Тут були замки, фабрика та розруха: цікаві факти про Монастириська від знаного краєзнавця (ВІДЕО)

Тут були замки, фабрика та розруха: цікаві факти про Монастириська від знаного краєзнавця (ВІДЕО)
  • Монастириська – місто з перспективним майбутнім і не менш захопливим минулим. За свою багатовікову історію місто було і важливою торговельною артерією, і стратегічно важливим блок-постом.
  • А від чого ж пішла назва – Монастириська? Які цікавинки ховає в собі історія міста?
  • Про це і не тільки читайте в нашому матеріалі.

Ми продовжуємо серію публікацій нашого проєкту «Район, як є», де журналіст «20 хвилин» відвідує малі та великі міста Тернопільщини. Цього разу він побував у Монастириськах – невеликому містечку на Півдні області.

Що він побачив у Монастириськах та чим його вразило місто, читайте у матеріалі:

Район, як є: Монастириська, яких ви не знали. Чи варто сюди їхати? (ВІДЕО)

Відео дня

Містечко стало українським Уханем, як лікарі боролися з коронавірусом та що змінилося за рік:

Як лікували перших хворих на COVID-19 у Монастириськах. Розповідає лікар (ВІДЕО)

А розповів про історію цього старого міста, уродженець Монастириськ, людина, що багато років віддала дослідженню минувшини краю, історик Петро Козубський.

Висловлюємо йому щиру подяку за дуже цікавий екскурс в історію міста Монастириська.

Перші письмові згадки

Перші письмові дані про місто датовані 1433 роком, у Львівських архівах. В тому році польський король подарував своєму лицарю Сигізмунду монастириські землі.

Та вже у 1464 році Монастириська згадують як власність магнатів Бучацьких, котрі володіли ще і Бучачем та навколишніми землями. І вже син Теодорика Бучацького, Ян, вже не називав себе Бучацьким, а Монастириським. Батько дав йому у власність це містечко.

Вже у 1525 році в літописах згадують, що Монастириська були власністю панів Синянських, а вони в свою чергу володіли ще і Бережанами.

Найбільш відомим з цього роду був Ян Синянський. Він добився від польського короля надання права на проведення в місті ярмарку, і не раз в рік, а двічі. А таке право отримувало далеко не кожне місто.

Крім того, в місті дозволили і проведення торгів (базар) у вівторок та п’ятницю. Цікаво, що і досі базарними днями у Монастириськах залишилися вівторок та п'ятниця.

Від 1630 року місто стало власністю Потоцьких. Першим власником був Стефан Потоцький. Саме за його управління містом в районі тютюнової фабрики (про неї пізніше) побудували замок. Фактично до 19 століття місто перебувало у власності цього роду.

Пізніше воно перейшло у власність сім’ї молодецьких.

Монастириська – не перша назва поселення

Перші поселення у цьому краї з’явилися ще в часи палеоліту (12 -14 тисяч років тому). Люди поселилися біля річки Коропець.

В Київському літописі згадується, що в районі Монастирисьок було городище – укріплене містечко і перша назва поселення було Городнє – від назви поселення.

Згодом містечко назвали Підгороднє. Історія цієї назви також дуже цікава, адже на горі Оплета, що знаходиться поблизу місцевого ставу в часи Київської Русі збудували замок, а біля нього, під горою люди створили поселення. Так і виникла назва Підгороднє. У випадку небезпеки жителі поселення ховалися за мурами замку.

Вже в 15 столітті назву знову змінили і тепер укріплене містечко називали Монастирищем, а вже в 16 столітті поляки знову його перейменували на Монастириська (на польський манер – Монастиржиська).

Назва пішла від давнього монастиря, який існував ще з часів Київської Русі, на одній з гір поблизу городища. І правильна назва саме Монастириська, так місто вже називають понад півтисячі років.

Яким було місто раніше?

Починаючи з 16 століття містечко почали розбудовувати за західноєвропейським зразком. А обов’язковим його атрибутом є велика ринкова площа в центрі міста, а біля неї – міська ратуша та храм.

Від ринкової площі в різні сторони будували вулиці. Вже в 16 столітті місто забудовували у західну сторону і воно набуло тієї форми, яку має і донині.

Другий замок, який збудували на місці, де нині стоїть тютюнова фабрика, слугував оборонною спорудою від нападів монголо-татар. Його не раз руйнували і відбудовували. Востаннє його зруйнували в 1630 році і після цього не відбудовували.

