Медреформа: з чого починати тернополянам

Медреформа: з чого починати тернополянам
  • Старт медичної реформи відклали на півроку. Проте до першого липня вам таки треба визначитися з сімейним лікарем. Для цього потрібно піти у найближчу до вас амбулаторію сімейної медицини та підписати угоду
  • Невдовзі гроші прив’яжуть до пацієнта, а лікарня отримуватиме не субвенцію, а гроші за послугу. Ви обираєте сімейного лікаря, а Нацслужба здоров'я платитиме йому за вас. Причому обирати лікаря можна незалежно від місця проживання чи реєстрації

Всю інформацію про стан вашого здоров’я матиме лікар первинної медичної допомоги завдяки електронному реєстру. В тому числі і про ваші попередні захворювання. А також  може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста. Навіть коли пацієнт перейде до іншого лікаря, уся інформація про його захворювання буде для лікаря доступна.

Які зміни чекають на нас завдяки медреформі, коли потрібно буде підписати декларацію з сімейним лікарем, яким чином потрапити до профільного спеціаліста і що робити іногороднім – пояснила заступник головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар.

Старт медреформи посунули на півроку

Відео дня

- Запуск медичної реформи, яка повинна була стартувати вже з 1 січня 2018 року, відкладено на півроку, - каже Надія Боднар. - З 1 січня 2018 року в Україні мала розпочатися  реформа охорони здоров'я. Але, незважаючи на те, що Верховна Рада схвалила необхідне для її запуску законодавство, тільки в кінці минулого року прийняли певну нормативно-правову базу, що дозволяє реалізувати закони на практиці. Саме тому старт медичної реформи відклали на півроку.

Тепер Міністерство охорони здоров'я та Кабінет міністрів мають  прийняти необхідну нормативно-правову базу, каже медик. У 2018 році зміни в системі охорони здоров'я торкнуться тільки первинної ланки, тобто роботи сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів.

  • В першому півріччі 2018 р. МОЗ буде займатися підготовкою первинної ланки до зміни принципів фінансування медустанов, щоб запустити реформу у другому півріччі, - розповіла Надія Боднар. - Зараз первинна система надання медичної допомоги того чи іншого району отримує фінансування з урахуванням кількості прописаних у ньому людей, незалежно від того, чи користуються вони послугами цієї поліклініки чи ні. Мета реформи полягає в тому, щоб "прив'язати" гроші, які виділені в державному бюджеті на кожного українця, для надання йому первинної медичної допомоги.

З ким підписувати декларацію?

Для того, щоб це сталося, кожен українець повинен буде підписати декларацію з обраним ним сімейним лікарем. На підставі цього документа медустанова, де працює цей сімейний лікар, буде отримувати гроші з держбюджету.

  • Для того, щоб реалізувати цей принцип на практиці, наш лікувальний заклад вже зробив перший крок, - каже Надія Боднар. - З листопада 2017 р. ми зі статусу комунального закладу реорганізувалися шляхом перетворення у статус некомерційного підприємства, при цьому форма власності у нас залишилася колишньою - комунальною. Це необхідно для того, щоб комунальна медустанова змогла отримувати не субвенцію, а плату за послуги.

Для того, щоб медустанова отримувала кошти за своїх пацієнтів безпосередньо з державного, а не з місцевих бюджетів, вона повинна зробити другий крок: підключитися до системи електронної охорони здоров'я - eHealth.

  • Оплата буде відбуватися на підставі не паперових, а електронних звітів про надані послуги. До цього кроку ми теж готові, - запевнила Надія Боднар.

Третім основним кроком буде проведення приписної кампанії. Тобто, сімейні лікарі мають  провести роз'яснювальну кампанію з населенням, щоб простимулювати людей підписати декларації з сімейними лікарями.

Ці три кроки  лікувальні заклади мають пройти  в першому півріччі.

27 грудня 2017 р. рішенням Кабміну створений новий державний орган -  Національна служба здоров'я.

- Саме з цією організацією медустанови будуть укладати договори, за якими вони будуть отримувати кошти за обслуговування пацієнтів, - пояснила Надія Боднар. - Таким чином, фактичне створення центрального офісу Національної служби здоров'я відбудеться приблизно у квітні-травні.

Як обрати сімейного лікаря

Ви можете обрати будь-якого сімейного лікаря для себе або своєї родини незалежно від місця вашого проживання чи реєстрації, запевнила медик.

  • Якщо ви вже маєте лікаря, який лікує вас або членів вашої родини, ви до нього звикли і довіряєте йому, просто підпишіть з ним декларацію, - радить Надія Боднар. - А Національна служба здоров’я України заплатить за  ваше лікування. Якщо лікар, який вів вас до початку приписної кампанії, не влаштовує, саме час знайти того, кому ви готові довірити своє здоров’я.

Якщо ви вирішили змінити свого лікаря, то дізнатися про сімейних лікарів, які працюють у найближчих до вас амбулаторіях сімейної медицини можна на сайті http://www.medical.te.ua. На сайті є інформація про лікаря, графік і місце прийому, а також фото лікаря.

  • До початку приписної кампанії буде створена єдина відкрита державна електронна база, прив’язана до мапи, - каже Надія Боднар. – Тут ви також зможете обрати лікаря, до якого зручно та швидко дістатися.

Вибираючи лікаря, врахуйте думку інших пацієнтів, розпитайте сусідів та знайомих, чи подобається їм їхній сімейний лікар, чи влаштовують їх його методи профілактики, обстеження та лікування. Врахуйте і місце прийому лікаря,  адже важливо, як ви будете,  захворівши, добиратися до нього.

Завдяки  електронному реєстру лікар первинної медичної допомоги бачить інформацію про ваші попередні захворювання, а також може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста. Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли пацієнт перейде до іншого лікаря, уся інформація про його захворювання буде для нового лікаря доступною.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up