з невісткою поїхали своїм авто, а колектори - своїм. У відділенні поліції слідчий взяв пояснення, ми написали заяву, колектори написали заяву.

Коли Юрій Чорняк з сином та невісткою повернулись до квартири, то колектори уже були там. Перед дверима квартири стояла дівчина і казала, що не пустить їх. 

- Мій син взяв її за руку потягнув в сторону, - каже чоловік. - В під’їзді відкрились двері і вбігають ті бугаї. Один ловить сина за кофту, а я кажу, мовляв хлопці, заспокойтесь, ми виходимо. Ми вийшли з підїзду, вони ше йшли за нами і щось там кричали, що порішають. Потім я ще раз викликав поліцію, але їх вже не було. Ті колектори ще щось налили в замок, бо син довго не міг відкрити двері.

Має бути рішення суду

- Зараз ми оскаржуємо в суді дії факторингової компанії в результаті яких вони набули права власності на цю квартиру, - пояснює адвокат сім’ї Чорняків Ольга Магдич. -  Посилаємось на мораторій на відчуження житла, який прийнятий Верховною Радою щодо звернення стягнення на об’єкт житлової нерухомості, якщо вона передана в забезпечення виконання по валютному кредиту. Якщо такі діє вчиняються, то можна їх оскаржувати. А у цій ситуації київський нотаріус цей мораторій проігнорував і зареєстрував право власності на квартиру, на нашу думку, незаконно. Порушив цілий ряд процедурних питань. Тому ми оскаржуємо ці дії. 

Як каже пані Магдич, колекторські компанії не мають права примусово проникати в житло чи перешкоджати тим, хто там проживає, заходити в житло. Якщо колектори хочуть зробити опис майна чи ставлять вимогу про виселення, має бути рішення суду і присутність держвиконавець. 
У прес-службі управління патрульної поліції в Тернопільській області, підтвердили, що до них надходили два викликали з вулиці Довженка. Проте наголошують такі питання потрібно вирішувати у цивільно-правовому порядку.

"В квартиру не пускати"

Пан Юрій 4 жовтня повідомив, що дільничий сказав, якщо колектори ще раз з'являться під дверима квартири, то потрібно викликати поліцію. 

- Сказав, що вони попереджені, що не мають права стукати, виламувати двері, погрожувати, - каже чоловік. - І я запитав чи часто є такі ситуації, то він сказав, що це справді проблема, бо чи не щодня люди звертаються з такими ж скаргами, як і ми. 

Журналістка "RIA плюс" також намагалась зв’язатися з факторинговою компанією “Вектор плюс”. Проте знайти контакти в компанію нам не вдалося. Ті номери телефонів, які розміщені в інтернеті, не відповідають. Якщо керівництво компанії хоче висловити свою позицію щодо конфлікту з квартирою на Довженка, ми готові опублікувати коментар. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Валерий Рыбников

    Рахую, що нотаріусів, прокурорів, судів, та іншу непорядну наволоч, прямий обов'язок президента ставити раком, силами адмін ресурсу. Тоді кожна блядь буде любити владу і гаранта конституції. Як це можливо, що виродки з отксереним папірцем ставлять умови і поліція не затримала та не порушила кримінальне провадження відносно даних осіб, за посягання на житло.

    Якщо цего не було зроблено нарядом котрий доставив підозрюваних у відділок то під суд повинен піти  увесь наряд, включно з черговим та помічником, як посібники, що до посягання на особисту власність.
  • Любовь Тельнова

    А  чим  думав , коли  брав  таку  суму ?    Фактично  , квартира  була  продана.

    Виталий Викторович Коробов reply Любовь Тельнова

    НЕ СТОИТ УКОРЯТЬ ЧЕЛОВЕКА КОТОРЫЙ БРАЛ КРЕДИТ. ДА   НЕ СТОИЛО БРАТЬ ВАЛЮТНЫЙ... НИКТО НЕ ДУМАЛ ЧТО НАЦ БАНК ОЧЕРЕДНОЙ РАЗ ВЗУЕТ НАРОД. ЭТО ТА Ж СХЕМА  МММ..  ПОНАБИРАЛИ КРЕДИТА ПО 5 ГР ЗА ДОЛЛАР ДОЛЛАР ПОПЛЫЛ И СТАЛО СЛОЖНО ПОКУПАТЬ...  КОЛЛЕКТОРЫ НЕ ПРАВЫ ВПЛОТЬ ДО УГОЛОВНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ..  СИЛОВАЯ ЗАДЕРЖКА НАКАЗЫВАЕТСЯ ЗАКОНОМ..  НЕТ БУМАЖКИ ТЫ )))  КАКАШКА...

    Ігор reply Виталий Викторович Коробов

    А курс... ну хитрожопі брали в доларах бо там процент менший, а менший він тому що треба в доларах і віддавати, і курс гривні тут ні до чого - в чому брав в тому і віддавай. А як хочкть в гривнях віддавати - то і бери в гривнях, і процент там високий бо ризик більший для банка.
  • Саша

    Просто жах, “Вектор плюс" - напів-легальна контора, ніяких контаків взагалі нічого, їх просто потрібно посилати і усе
  • Руслан Кривокульський

    Ото добряк))  Як казала Шапокляк: хто допомагає людям той чинить даремно,  хорошими поступками прославитись неможливо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up