Із якими хворобами не беруть в армію та кому "відкосити" не вдасться

Із якими хворобами не беруть в армію та кому "відкосити" не вдасться
  • Багато теперішніх призовників шукають різні приводи для того, щоб „відкосити” від служби. Найпопулярніший метод - вчасно “захворіти”. І чим гірша “хвороба”, тим краще.
  • Насправді ж уникнути служби у Збройних Силах України (далі - ЗСУ - прим. ред.) не так вже й просто. Адже довести наявність серйозних проблем зі здоров'ям потрібно не тільки “своєму” лікарю, із яким легко “порішати”, а й спеціальній медичній комісії, яка функціонує при військових комісаріатах.

Медики, які працюють у військових комісаріатах, мають багатий досвід спілкування з тими, хто не хоче бути новобранцем. Під час проходження медогляду призовникові мало натякнути на наявність захворювання, потрібно надати всі необхідні медичні довідки, історію хвороби. Після цього військова лікарська комісія визначає категорію придатності конкретної особи до служби.

Хочу служити, та не беруть

27-річний Олександр - інвалід по зору з дитинства. Але завжди мріяв про десантні війська. Каже, що хотів потрапити в лави строковиків, навіть намагався обдурити комісію. Але організм обвести важче. Нині він працює охоронцем і дивується тому, що юнаки тікають від служби.

- Я розумію, що війна, і всі бояться туди, на Схід. Але строковиків не відправляють в зону ООС. А кожному чоловікові корисно пройти цю школу, - наполягає чоловік.

Відео дня

Звісно, не всі думають саме так. Як відбувається огляд призовників та кого не візьмуть на службу за станом здоров'я, це ми і вирішили нагадати.

Отже, під час проведення набору кожному призовникові необхідно пройти військово-лікарську комісію, яка встановить фізичний стан особи і вирішить, чи придатна ця людина до служби, розповідав раніше "20 хвилин" старший офіцер відділення комплектування та призову Максим Швець.

- Медичний огляд проводять безпосередньо у військових комісаріатах, - говорить Максим Швець.

За його словами, медики, які входять до складу комісії, мають за плечима великий досвід роботи з призовниками. Їх так просто не проведеш, отож “відкосити” від армії без поважної причини мало кому вдається.

- Після проходження комісії в особовій справі призовника записують експертне рішення  щодо його придатності за станом здоров'я до військової служби у відповідному роді військ, частині чи підрозділі, - говорить він. - Так, деякі призовники можуть бути непридатними для служби в одному роді військ, але в той же час годитися для інших.

Повний перелік хвороб, через які звільняють від служби в армії, визначений у Положеннях про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Зазвичай це недуги, які супроводжуються серйозними ускладненнями для здоров'я людини.

Непридатний може стати придатним

За словами пана Швеця, деякі новобранці раптово стають “хворими” або, навпаки, приховують захворювання на медичному огляді у військкоматах. На підставі скарг або ж коли у медиків є підозри на певні проблеми зі здоров'ям призовника, його направляють на додаткове обстеження в лікувальні установи.

- За необхідності ми скеровуємо хлопців до спеціалістів у Військовий клінічний центр Західного регіону, який розташований у Львові, - говорить Максим Швець. - Медогляд кожен призовник проходить декілька разів. Перший раз - у місцевому військкоматі, другий - на обласному збірному пункті перед відправленням на місце служби, третій - після прибуття у військову частину.

- Для звільнення від служби в людини має бути підтвердження важких проявів певних хвороб, - каже він. - Найпоширенішими недугами, із якими можуть визнати призовника непридатним, є гіпертонічна хвороба (2-го і 3-го ступеня), часті загострення хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки, стенокардія, перенесений інфаркт міокарда тощо.

Втім, скарги мають бути обов'язково підтверджені медичною документацією, яка засвідчує, що людина тривалий час має проблеми зі здоров'ям, лікується чи лікувалася. Часто для підтвердження діагнозу призначають ряд незалежних діагностичних обстежень - магнітно-резонансну томографію, УЗД, рентгенографію та інші.

- За день чи тиждень важко „зробити” собі реальну хворобу, як і ігнорувати її не можна, - говорить спеціаліст. - Медики несуть повну відповідальність за встановлений діагноз. Нагадаю, що підробка документів - це кримінальна відповідальність.

Як отримати відстрочку або звільнення від армії за станом здоров’я?

Згідно із законодавством України, існує кілька способів отримати відстрочку або звільнення від армії. Однією з підстав є звільнення (постійне або тимчасове) від строкової військової служби за станом здоров’я. Відстрочка і звільнення від служби оформляються виключно за рішенням РВК, на підставі висновку медичної комісії.

Медогляд призовників проводиться для визначення стану їх здоров’я і ступеня придатності до військової служби. При цьому враховуються характер захворювання або фізичної вади, ступінь їх розвитку, функціональні порушення, а також фактична працездатність, спеціальність і освіта. Після закінчення медичного огляду виноситься Постанова ВЛК (відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

Як правило, повне звільнення від загальної військової повинності мають молоді люди з явними важкими патологіями, наприклад, відсутність кінцівки, сліпота, глухота, розумова відсталість, шизофренія тощо. У більшості інших випадків мова йде не про списання призовника через непридатність до служби, а про необхідність у лікуванні, на підставі якого дається тимчасова відстрочка (на півроку або один рік) і потім проводиться повторна медкомісія.

Хвороби, із якими не беруть в армію:

Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. В якості адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення
  • штраф 170-255 гривень — за повторне порушення

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років. Слід зазначити, що в більшості випадків покарання за ст. 335 Кримінального кодексу є умовним (але судимість буде).

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (122)
  • Рома Козирь

  • Petro Skarzhynskyi

  • Zorya Zorya

    Дітей своїх олігархи не посилають під пулі , для дітей сепарів всі пільги , а ви дивуєтесь , чого молодь косить?Зробіть рівні умови для всіх , тоді бажаючих буде більше ,тоді війна закінчиться, коли олігархи почнуть хоронити своїх дітей.
  • Наталя Боднар

    Є один нормальний вихід із цієї  ситуації -прийняти закон за яким всі чоловіки призоаного віку якщо не хочуть служити в армії  нехай платять певну суму кожного року в держ казну аж до закінчення призовного віку. За цю суму певно можна буде найняти тих, хто хоче служити і гідно утримувати армію. А не платити хабарі лікарям і військовим комісарам.

    Таня Носенко reply Наталя Боднар

    Нет не платить ни кому(((.  А надеяться только на себя. Как то так(((

    Наталя Боднар reply Наталя Боднар

    Таня Носенко і ще одне ви платили в роддомі в державну казну чи все ж таки в кишеню лікарям, те саме з дит садком і решта.

    Наталя Боднар reply Наталя Боднар

    Таня Носенко краще платити воєнкомам і дохторам в кишеню?

    Таня Носенко reply Наталя Боднар

    Наталя Боднар а ничего что с рождением ребенка пошла плата . За рождение,за вступление в садик, школа ,институт и т.д . Сейчас уже много лет платиться налог на армию и ещё нужно платить ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up