На кір найбільше хворіють школярі

На кір найбільше хворіють школярі

Від 32 до 73% дітей різного віку, як свідчить статистика, не доходять до кабінету щеплень і не мають жодної дози вакцини від кору. Медики б’ють на сполох і закликають до співпраці освітян, аби спільно переконувати батьків у необхідності вакцинувати дітей

У пані Ірина на кір захворіла 9-місячна донечка. Дитину лікують в інфекційному відділенні міської дитячої лікарні.

  • Так як дітям до року щеплення не роблять, то донечка захворіла, - розповідає пані Ірина у відео прес-служби охорони здоров’я. - В мене був старший син хворий, якому 16 років. Він мав раніше одне щеплення, друге не пам’ятаю чи робили, десь загубилася карточка. Але захворів і в нього складна форма була. Маленька захворіла на 16-й день інкубаційного періоду, також важко хворіла. Є і в мене ще середній син, який має два щеплення, і він не захворів. Можу порекомендувати батькам, які сумніваються робити чи не робити щеплення, все таки робити. Бо навіть якщо дитина захворіє, вона переносить це набагато легше.

 

Відео дня

Хворіють, бо нещеплені

Найбільше на кір хворіють діти – 68,8% проти 31,2% дорослих. Найбільше хворіють діти у віці 5-9 і 10-14 років, тобто це є школярі, розповідає експерт управління охорони здоров’я держадміністрації з епідеміології Марія Павельєва.

- Якщо подивитися статус щеплення дітей, які захворіли, тут ситуація така: серед дітей 1-4 років -  а ці діти мали б мати одне щеплення - то 73% з них його не мали, - зазначає експерт. - Серед дітей 5-9 років одні повинні мати одне щеплення, але багато мають мати два щеплення – то 53,4% отримали 0 доз. Ці діти не дійшли до кабінетів щеплення або батьки відмовилися від щеплень. Діти 10-14 років повинні в цьому віці уже мати два щеплення, але знову ж - з них 32% не мають жодного щеплення.  Це говорить про те, що наші діти нещеплені, незважаючи на те, що в нас уже який рік проводиться додаткова імунізація від кору. Всі ми переглянули списки, вибрали дітей, а ситуація залишається такою ж. Ось це є реальна картина того, що є насправді.

Сьогодні найактуальніше питання – це вакцинація, наголосила вона. Хоча не треба забувати і про інші протиепідемічні заходи – про певні обмеження, бо для кору характерне те, що дитина заразна майже 10 днів. Не тільки коли з’явилася висипка, а і перед тим, коли є катаральний період, і останні два дні інкубації. Всі дні людина є заразна і вона поширює збудник серед інших. Враховуючи це, треба думати і про певні заходи обмеження, щоб зменшити контактність.

- Але якщо при грипі ми можемо призупинити навчання на кілька днів і таким чином розмежувати потоки, то при кору, коли ми враховуємо інкубаційний період 21 день, відповідно ніхто не може призупинити навчання на 21 день. Та й нема доцільності це робити, бо діти можуть контактувати на гуртках, вдома, є гості, сусіди, навіть проїхавшись в транспорті. Тому на першому місці стоїть вакцинація. Коли дитина захищена, навіть спілкуючись з хворим вона не захворіє на кір, - наголосила Марія Павельєва.

Кір повторюється кожних 5 років

Cитуацію з кором медики оцінюють як неблагополучну. Щодня в області реєструють по 40-50 випадків, показники перевищують цифри по державі і крім того реєструються спалахи серед організованих колективів.

- Для захворюваності на кір на Тернопільщині характерна циклічність, - зазначає пані Павельєва. - Піки захворювання були в 2001, 2006, 2012, 2017 роках. Спалах почався з 2017 року, проте пік сягнув в 2018 досить високих цифр і наші показники в області втричі перевищували показники в державі. В Вкраїні цифри також ростуть в геометричній прогресії, якщо в 2017 було 4 тисячі, в 2018 – 53 тисячі, то станом на 13 травня в україні є 47 тисяч  населення, яке захворіло на кір.

В 2019 році буде піковий рівень захворюваності по Україні по кору. Хворих буде в кілька разів більше порівняно з тим, що на зараз. В області ситуація починалася з дуже малих цифр: 2017 – 298 осіб, 2018 рік – 3,5 тисячі. І тільки за 4 місяці цього року маємо 2900 випадків.

За оперативними даними з початку травня вже є 438 випадків. Кількість випадків зростає. І якщо такими темпами будемо йти далі, то враховуючи епідемічні прогнози, можемо сягнути 7-8 тисяч хворих.

 

Має бути колективний імунітет

  • Якщо з 30 дітей в класі 10 щеплених, а 20 – ні, то це не просто ризик, це шалений ризик поширення інфекції, - наголосила головний спеціаліст (педіатр) відділу надання медичної допомоги населенню управління охорони здоров’я держадміністрації Майя Голяк. - А серед тих 30 дітей є наприклад 1-2 таких, які мають на даний момент серйозні протипокази до проведення щеплення. І тоді ті, хто не щеплений, бо батьки так собі вважають, вони цьому ризику піддають тих двох діток, які не можуть щепитися, і інших дітей. Тому важливо створити колективний імунітет в школах садочках. Де буде створене колективний імунітет більше 98%, там вірус не має можливості поширюватися. Він не буде мати мішені. Тому прошу колег медиків і освітян співпрацювати, щоб максимально щепити дітей до 1 вересня.

