Готуємо "Флячки по-варшавськи"

Готуємо "Флячки по-варшавськи"
"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах та ресторанах Тернополя

Якщо вам набридли традиційні супи, які ви готуєте удома чи куштували у місцевих закладах, саме час завітати у бар "Рондо", що на вул. Чорновола. Там вас нагодують найпопулярнішою польською першою стравою - "Флячками по-варшавськи".

- В основі страв, що мають назву флячки (з польської flaki - тельбухи - прим. ред.), обов'язковим складником є рубець - найбільший відділ шлунка жуйних тварин, - пояснює власник закладу Микола Гах. - Це ситна, поживна і корисна страва. До речі, у поляків це - святкова і дуже популярна страва. Флячки там можна замовити у кожному барі - так, як у нас червоний борщ.

Рубці у Польщі удома ніхто не готує, каже співрозмовник. Їх уже очищеними і відвареними можна купити в будь-якому магазині. В Україні таких немає, тож доведеться усе робити самотужки.

Відео дня
>— Щоб підготувати рубець, його треба добре промити у холодній воді, ретельно почистити, потім ошпарити окропом, - продовжує чоловік. - А тоді нарізати соломкою і проварити, кілька разів помінявши воду, щоби позбутися неприємного запаху. Від цієї підготовки залежить смак готової страви.

Кухар Наталія П'ясечна береться до справи. Уже підготовлені рубці вона нарізає тонкою соломкою. Потім маленькими кубиками нарізає моркву, дрібно тре корінь селери і пастернак. Усі овочі пані Наталія перекладає у каструлю з м'ясним бульйоном і ставить на вогонь.

— "Флячки по-варшавськи" у нашому меню вже приблизно вісім років, - розповідає вона, поки готуються овочі. - Ця страва дуже припала до смаку власникові закладу. Він колись бував у Польщі у бізнесових справах і там часто замовляв цю страву. А потім розпитав рецепт у барі, де його добре знали. Коли у Тернопіль приїжджають поляки - знайомі пана Миколи - вони обов'язково замовляють цей суп.

За словами жінки, власник бару планує готувати для тернополян ще одну страву наших сусідів - свинячу рульку, запечену на грилі. У Польщі ця страва має назву "Гольонка". Там вона набагато популярніша, ніж шашлик.

Нарешті зварилася морква, тож кухар додає до бульйону порізаний рубець.

- Якщо яловичина не є старою, то рубець буде варитися менше ніж 30 хвилин, - пояснює кухар.

Поки готується основа страви, пані Наталія "чаклує" над заправкою. В нагріту сковороду вона вливає олію, ложкою викладає туди борошно. Жінка весь час вимішує його з олією, щоб не було грудочок.

— Чекати, поки борошно буде кремового кольору, не потрібно, - пояснює вона. - Ми відразу вливаємо трохи бульйону і додаємо томатну пасту - для кольору і смаку. А тоді заправляємо цією масою бульйон із флячками і даємо йому закипіти.

Готовий суп кухар заправляє духмяними приправами, ретельно зважуючи кожну.

— Додаю мускатний горіх, куркума, перець білий, чорний і червоний пекучий та червоний солодкий, імбир, а в кінці майоран і гранульований часник, - перелічує прянощі Наталія П'ясечна. - А подаємо флячки із соєвим соусом.

З нетерпінням очікую, поки офіціант покладе переді мною тарілку із супом. Дуже вже хочеться скуштувати "Флячки по-варшавськи" і дізнатися, чи такі вони смачні, як у Польщі. Кілька років тому я мала нагоду смакувати цю страву на її батьківщині. Тож набираю суп у ложку і роблю кілька ковтків, намагаючись вловити смак. І не розчаровуюсь. Тепер знаю напевне, що поповню армію тих, хто ходить у цей бар на флячки.

Послідовність приготування:

1. Яловичий рубець ошпарити окропом, почистити і проварити кілька разів, нарізати соломкою

2. Зварити бульйон на яловичині, моркву нарізати кубиками, натерти пастернак і корінь селери

3. Висипати підготовлені овочі в бульйон, варити на слабкому вогні до готовності моркви

4. Додати до бульйону з овочами подрібнений рубець, варити його упродовж 20-30 хвилин

5. На олії пасерувати борошно, додати томат-пасту, довести до кипіння, заправити приправами

6. Присмачити страву гранульованим часником, подавати до столу із соєвим соусом

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous
    Колись смакував цією стравою у Польщі (дуже смачно)... Завтра апробую приготувати цю страву у себе дома.... )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Тернопіль, зустрічай! Незабутній ювілейний концерт Ірини Білик 21:00 У Тернополі створили футбольну команду ветеранів війни з ампутаціями photo_camera 20:39 Стало відоме ім'я нового Папи Римського 20:03 Скільки коштує орендувати квартиру у різних мікрорайонах Тернополя: дивіться ціни! photo_camera Від читача 22:49 ВІДКРИТИЙ ФОРУМ ЄДНАННЯ ВЕТЕРАНСЬКИХ ТА ВОЛОНТЕРСЬКИХ СИЛ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ 19:02 Врізався в комбайн на переїзді: загинув сусід, а співмешканка отримала травми. Як суд покарав водія 18:00 Виділили кошти на капремонти тернопільських шкіл та дитсадків 17:30 У Почаєві 35-річний чоловік пошкодив постер із зображенням героїв Небесної Сотні — поліція 17:03 У кременчанина відібрали і продали земельну ділянку, аби погасити понад 250 тисяч боргу за аліменти 16:30 Із 9 травня на Галицькій тимчасово перекриють рух автотранспорту 16:00 На мультитест зареєструвалися понад 10 тисяч учасників з Тернопільщини play_circle_filled 15:30 У Тернополі відбудеться благодійний захід, присвячений жінкам на війні 14:30 Контролюватимуть рекламу вакансій: Держпродспоживслужба отримала нові повноваження 14:25 Рада ратифікувала угоду зі США про надра 14:00 У Тернополі вшанували памʼять полеглих у Другій світовій війні photo_camera 13:15 У Вишнівці зіткнулися дві автівки 12:50 «Тернопіль не отримає статусу "прозорого міста" через надання міською радою недостовірних даних» 12:07 14-річний мотоцикліст потрапив в аварію неподалік Чорткова 11:34 Тернополяни палили автівки військових на замовлення ворожих спецслужб. Що сказав суд? 11:20 MHP Run4Victory: у Тернополі відбудеться масштабний забіг на підтримку воїнів 44 ОАБр – реєстрація відкрита (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up