Тернопільська майстриня вперше представила свої вишиті та в’язані рукотвори

Тернопільська майстриня вперше представила свої вишиті та в’язані рукотвори

Вишиті ікони, картини, сукні, блузки, сорочки, а також кофти та інші вироби, плетені гачком, представлені на дебютній виставці «Пісня барв і кольорів» тернопільської вишивальниці, учасниці творчого об’єднання «Берегиня» Галини Переймибіди. Експозицію відкрили 27 лютого у Тернопільській бібліотеці № 4 для дорослих «Етно-центр». Оглянути рукотвори майстрині і записатися до неї на безкоштовні майстер-класи можна до 15 березня.

Галина Переймибіда розповіла, що захоплення вишивкою передалося їй чи не на генетичному рівні. Адже цим видом народного мистецтва займалася її бабуся Ганна Володимирівна і мама Лариса Павлівна. На виставці пані Галина представила дві картини, які вишила її мама ще в юному віці. Цим роботам уже майже 60 років.

– Ці картини я не реставрувала, – каже майстриня. – Вони для мене дуже дорогі, бо в них залишилась часточка душі і старання моєї мами.

Відео дня

Галина Переймибіда зізналася, що ніколи не думала, що стане вишивальницею . Це захоплення прийшло з часом. Тому порадила молодим людям, які прийшли на відкриття виставки, приглянутися до її робіт, зачерпнути натхнення і самим почати щось творити власноруч.

Майстриня розповіла, що першими її роботами були ікони та картини. Їй до вподоби великоформатні роботи.

– У кожного в житті бувають складні моменти, – каже Галина Переймибіда. – Я почала вишивати ікони, коли помер мій батько. Відтоді вишиття стало для мене душевною розрадою, підтримкою. Після ікон я перейшла на картини. Дуже люблю квіти. Вони в мене всюди – і на картинах, і на блузках, і в саду. Люблю садити квіти і доглядати за ними.

Ще одним захопленням жінки є фотографування. Це заняття  припало до душі з дитинства. Вдома має чималу колекцію фотоапаратів, починаючи від найперших «Смена 8М».

Блузки почала вишивати 5 років тому. Якось пані Галина вподобала собі блузку, вишиту настилом. Придбати її було задорого, а вишити власноруч не могла, бо не володіла даною технікою. Згодом їй порадили звернутися до майстрині Вікторії Кривоніс, яка знає чимало технік і швів і навчає цьому всіх охочих. Так Галина Переймибіда опанувала нові техніки вишивки і стала однією з майстринь творчого об’єднання «Берегиня».

Пивітати вишивальницю із дебютною виставкою прийшли студенти Тернопільського музичного училища ім. С. Крушельницької Марія Домарацька, Василь Свинтівський, Тетяна Стисла.

У захопленні від робіт Галини Переймибіди майстриня із творчого об’єднання «Берегиня» Світлана Галущак, постійна відвідувачка «Етно-центру», вишивальниця, педагог Галина Гуменюк, майстриня Євгенія Войнарська, редактор журналу «Вишиванка» Оксана Коломієць, вишивальниця Оксана Ситник.

  • До цієї виставки Галина готувалася дуже старанно і натхненно, – каже Світлана Галущак. – Її вироби різнопланові – це і вишивка – картини, блузки, це і в’язання – одяг, головні убори. Бачимо, що всі її роботи складні, насичені. В одному виробі  вона поєднує багато різних технік. Галя невпинно вчиться, опановує щось нове. В рамках цієї виставки вона проведе майстер-класи для всіх охочих.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up