Партнер рубрики Події

«Запровадження податку на виведений капітал здатне вивести Україну з кризи», - депутат Об’єднання «Самопомочі» Юрій Штопко

«Запровадження податку на виведений капітал здатне вивести Україну з кризи», - депутат Об’єднання «Самопомочі» Юрій Штопко

На цьому тижні Верховна Рада розглядатиме у другому читанні проект Закону про Держбюджет на 2018 рік. На жаль, нічого кардинально нового у ньому ми не побачимо. Для переформатування головного фінансового документа необхідно було прийняти ряд законів, зокрема щодо податку на виведений капітал, чого на жаль не було зроблено.

Запровадження податку на виведений капітал з 2018 року замість звичного податку на прибуток запропоновано Національною радою реформ та підтримано Кабінетом міністрів, який на своєму засіданні 4 жовтня 2017 року попередньо схвалив законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо податку на виведений капітал». На засіданні уряду був присутній народний депутат від «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Журжій, котрий закликав присутніх підтримати документ. Він певен: це піде Україні на користь.

Однак, опоненти таку ідею прийняли, як кажуть, в штики. Незважаючи на те, що у владних кабінетах заявляють про необхідність заміни підходу в оподаткуванні, до президентських та парламентських виборів, швидше за все, нічого переформатовувати не збираються. Ідея податку на виведений капітал для влади є занадто революційною і може похитнути їхні рейтинги. Передумови остаточного «поховання» цієї ідеї, на даному етапі, можемо знайти у висновках Департаменту податкової політики Мінфіну по законопроекту щодо податку на виведений капітал», в яких стверджується, що запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток не відповідає законодавству ЄС.

Чому необхідно запроваджувати податок на виведений капітал?

Відео дня

Підприємці зацікавлені в тому, щоб масштабувати бізнес, а для цього їм неохідні обігові кошти. Прихильники податку на виведений капітал вважають, що оподаткування прибутку позбавляє бізнес ресурсів для інвестування та розвитку. Тому пропонують брати податок уже «на виході» – коли гроші вилучаються із бізнесу до власника у вигляді дивідендів і прирівняних до них платежів.

Можливо, ми вигадуємо велосипед? Тут, доречно звернутися за досвідом до окремих країн, які почали проводи економічні реформи  раніше за нас і їх успішно реалізовують. Приміром, ця модель оподаткування працює в Естонії з 2000 року. Згідно з рейтингом Doing Business, за легкістю ведення бізнесу Естонія займає 12 місце, а Україна – 80-е. Податок на виведений капітал введений і в Грузії, яка, як і Україна, має договір про Асоціацію з ЄС.

На всіх рівнях говоримо: нас не задовільняє ріст економіки в рік в межах 2-3 %. Зважаючи, що українська економіка в останні роки зазнала значного спаду, вже в короткостроковій перспективі, для нас життєво важливо збільшити цей показник принаймні вдвічі. Але яким чином це зробити, якщо кардинальних змін у податковому законодавстві, яке тісно взаємопов’язане з бюджетним, не передбачається?!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up