Якщо вам набридли традиційні супи, які ви готуєте удома чи куштували у місцевих закладах, саме час завітати у бар "Рондо", що на вул. Чорновола. Там вас нагодують найпопулярнішою польською першою стравою - "Флячками по-варшавськи".
- В основі страв, що мають назву флячки (з польської flaki - тельбухи - прим. ред.), обов'язковим складником є рубець - найбільший відділ шлунка жуйних тварин, - пояснює власник закладу Микола Гах. - Це ситна, поживна і корисна страва. До речі, у поляків це - святкова і дуже популярна страва. Флячки там можна замовити у кожному барі - так, як у нас червоний борщ.
Рубці у Польщі удома ніхто не готує, каже співрозмовник. Їх уже очищеними і відвареними можна купити в будь-якому магазині. В Україні таких немає, тож доведеться усе робити самотужки.
— "Флячки по-варшавськи" у нашому меню вже приблизно вісім років, - розповідає вона, поки готуються овочі. - Ця страва дуже припала до смаку власникові закладу. Він колись бував у Польщі у бізнесових справах і там часто замовляв цю страву. А потім розпитав рецепт у барі, де його добре знали. Коли у Тернопіль приїжджають поляки - знайомі пана Миколи - вони обов'язково замовляють цей суп.
За словами жінки, власник бару планує готувати для тернополян ще одну страву наших сусідів - свинячу рульку, запечену на грилі. У Польщі ця страва має назву "Гольонка". Там вона набагато популярніша, ніж шашлик.
Нарешті зварилася морква, тож кухар додає до бульйону порізаний рубець.
- Якщо яловичина не є старою, то рубець буде варитися менше ніж 30 хвилин, - пояснює кухар.
Поки готується основа страви, пані Наталія "чаклує" над заправкою. В нагріту сковороду вона вливає олію, ложкою викладає туди борошно. Жінка весь час вимішує його з олією, щоб не було грудочок.
— Чекати, поки борошно буде кремового кольору, не потрібно, - пояснює вона. - Ми відразу вливаємо трохи бульйону і додаємо томатну пасту - для кольору і смаку. А тоді заправляємо цією масою бульйон із флячками і даємо йому закипіти.
Готовий суп кухар заправляє духмяними приправами, ретельно зважуючи кожну.
— Додаю мускатний горіх, куркума, перець білий, чорний і червоний пекучий та червоний солодкий, імбир, а в кінці майоран і гранульований часник, - перелічує прянощі Наталія П'ясечна. - А подаємо флячки із соєвим соусом.
З нетерпінням очікую, поки офіціант покладе переді мною тарілку із супом. Дуже вже хочеться скуштувати "Флячки по-варшавськи" і дізнатися, чи такі вони смачні, як у Польщі. Кілька років тому я мала нагоду смакувати цю страву на її батьківщині. Тож набираю суп у ложку і роблю кілька ковтків, намагаючись вловити смак. І не розчаровуюсь. Тепер знаю напевне, що поповню армію тих, хто ходить у цей бар на флячки.
Послідовність приготування:
1. Яловичий рубець ошпарити окропом, почистити і проварити кілька разів, нарізати соломкою
2. Зварити бульйон на яловичині, моркву нарізати кубиками, натерти пастернак і корінь селери
3. Висипати підготовлені овочі в бульйон, варити на слабкому вогні до готовності моркви
4. Додати до бульйону з овочами подрібнений рубець, варити його упродовж 20-30 хвилин
5. На олії пасерувати борошно, додати томат-пасту, довести до кипіння, заправити приправами
6. Присмачити страву гранульованим часником, подавати до столу із соєвим соусом
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер