Старі готелі Тернополя - життя з ресторанами і живою музикою

Старі готелі Тернополя - життя з ресторанами і живою музикою
На першо- і другорядні поділяли готелі міста у час між Світовими війнами. У 1928 р. послуги пропонували вже п’ять подібних закладів.


Найкращі готелі Тернополя, якщо вірити старому путівнику Тернопільським воєводством, діяли у Центрі. Так, на вул. Міцкевича, 27 стояв готель “Подільський”, на Домініканській площі, 1 - “Пунчерта”. На вулиці Третього Мая, 5 діяв готель “Адлера”. Другорядні готелі стояли дещо далі - на вул. Фарна, 3 і Ринок, 33. Це були відповідно Grand (пізніше - Frieda) та Landau. Різниця у якості послуг між першо- і другорядними готелями виражалася і в цінах. Так, за добу проживання у перших потрібно було сплатити від чотирьох до восьми злотих, тоді як у других брали від півтора до чотирьох злотих. Для порівняння, кілограмовий буханець хліба у 20-30-ті рр. коштував 0,3 злотого, кілограм цурку - один злотий, а масла - 3,96 злотого.
Новішими, у порівнянні з названими, були у Тернополі готелі Polonia на вул. Міцкевича, 8 – теперішньому бульв Шевченка, Wagshall Dory на вул. Пілсудського, 17 – теперішній вул. Залізничній і Konigsberg на вул. Тарновського, 8 – тепершній Руській неподалік ЦУМу
Готель - з електрикою і водогоном
Готель “Подільський”, який тернополяни знають уже за його радянською назвою “Україна”, збудували ще за часів Австро-Угорщини - у 1890 р. Оскільки автомобілями у ті часи ще масово не каталися, то замість гаражів біля “Подільського” стояли стайні і приміщення для возів. Але готель аж ніяк не був відсталим - уже на початку минулого століття відвідувачів “тішили” водогін, централізоване опалення, ванни та електричне освітлення. Усі цих зручностей цивілізації у ті часи навіть у багатьох панських домах не було. А щодо водогону, то у Тернополі він з’явився аж після приходу радянської влади.

Власницею “Подільського” була свідома українка Юстина Шидловська. Також у цьому будинку у 1919 р. працювала редакція газети “Українські вісті” - урядового вісника повітового комісаріату ЗУНР. А за два роки до того готель відвідав Дмитро Дорошенко - історик, якого російський Тимчасовий уряд призначив губернатором Галичини й Буковини.

Не залишився без знаменитостей також інший старий готель - “Пунчерта”. Коли його збудували - невідомо. Одначе відомо, наприклад, що 15 червня з балкону цього готелю виступав голова Тимчасового уряду Олександр Керенський. Він закликав російських солдат, які тоді окупували Тернопіль, не занепадати духом і далі воювати з астрійськими військами. Уже в листопаді-грудні 1918 р. у готелы “Пунчерта” жили Президент Української Народної Ради Євген (керівник ЗУНР - прим. ред.) Петрушевич і голова Ради державних секретарів Кость Левицький.
До речі, готель “Пунчерта” у міжвоєнний час змінив назву на готель “Флісса”. Його будівля до наших днів не збереглася - зруйнували під час боїв за Тернопіль у 1944 р. Відтак на місці руїн постала типова п’ятиповерхівка, знана завдяки магазину “Молоко”.

Третій з найкращих готелів Тернополя - “Адлера” - збудували у 1910 р. Він займав будівлю, що досі стоїть на вул. Сагайдачного, - дім із башточкою.
“Перворядний з комфортом уряджений готель Адлєра при вулиці 3 Мая побіч “Народної торгівлі” буде отворений з днем 1 січня 1910 року. 32 кімнати, зазенки, електричне світло, водопроводи до розпорядимости Вп. (високоповажних - прим. ред.) гостей. Ігнацій Адлєр - властитель...” писала газета “Подільське слово”.
Окрім покоїв - ресторани з концертами

Одначе тернопільські готелі пропонували гостям не лишень теплі і затишні приміщення. Приміром, при “Подільському” діяли ресторан та кав’ярня “Болевард”, йдеться у путівнику Тернопільським воєводством. А краєзнавець Любомира Бойцун пише: “Навіть у важкі роки Першої світової, коли в місті не вистачало муки, цукру, жирів і хліба, коли майже всі крамниці були зачинені, а в ресторанах годі було й пообідати, тут можна було випити філіжанку чорної або “білої” кави”.
Працював ресторан і при готелі “Пунчерта”. Туристам через різні матеріали для них заздалегідь повідомляли, що в ньому, як і в “Подільському”, можна відвідати концерти.
На жаль, невідомо, чи тішили клієнтів живою музикою, кав’ярнями, електричним освітленням та гарячою водою у готелях Grand та Landau. Не збереглися і їхні будівлі, адже район колишнього Ринку і Фарної зруйнували майже повністю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    Любомира Бойцун найточніше і накраще дослідила історію нашого міста. Хочете щось дізнатися - купляйте її книжку в Джурі, або вичитуйте клапті інформації в неті.

    Anonymous reply Anonymous

    Так, погоджуюся, Любомира Бойцун написала найкраще. Але це не означає, що більше ніхто не може писати. Краще, якби всі - кожен - взялися вивчати історію своїх будинків, вулиць...

    Anonymous reply Anonymous

    І нарешті їх прибрали!

    Anonymous reply Anonymous

    Зрештою, моя електронка: [email protected]. Хто хоче отримати старі джерела про Тернопіль, які я маю, звертайтеся. Але анонімам я не відсилатиму. Я все довго шукав і ніхто цього мені не дарував.
  • Anonymous

    Плагіатор, це написала Бойцун у своїй книзі про Тернопіль

    Anonymous reply Anonymous

    Шановний читачу, там, де я використовую праці Любомири Бойцун, я на неї посилаюся. Я дуже поважаю пані Бойцун. Багато інформації є і в інших книгах, зокрема у путівнику від 1928 р.

    Anonymous reply Anonymous

    чому одразу плагіатор??!!! не всі тернополяни знають, що книга написана Бойцун, а тим більше не всі її мають!!! тому час від часу викладають різні цікавинки з книги сюди, щоб люди, які не вилазять з і-нету могли хоча б щось знати про рідне місто!!!
  • Anonymous

    Цікава стаття, однак дещо незрозуміла - спочатку автор пише "Готель “Подільський”, який тернополяни знають уже за його радянською назвою “Україна”, далі по тексту - “Подільський” у міжвоєнний час змінив назву на готель “Флісса”. Його будівля до наших днів не збереглася"

    Лора Підгірна reply Anonymous

    "До речі, готель “Пунчерта” у міжвоєнний час змінив назву на готель “Флісса”. " - Мова про готель "Пунчерта"а не про"Подільський" . Читайте уважніше. ))
  • Anonymous

    А Україну ще можна реставрувати,ще не повністю розвалили (повиганяти згори приватні фірмочки).Це ж історія.Ото було би супер!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up