"Їх було двоє, боліло все тіло": блогерка з Тернополя розповіла про зґвалтування. Як вберегти себе?

"Їх було двоє, боліло все тіло": блогерка з Тернополя розповіла про зґвалтування. Як вберегти себе?
  • Про проблему жертв сексуального насилля рідко говорять вголос, ще рідше жінки можуть звернутись за допомогою після випадків зґвалтування.
  • Істрію про жорстоке насильство, яка боліла впродовж багатьох років, розповіла у своєму профілі одна із відомих блогерок Тернополя.
  • Куди звертатись за допомогою та як попередити жахливі випадки читайте у матеріалі. 

На публікацію жінку наштовхнула історія, що сколихнула Україну. Анастасію Лугову у потязі сильно побили та мало не  зґвалтували на очах у сина.

Прізвище та ім'я авторки публікації редакція вирішила не вказувати з етичних міркувань. 

Всі чули історію жінки, яку ледь не зґвалтували в купе на очах в маленького сина. Чому так? Чому ніхто не відреагував на її крики? Ця байдужість нас знищує... Не можна так, - пише блогерка з Тернополя. - В моєму житті були подібні ситуації. На жаль. І я мовчала, бо мені було соромно, бо хтось сказав «сама винна»! Я ніколи про це не говорила! Не знає моя мама, не знають друзі! Я й сама намагалася це усе забути і більше ніколи не згадувати...

Відео дня

"Мені було 17..."

- Мені було 17. Вечірка в гуртожитку в Польщі. Хлопці зі старшого курсу дуже активно мені наливали... потім просто флешбеки, - згадує жінка. - Пам’ятаю кімнату, їх двоє чи троє. Я не мала сил пручатися, просто плакала... На ранок боліло все тіло. І я не одна така. З нами так не можна! Чуєте?! Не можна!.

Жінка каже: їй пощастило. Після пережитого вона не боїться чоловіків, але ж є жінки, яким такі випадки поламали життя...

- Не будьте байдужими. Реагуйте на крики, не мовчіть, просіть підтримки і бережіть себе, - звертається до жінок авторка. - одна ти можеш бути безсилою, але нас сотні, тисячі, мільйони... більше не можна мовчати!

"Чому жінки мовчать"

За інформацією прес служби управління ГУНП в Тернопільській області від початку цього року було зареєстровано 9 звернень щодо зґвалтувань та замахів на зґвалтування. Правоохоронці кажуть, що чимало випадків сексуального насильства трапляється в сім'ях. Але насправді такі злочини часто є латентними, тобто такими, про які правоохоронцям невідомо нічого. 

Про те, чому жінки бояться звертатись до правоохоронців та як попередити такі злочини розповідає юридичний психолог, експерт "20 хвилин" Михайло Козюк. 

- Злочини, які пов'язані з сексуальною сферою справді мають високу латентність. Саме через те, що людина боїться розголосу інтимних подробиць, боїться осуду суспільства і часто вирішує переживати це сама. Таким чином люди намагаються відгородити себе від проблеми, що з ними трапилась, -  каже психолог. - Але, насправді, помилково думати, що цей стресовий стан може пройти сам по собі. Проте, свідомість сама не може забути про такі події.

"Впливає відсутність сексуальної освіти"

Михайло Козюк каже, що на боязнь жінок звернутись по допомогу часто впливає відсутність сексуальної освіти. 

- У суспільстві досі не прийнято говорити на ці "заборонені" теми. Є стереотипи, через які жінкам доволі важко переступити. Наприклад дітей, що народжені у 80-90-их роках навряд чи навчали того, як їм діяти в разі таких випадків. Про це починають говорити лише тепер, - каже експерт. 

Причин небажання заявляти про злочин особі, яка стала жертвою може бути чимало. Фактором мовчання може бути і те, що людина після вчиненого насилля боїться його повторення або ж боїться, що її близьке оточення відвернеться від неї. 

Зараз радянські стереотипи дещо розвіюються. Існує чимало літератури про інтимні речі, яким потрібно вчити дітей ще змалку. Тому психолог звертається до батьків дітей та підлітків з проханням наважитись почати розмову про можливі ризики, а також постійно розповідати як діяти, якщо вони потрапили в таку ситуацію. 

Психолог каже, що  жертвами сексуально насилля можуть стати і чоловіки. У практиці експерта були випадки звернень чоловіків, яких зґвалтували. Проте в таких випадках латентність злочинів ще вища.

Як поводитись, щоб не стати жертвою

- Людина може потрапити в оточення, коли її дії провокують агресію. Потрібно розуміти у які соціальні середовища ви потрапляєте, і в який період доби, - каже пан Козюк. - Якщо ми проводимо дозвілля в місцях, де люди можуть зловживати алкоголем, і при тому залишаємось без друзів та знайомих - варто бути обачними. Важливо розуміти, що під дією алкоголю ваш емоційний контроль над ситуацією теж знижується. Часто такі речі трапляються і через невміння людини розставляти психологічні кордони. Адже це провокує людину на агресію. 

Важливо не втрачати пильність під час перебуваннях у малолюдних місцях, незнайомих авто, неперевірених сервісах. Особливо в пізню пору доби, гуляючи наодинці. 

