Журналіст «20 хвилин» здав кров для онкохворого хлопчика: як це було (ВІДЕО)

Журналіст «20 хвилин» здав кров для онкохворого хлопчика: як це було (ВІДЕО)
  • Журналіст "20 хвилин" здав кров хворому на лейкоз 15-річному Максиму Дзюмі та розповів про свої відчуття, уперше ставши донором.
  • Лікарі центру переливання крові відповіли на питання, що виникають найчастіше в людей, які вперше здають або хочуть здати кров.

Коли карантин тільки розпочався, то охочих здати кров на донорство було небагато. Зараз людей дещо більше, хоча все залежить від дня, кажуть у центрі переливання крові в Тернополі.

Читайте також: «Тримайся, ми тебе любимо!» - 15-річному Максу, хворому на лейкоз, потрібні донори IV(+) та допомога.

Коротко про сам процес донації

– У день донації відчував легкий мандраж та хвилювання, але це швидше від того, що очікував сам процес, - розповідає журналіст "20 хвилин".

Відео дня

Якщо ви ще жодного разу не здавали кров в якості донора та не знаєте своєї групи крові, вам потрібно буде її визначити. Далі лікар перевірить ваш тиск та опитає щодо наявності хвороб, з якими протипоказано здавати кров.

– Після цього мені запропонували пройти в наступний кабінет. Там мене напоїли чаєм та нагодували печивом, - говорить журналіст.

Процедура кроводачі відбувається в спеціально обладнаному кабінеті. Лікарі постійно спілкуються з вами та питають про самопочуття

– Під час донації я відчув легке запаморочення та повідомив про це лікарів. Вони одразу ж відреагували на це та попросили дотримуватись рекомендацій: лягти так, щоби ноги були зігнуті, правильно дихати, постійно говорити про своє самопочуття, - уточнює журналіст.

Після здачі крові лікарі рекомендують прилягти та відновити сили. В зв'язку з втратою крові ваш тиск дещо впаде, тому не варто іти одразу на вулицю, якщо ви відчуваєте слабкість.

«Чоловіки часто втрачають свідомість, жінки – рідше»

– Були випадки, коли людина виходила вже за межі центру служби крові і на вулиці втрачала свідомість. Саме тому ліпше відновити сили тут, – каже один з лікарів. – Хоча часто свідомість втрачають чоловіки вже під час здачі крові. Їх організм так реагує. Рідше це роблять жінки, адже вони вже звикли до періодичної втрати крові організмом, тому їм донацію перебути легше.

У хмарну погоду від здачі крові також варто утриматись, адже на те, як відреагує ваш організм від втрати крові, залежать багато факторів. Один з них – хмарна погода.

Часто люди бояться здавати кров, адже думають, що це небезпечно, але донорство крові – абсолютно безпечна процедура. Системи, які використовують для того щоби взяти кров, є  стерильними та одноразовими.

Що необхідно знати перед здачею крові?

Лікарі радять утриматися від вживання алкоголю за 48 годин до здачі крові, а за 72 години не вживайте лікарські засоби.

Відмовтеся від сигарет в день донації.

У день здачі крові влаштуйте собі легкий сніданок. Випийте солодкого чаю та поснідайте кашею, звареною на воді. Перелік продуктів перед донацією значно менший, ніж у звичайні дні, але саме ці продукти допоможуть здати кров без великих навантажень на організм.

Після здачі крові утримайтеся від алкоголю

Лікарі не рекомендують вживати алкоголь в день донації. Після здачі крові протягом двох-трьох годин не підіймайте нічого рукою, з якої брали кров.

Уникайте фізичних навантажень протягом доби та регулярно харчуйтеся протягом двох діб.

Період відновлення після здачі крові складає 60 діб. Ця цифра не може бути меншою, кажуть лікарі.

Донором крові бути неважко, варто лише відмовити собі в деяких шкідливих речах, принаймні, на певний термін. Ви можете не бути лікарем, пожежником чи поліцейським, але здавши всього 450 мл крові, вртяуєте комусь життя.

А ви вже плануєте стати донором крові чи, можливо, вже були ним? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Петро Беріт

    В Україні є людина яка здала кров більше 700 разів! Якщо б це було шкідливо то він би не прожив стільки. Тому за пару разів зданих в рік ну точно все буде ок.
  • Oleksandr Skrypnyk

    Нічого тут страшного немає все безпечно за умов дотримання правил і стерильності
  • Віра Давидович

    Молодець.
  • Микола Олексійович

    Повага!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up