Як у Європі живуть із сепаратизмом

Як у Європі живуть із сепаратизмом
Привид бродить по Європі, привид сепаратизму. Карл Маркс, який свого часу побачив у Європі "привид комунізму", можливо, саме так сформулював би свою коронну фразу. Насторожує те, що сепаратизм, як і свого часу комунізм, спочатку бродить по Європі, а потім найбільше його загострення відбувається на нашій території.

 

Сепаратизм у політиці — як діабет у житті людини. Якщо не лікувати - швидка смерть неминуча, якщо ж грамотно і регулярно здійснювати запобіжні заходи, то жити з ним можна досить довго. Багато європейських держав сьогодні вражені сепаратизмом. Причому ця проблема у деяких розвинутих країнах виникла не сьогодні, і не вчора.

Слов’янський сценарій у Венеції
Неймовірно, але свій Слов’янськ місяць тому італійці могли отримати у Венеції. Проте Італія - не Україна, і правоохоронні органи там працюють справно. На початку квітня італійська поліція затримала підпільну групу із 24 осіб, які готували захоплення площі Сан-Марко у Венеції та кількох споруд на цій площі. Для втілення своїх задумів венеціанські сепаратисти переобладнали 40-тонний екскаватор під бойовий танк.
Намірам терористів вдалося запобігти, але проблема сепаратизму в Італії залишається актуальною. Націоналістична партія "Ліга Півночі", яка представлена в італійському парламенті, виступає за відокремлення півночі країни від дотаційного півдня.
Зокрема, у березні цього року у регіоні Венето, центром якого є Венеція, провели неофіційний референдум. Під час нього 2,2 мільйона жителів, а це більше 60% виборців, висловилися за відокремлення.
Сепаратистські настрої, хоч і менш гостро, але панують і на півдні Італії - за відокремлення виступають на острові Сицилія.

Барселона хоче піти від Мадрида
Іспанія уже десятки років веде активну боротьбу із сепаратизмом. Згідно з адміністративним поділом в Іспанії є 17 автономних областей. Проблемними для іспанського уряду є два регіони - Країна басків і Каталонія з центром у Барселоні.
У 2006 році у Каталонії прийняли новий автономний статус із розширенням фінансової самостійності. А у 2009-2010 роках у Каталонії провели неофіційні опитування- референдуми. За їх результатами, 90% учасників висловились за незалежність Каталонії. У вересні 2012 року по усій автономії відбулася масова маніфестація, в якій взяли участь більше мільйона людей. Гасло манфестації: "Каталонія - нова держава Європи". Того ж року на регіональних виборах перемогли політичні сили, які виступають за вихід зі складу Іспанії. Минулого року каталонський парламент прийняв декларацію про суверенітет, а на 2014 рік запланований референдум про відокремлення.
Ще один головний біль Іспанії - Країна басків. У 1953 році студенти університету Більбао створили таємну організацію, яка ставила перед собою завдання боротися за об’єднання усіх баскських земель в одну державу. В тому числі йшлося і про землі на півночі Країни басків, які зараз перебувають у складі Франції.
Основою сепаратистських настроїв у Країні басків стала організація ЕТА, яка тривалий час застосовувала терористичні методи у своїй боротьбі.

Ірландці склали зброю
Ще з 1969 року Ірландська республіканська армія (ІРА) вела війну з владою Великобританії. Вимога ІРА - відокремлення Північної Ірландії. У 2005 році ІРА заявила, що припиняє збройну боротьбу і далі буде боротися тільки політичними методами.
Проте ближчою до відокремлення від Великобританії є не Північна Ірландія, а Шотландія.
На 18 вересня цього року запланували референдум про незалежність Шотландії від Великобританії. Рішення про референдум прийняв парламент цієї країни, хоча, згідно з британськими законами, це мала б робити центральна влада Великобританії. Тож хоч легітимність цього референдуму під питанням, але британська влада намагається переконати прихильників незалежності Шотландії відмовитися від цієї ідеї.
У Франції ідеями сепаратизму пройнялися північні баски, жителі провінції Бретань та острова Корсика. Так, корсиканці за останні 30 років не раз вдавалися до терористичних актів, у результаті яких загинули сотні людей. Гроші, потрібні для боротьби, корсиканські сепаратисти здобувають за допомогою контрабанди, торгівлі наркотиками та грабежів. Наразі влада Франції шукає вирішення корсиканської проблеми шляхом компромісів і взаємних поступок.