Навіть якщо і трапляються випадки захворювання на кір, то щеплена дитина перенесе кір в легкій формі, лікуватися можна амбулаторно, вдома, коли в інших випадках 70% дітей потребують госпіталізації. Кір страшний ускладненнями і випадками смерті.

 

  • Наголосіть батькам, що немає противірусної терапії, немає ліків від кору, і на жаль, і навіть якщо використовувати за показами антибіотикотерапію, це не захистить від появи ускладнень. Ускладення є дуже серйозні – від енцефаліту до пневмонії, отиту, гепатити, запалення шлунково-кишкового тракту. Кір дає ускладення, небезпечні для життя. Лікування захворювання і його ускладнень є вартісним, вигідніше зробити щеплення, ніж захворіти на кір, зазначила, звертаючись на нараді до освітян і медиків експерт-педіатр.

За статистикою,  важкі складні реакції на вакцину трапляються один на мільйон. У той же час на тисячу тих, хто захворів на кір, буде один смертельний випадок, кілька випадків енцефаліту, 50 випадків бронхолегеневих ускладнень, а решта – інші ускладнення. Тобто із тисячі хворих на кір 40-60% мають важкі ускладнення, які дуже важко піддаються лікуванню і можуть призвести до смерті або інвалідності. Тому щеплення треба проводити, наголосила експерт.

 

Протипоказів – чотири

Згідно з наказами МОЗ щодо проведення щеплень від кору є чотири проти покази: якщо в момент щеплення є будь-яке гостре захворювання; вагітність; якщо пацієнт приймає гормонотерапію або хіміотерапію; і коли є серйозна алергічна реакція на попередні щеплення. У всі інші моменти щеплення проводити можна, наголосила Майя Голяк.

  • Якщо в дитини на момент планової вакцинації є захворювання або загострення хвороби, то на той момент є тимчасовий проти показ, - зазначила головний педіатр. - Після закінчення хвороби за тиждень-два можна робити щеплення. І зараз коли ми повністю забезпечені вакцинами при проведенні щеплення реакцій практично не спостерігається ніяких, діти добре переносять вакцину.

 

Діти, які мають хронічні захворювання – чи це бронхіальна астма, вроджені вади, чи це будь-які хронічні захворювання – захворювання шлунково-кишкового тракту, нервової системи, дихальної системи, навпаки – особливо потребують щеплення. Тому що в момент, коли така дитина захворіє на кір, наслідки того захворювання для дитини будуть дуже небезпечні – геть до летальних випадків.

 

  • Коли ми аналізуємо дані тих, хто захворів, складається неоднозначна картина при аналізі карт профілактичних щеплень тим дітям, яким щеплення фактично проведені, або, на жаль, записані і не проведені, - каже пані Голяк. - Тому прошу, працюйте з батьками, в колективах. Тим більше, що тепер зняті вікові обмеження в проведенні щеплень. Дорослий, який не мав щеплення в дитинстві або який не має даних чи не пам’ятає, або коли при проведенні лабораторного обстеження на виявлення специфічних антитіл імуноглобуліну G вони відсутні, такі дорослі можуть пройти щеплення. Звертайтеся на первинну ланку до сімейного лікаря чи терапевта чи за місцем роботи в закладах, де є кабінети щеплень, і можете провести щеплення.

 

Звертайте увагу не кришечку

З 2002 року профілактичні щеплення не проводяться в дитсадках, школах, а тільки на педіатричних дільницях. Зараз тільки дільничний педіатр визначає проведення щеплення.

  • У Тернополі є 6 педіатричних філіалів, у кожному з 8 ранку до 20 години працює кабінет профілактичних щеплень, - повідомив заступник директора міської дитячої лікарні з амбулаторно-поліклінічної роботи Володимир Кучма. - Кабінет щеплень також працює в мікрорайоні Кутківці і в Березовиці. Вакцин є достатньо. Якщо навіть буде необхідність щеплювати дітей в суботу чи неділю, якщо батьки виявлять таке бажання, то ми можемо організувати таку послугу.

Вакцина на дільницях бельгійська, в одному флаконі є дві дози.

  • Одна доза може зберігатися впродовж 6 годин. Якщо проходить більше часу, вакцину утилізують, - наголосив лікар. - Для того, щоб зберігався холодовий ланцюг і це можуть перевірити батьки – на самій вакцині на ковпачку є кришечка фіолетового кольору і в середині голубого кольору квадрат. Якщо він збігається з фіолетовою кришкою, ця вакцина не придатна до використання. Якщо вакцину відкрили, маніпуляційна сестра пише дату коли робили щеплення з цього флакона і батьки мають право побачити цей запис. Наголошую, що індикатор придатності є на кожному флаконі.

Крім того батьки мають право подивитися, як зберігається в холодильнику вакцина, мають право затребувати сертифікат на цю вакцину – це все в кабінетах профілактичних щеплень є.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up