Зареєстрований квартирант не набуває жодних прав на орендоване житло

Зареєстрований квартирант не набуває жодних прав на орендоване житло

Зареєструвавши своє місце проживання на орендованій квартирі, квартирант не набуває жодних прав на житло. Втім, чимало тернопільських орендодавців, плутаючи таку категорію українського права як «реєстрація» і стару з радянського періоду «прописка», навідріз відмовляють у реєстрації квартирантам.


Причому, якщо є договір оренди житла, дозвіл на реєстрацію від власника фактично не потрібен, роз’яснюють юристи. Утім, це вже питання іншої площини – що влаштує власник житла тим квартирантам, які без його дозволу, зареєструвались, можна тільки здогадуватись. Як мінімум – скандал та дзвінки в поліцію. 

читайте також: Чи дозволили б тернополяни квартирантам зареєструватись в орендованому житлі
Зареєстрували квартиранта - чи будуть субсидії?

- Якщо є письмовий договір про оренду, навіть не засвідчений нотаріусом, то квартирант має право зареєструвати своє місце проживання, - каже юрист Ростислав Небельський. – Бо необхідність реєстрації передбачає сам факт укладення договору на строк більше ніж шість місяців. Якщо ж письмового договору немає, то власник має підтвердити під час реєстрації свою згоду, тобто, він має бути присутнім під час здійснення реєстрації місця проживання.


Закінчення договору оренди є підставою для зняття з реєстрації. Причому, реєстрація там неповнолітніх дітей квартирантів не може стати перепоною для зняття з реєстрації у випадку закінчення договору оренди. 

- Договір важливий для обох сторін, адже він захищає права як однієї сторони, так і іншої. У ньому слід прописати все – умови, оплату, строки оренди, - додає він. – Причому, квартиранту варто переконатись у тому, що договір підписує саме з власником житла, а не з якимось посередником.

Якщо ж власнику стало необхідно виселити квартирантів, то він має попередити квартирантів про це не пізніше як за два місяці до виселення. І це лише тоді, додає юрист, коли виселення обґрунтовано тим, що це житло стало необхідним власнику та його родині. Квартирант про розірвання договору має повідомити власника за три місяці до виселення. 

- Договір про оренду може бути й усним, - каже він. – Однак це не означає, що викинути квартирантів можна у будь-який час. Рішення про примусове виселення постановляє суд, а виселяє виконавча служба. В іншому випадку – це може розцінюватись як самоуправство. 
 
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Проня Кисілюк

    Їдьте у свої села та приймайте активну участь,  у його розбудові, поки дають можливість і фінансують, бо з такими розкладами, на ваші землі приїдуть варяги скоро і поприписуються на ваших паях, полях,лісах, річках, хатах. Святе місце пустим небуває. Істанете ви пройдисвітами. Місто вас непропустить і там варяги все повідбирають. Бумеранг вже недалеко, ще трішечки.......

    Anonymous reply Проня Кисілюк

    Давно з села втекло, убоге?

    Проня Кисілюк reply Anonymous

    Тернопіль — місто юності моєї,

    Із щемом в серці згадую тебе,

    Карпенка вулиці каштанові алеї,

    Педінститут — студенство золоте!

    Тернопіль — ти моя щаслива доле,

    Затишно тут і легко, як ніде,

    Було раніше тут тернове поле,

    А нині — місто, гарне й молоде!

    До тебе я спішу завжди, Тернопіль.

    На світі міста кращого нема,

    Без тебе на душі не жар, а попіл,

    Ти — моя радість і печаль моя...
  • Проня Кисілюк

    Виженіть тих квартирантів та йдіть на їхні роботи
  • Роман

    А чи знають вельмишановні юристи, що якщо житло не приватизовано і якась особа там зареєстрована, то через якусь кількість років та особа буде мати право притендувати на те житло?
  • Anonymous

    Найсмішніше в тій ситуації те, що основними орендодавцями житла є те ж саме сільське бидло, яке купило си квартиру в місті за гроші, які мама заробила, підмиваючи чиїсь сраки, ніде не працює, ніякі податки не сплачує, бо живе за ті самі мамині гроші, і найголосніше кричить про чужих дітей, бо воно ж, то бидло, ну вже чисто міське.

    А ті, хто орендує квартири, навпаки, в загальній масі працюють в місті, сплачують податки і ще й годують те саме бидло.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up