- Однозначно жертву звинувачувати у тому, що сталось не можна, - говорить психолог. - Тут йдеться про те, що потрібно аналізувати ситуацію, в якій ви перебуваєте. Також важливо не допускати спілкування із людьми, за якими ви помічали натяки на сексуальне насилля або ж прояви агресії.

Читайте також: "Як закінчити довготривалі стосунки, щоб не спровокувати агресію"

Як діяти, якщо ви опинились в небезпечній ситуації 

- Тягніть час якомога довше: спілкуйтесь, тягнуть час, не проявляйте фізичної агресії. Чим більше часу - тим більше можливостей на порятунок.

- Постарайтесь змінити місце вашого перебування (шляхом домовленостей). Можливо, в іншому місці у вас буде можливість покликати на допомогу. 

- Якщо бачимо прямий, фізичний контакт з особою - потрібно максимально опиратись: кусатись, кричати, привертати до себе увагу. Старайтесь не втрачати пильність. Та оберіть ступінь агресії.

Що робити, якщо проти вас вчинили сексуальне насилля

- Якщо проти вас вчинялись дії насильницького характеру, варто розуміти, що притягнення до відповідальності агресора можливе, лише якщо буде ваше звернення до правоохоронних органів або за іншою сторонньою допомогою, - каже Михайло Козюк. - Потрібно звернутись до центру реабілітації, екстреної допомоги, психологічної підтримки. 

Будь-яке зґвалтування, за словами психолога - психологічна травма і стрес. А такі речі ніколи не проходять безслідно для особистості людини. Тому психологічна корекція в цьому випадку - обов'язкова. Якщо вам відомо про те, що знайомі стали жертвами - обов'язково вмовте їх звернутись до психологів. 

Неопрацювання стресового стану призводить психосоматичного розладу: депресивні ознаки, порушення сну і навіть суїцидальні нахили. 

Психологи допоможуть позбутись наслідків стресових розладів, які можуть бути перешкодою у побудові нормальних взаємен із особами протилежної статті та перерости у проблеми в інтимному житті. Психологи пропрацьовують емоційні стани, психологічні кордони, зони відповідальності та інше. Такоє консультації допоможуть пережити насилля з точки зору фізичного здоров'я. 

У Тернополі діє мобільна бригада для боротьби з насиллям

- При Тернопільській міській раді створена мобільна бригада, в тому числі з працівниками Управління патрульної поліції, яка відвідує усі факти домашнього насилля, в тому числі і сексуального.Працівники спецпідрозділу проходили курси навчання щодо надання допомоги у таких випадках і зможуть оперативно надати вам необхідну допомогу, - розповідає старший інспектор УПД ГУНП в Тернопільській області майор поліції Дмитро Адамович. -  При будь-яких проявах насильства щодо вам - телефонуйте на лінію "102".

Якщо ви стали жертвою насилля і ви потребуєте допомоги моральної або вам немає де залишитись жити - існує чимало кризових центрів (переліки див. нижче прим.ред). 

Звернутись до мобільної бригади ви можете через гарячу лінію "102", вказавши, що ви жертва насильства. 

Телефони "гарячих" ліній для жінок, які стали жертвами насильства

  • Гаряча лінія Національної Поліції -102
  • Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547;
  • Національна «гаряча» лінія з питань запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми та гендерної дискримінації телефонуйте на номери: 
    116 123 (безкоштовно з мобільних телефонів) або 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).
  • У разі необхідності також надається правова допомога, звертатись на гарячу лінію координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 213-103.
  • Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина»: м. Тернопіль, вул. Коновальця, 18, (0352) 28 79 29

Куди звернутись, якщо ви потрапили в складну життєву ситуацію

  •  Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Адреса: м.Тернопіль. Вул. Медова,3
    Тел./факс  (0352) 23 – 55 - 92, 
  •  Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги "Родина" Адреса: вул. Коновальця, 18. м. Тернопіль
    Електронна адреса: [email protected]
    Телефон: 0 (352) 28-79-29 
  •  "Дім захисту життя" центр матері і дитини" (для матерів з дітьми до 3 років) Адреса: с. Тисарівка, Волочиський район, Хмельницька область. 
    Телефон: 097-79-96-081, 067-30-83-382, 068-64-77-448.
  •  "Дім життя" - монастир францисканок, притулок для жінок, які опинились в складних обставинах. 
    Адреса: с. Драганівка, Тернопільський район.
    Телефон: 097-30-71-296, 096-82-84-713.
  • БО "Відкрите серце" - для батьків з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах. 
    Адреса: смт. Озерна, Зборівський район. 
    Телефон: 096-84-79-21.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Ліда Плющ

    Блогером бути небезпечно☝️
  • Olya Yarish - Klymiv

    Я навіть знаю що це за блогер😐дуже жаль що насправді таке відбувається
  • VITALYA F

    У більшості випадків самі ви,дівчата та жінки винні! Ви подивіться як ви одягаєтесь.Я навіть можу у вас побачити ваші....губи. Не ті що медові та коралові. Ви самі ж спокушаєте,даєте,а опісля заявляєте про зґвалтування.
  • Fiore Carpazi

    а то треба було сидіти і з ними пити?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up