Знищене місто та запеклі бої: як виглядали вулиці Тернополя під час війни і нині (ФОТО)

Знищене місто та запеклі бої: як виглядали вулиці Тернополя під час війни і нині (ФОТО)
  • 8 травня відзначають День примирення та перемоги над нацизмом. Тернопіль постраждав під час воєнних дій. Близько 90% будівель було знищено.
  • Ми продовжуємо серію публікацій «З одного ракурсу». На черзі – Тернопіль під час війни і сьогодні.

Перебувало місто під окупацією Німеччини у складі дистрикту Галичина. Як розповідають історики, коли місто захопили – почались репресії та вбивства єврейсього населення. Страждали люди за расовою приналежністю. Українців ешалонами везли в Німеччину.  

– Коли німці захопили Тернопіль – почались розстріли євреїв, – розповідає завідувачка відділу нової та новітньої історії обласного краєзнавчого музею Любов Катеринюк. – Це робили в лісових зонах. З осені 41–го почали вивозити на роботи до Німеччини населення краю. З Тернопільщини за період окупації вивезли понад 40 тисяч осіб.

Так виглядав в’їзд до Тернополя у 1941 році, коли місто захопили німці. На фоні видніється Надставна церква. Вона зазнала значних руйнувань під час війни, але найстаріша святиня міста уціліла. Її відреставрували у 1954 році.

Відео дня

Тернопіль був важливим для німців містом. Гітлер називав місто «воротами до Рейху», адже тут проходили комунікації та залізниця, і через Тернопіль йшли ешелони.

– Через Тернопіль здійснювали багато перевезень до Німеччини, а в інших регіонах це було важче через партизанський рух, тому Тернопіль мав важливе стратегічне значення, – пояснює завідувачка відділу краєзнавчого музею. – З 10 до 20 березня бойові дії були з перемінним успіхом. Червона армія намагалась постійно оточити місто. Але німці їх стримували. Тому боротьба була напружена та виснажлива. Бої були дуже криваві, і тоді ні радянські, ні німецькі війська не здобули успіху.

Так виглядав залізничний вокзал у 1944 році. Згодом його відреставрували, але він виглядав вже не так, як раніше.

На старій фотографії – військова техніка в депо тернопільського вокзалу.

Битву за Тернопіль порівнюють зі Сталінградською битвою через запеклі вуличні бої. Так виглядала вулиця Руська, точніше те, що від неї залишилось після бомбардувань:

Більшість приміщень було знищено. На Руській значно постраждала церква Різдва Христового та Парафіяльний костел. Під час відбудови міста перший храм відремонтували, а костел знищили і збудували універмаг.

Це старе фото з фондів Державного архіву кінофотодокументів ім. Пшеничного у м. Києві. На ньому – мінометна позиція, яка була на сучасному майдані Волі. Фото датовано квітнем 1944 року.

Це ще одна фотографія мінометної позиції на майдані Волі квітня 1944 року. Все місто було «перекопано» окопами та ямами від снарядів.

З 4,5 тисяч німецьких солдатів до своїх позицій живими дістались 55. Які були втрати з радянської сторони – достеменно невідомо.

– Є різні дані про загиблих. Оцінюють від 10 тисяч загиблих, – каже Любов Катеринюк. – Статистика війни завжди не точна і довіряти конкретним цифрам, звичайно, не можна.

Які були втрати серед цивільного населення – теж невідомо. До початку звільнення Тернополя частина місцевих покинула місто. Інші – ховались у підвалах. Тому кількість жертв невідома.

Читайте також:

«М’ясорубка», геноцид та знищене місто: як звільняли Тернопіль від нацистів (ВІДЕО, ФОТО 18+)

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pedro Polotnianka

    Ternopil hermosa ciudad , cuna de mi amada esposa Bogdana Boretski !!y también de mihermana mayor y de mis padres
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробік 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up