Однією з найважливіших подій в історії міста стало будівництво тютюнової мануфактури. Точних даних, в якому році це здійснили немає. За різними даними її заснували в 1777, 1797 чи 1812 році.

Її заснував офіцер австро-угорської армії (в Монастириськах розташовувався гусарський полк), після того як пішов у відставку. Звали чоловіка Бако де Гетте. Він був німцем за національністю і за власні кошти збудував тютюнову мануфактуру.

На початку 18 століття до 500 осіб тут працювали.

В часи наполеонівських війн (1799-1815 роки), коли Тернопільщина ненадовго перейшла до складу Російської імперії, все устаткування з мануфактури вивезли до Снятина (місто в Івано-Франківській області). І орієнтовно 50 років в Монастириськах тютюнова фабрика не діяла.

Але вже всередині 19 століття устаткування повернули і вже на початку 20 століття тут працювали 1114 осіб. Це було найбільше підприємство на Тернопільщині.

З побудовою фабрики Монастириська перетворилися у промислове містечко.  Хоч на тютюновій фабриці працювали як поляки, так і українці, але останні отримували зарплатню на порядок меншу.

Новіше приміщення тютюнової фабрики збудували у 1904 році, але в часи Другої Світової війни його зсередини повністю зруйнували, лишивши лише стіни.

Місто в роки Першої та Другої Світових війн

У червні 1916 року в Монастириськах тривали запеклі бої. Лінія фронту російських та австро-угорських військ проходила через місто. Не раз воно переходило у власність то однієї, то іншої сторони, та все ж Російська імперія в кінцевому результаті Монастириська захопила.

У роки Другої Світової війни в місті бої були також тяжкими. Німці захопили Монастириська 4 липня 1941 року, але перед відступом радянські війська повністю знищили зсередини тютюнову фабрику.

Зруйнували і залізничну станцію. До Другої Світової через Монастириська проходила важлива залізнична гілка від Івано-Франківська до Гусятина. І після війни її вже не відновлювали.

27 березня 1944 року місто звільнили від нацистів, але ненадовго… 7 квітня 1944 року німецькі війська здійснили контрнаступ і Монастириська знову окупували. Та перед тим, 6 квітня німецька авіація розбомбила місто, знищивши його на 80 відсотків.

Остаточно місто визволили 21 липня 1944 року.

Неофіційна столиця лемків

Монастириська вважають неофіційною столицею лемків, адже з семи тисяч населення міста, 80 відсотків становлять лемки.

Як живе цей народ, вирваний з коренем, читайте в нашому матеріалі:

Репортаж з музею Лемківської культури.

Лемки – народ, який проживав на території Польщі, Словаччини та частково України, у Закарпатській області.

В 40-их роках їх примусово переселили на територію України, даючи на збори лише дві години. Переселяли по всій країні, аби лемки не змогли сформувати общини.

З роками все більше і більше лемків знайшли свій прихисток на Монастирищині.

Видатні люди родом з Монастириськ

Олена Кисілевська – видатна поетеса, яка Стала активним членом і засновником перших жіночих товариств у Станіславові («Товариство руських женщин»), Коломиї («Руський жіночий кружок»); працювала у львівській жіночій громаді. Під час Першої світової війни працювала в «Жіночому допомоговому комітеті для січових стрільців та інших вояків». За самовіддану роботу в комітеті отримала від австрійського уряду високу нагороду — Срібний хрест.

Маркіян Вишневський – воротар збірної Польщі з футболу. Брав участь в Літніх Олімпійських іграх у 1936 році.

Ігор Біскуп – видатний футболіст. Довгий час виступав за ФК «Нива» Тернопіль, за яку зіграв понад 200 матчів.

Ірина Ванат – футболістка, майстер спорту України. Дворазова чемпіонка СРСР з жіночого футболу.

І це далеко не весь перелік видатних людей, котрі народилися в Монастириськах. Більше ви можете дізнатися, переглянувши відеоінтерв’ю про історію міста, з паном Петром Козубським.

А ви бували в Монастириськах? Чи сподобалося вам місто? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vasya Dronyak

    Супер місто
  • Анатолий Горбач

    Мое р1дне м1сто, все дуже знайомо, моя мама 1 тато переселенц1.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up