Чиї сепаратисти найсепаратистіші?
У багатьох інших розвинутих країнах сепаратизм теж є, хоча там він не такий масштабний. Якщо порівнювати європейський сепаратизм і український, то є певні спільні ознаки.
У Шотландії, як і в Криму та на Луганщині, причиною виникнення сепаратизму стала економічна відсталість регіону. 
У Північній Італії сепаратисти свої наміри відокремитися пояснюють тим, що вони годують південь країни. Така ж ситуація і у Бельгії, де багатша Фландрія хоче відокремитися від біднішого півдня країни. Чи не нагадує вам це Донбас, який нібито годує український Захід?
Спільним у європейському та українському сепаратизмі також є те, що борці за відокремлення застосовували збройні методи. І в Іспанії, і в Великобританії десятки літ боролися зі збройними сепаратистами. При цьому економіки цих держав розвивалися.
Проте є й дві разючі відмінності. Перша - європейські сепаратисти виступають за утворення своїх національних держав. На Сході нашої країни сепаратисти не прагнуть утворення своєї незалежної держави, а просто хочуть відокремитися від України і приєднатися до Росії. Аналогічно було і в Криму.
Друга відмінність - це шалена підтримка українських сепаратистів - і збройна, і фінансова - з Росії. Саме підтримка північного сусіда ускладнює боротьбу з донецькими сепаратистами.


Довідка
Сепаратизм - це політика відокремлення частини території країни з метою утворення нової самостійної держави або отримання статусу дуже широкої автономії. У перекладі з латинської сепаратизм означає "окремий".
Наслідками сепаратизму є порушення суверенітету, єдності і територіальної цілісності держави. Як свідчить досвід, сепаратизм може стати джерелом гострих міжнаціональних і міжнаціональних конфліктів.
Проте у випадках, коли відбувається порушення прав людини і народів чи національних груп, сепаратизм може відіграти позитивну роль у боротьбі проти колоніалізму. Так, свого часу сепаратизм відіграв певну роль у розпаді СРСР та Югославії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    А хто скажіть мав доброго робити для сходу чи для всієї України? Перекрашені комуністи часів Кучми? Чи бувші комсомольські вожаки часів Ющенка? Чи взагалі бандити останнього призову. Всі роки незалежності не було людини керівника держави щоб думала саме про країну а не про свої приватні інтереси чи своєї партійної верхушки. І зараз на президента йдуть все ті самі " відомі" персони засвічені у владі минулих років і знову мають реальні шанси перемогти і далі гнобити цей народ і на сході і на заході. Видно таки правий був Мойсей шо сорок років водив по пустелі євреїв поки не повиздихало минуле покоління. Світ міняється і Україна щоби вижити в цьому жорсткому світі теж повинна змінитись а це можуть забезпечити лише нові молоді лідери з новими незаляпаними ідеями незалежно звідки - зі сходу чи заходу.
  • Anonymous

    В Україні на південному сході не сепаратизм а колабораціонізм. Сепаратисти боруться за створення своєї держави а не за вступ в іншу. Треба відрізняти терміни.
  • Anonymous

    Це одна із причин занепаду а згодом і розпаду Київської Русі. Не бажання коритись Києву і місцеві князьки розірвали могутню державу.
  • Anonymous

    те,що люди на сході хочуть приєднатися до Росії, нікого сьогодні не дивує. Це є воля їхня. І справа тут не в грошах з Росії. Скажіть будь ласка, Київ за 23 роки , що доброго зробив для Донецька? що зробив для західної України? чи для Криму? Для чого тим територіям слухати Київ, хіба, щоб бабло туди возити? За 23 роки "незалежності" нічого не було зроблено, для того, щоб люди хотіли жити в цій державі. Жодної концепції, щоб об,єднати дві частини, захід і схід не було висуното. повний 0.0. І Людям таке ставлення до себе з боку влади вже просто НАБРИДЛО.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up