Доступних ліків стало більше

Доступних ліків стало більше

Реєстр ліків, за якими держава частково чи повністю повертає кошти пацієнтам, поповнили новими препаратами. Найдорожчі – для хворих на бронхіальну астму

Які ліки додали до переліку препаратів, за які держава відшкодовує кошти, чи змінилося щось для пацієнтів, як в Тернополі працює програма «Доступні ліки» і скільки тернополян уже нею скористалося розмовляємо з головним лікарем «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Миколою Медведем.

  • Нещодавно додали 42 комерційні назви ліків до переліку препаратів, за які держава частково чи повністю відшкодовує гроші пацієнтам. Поясніть ці зміни. Пацієнтів з якими хворобами це торкнулося?
  • Так, 26 липня внесли зміни до переліку ліків в програмі «Доступні ліки». Нагадаю, що цей перелік препаратів створили в квітні цього року. Спочатку у ньому було 157 препаратів. Виробники ліків – Україна, країни ЄС, Індія та Ізраїль. Як і раніше, передбачені препарати для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету другого типу і бронхіальної астми. Як і раніше, це 21 міжнародна хімічна назва: 16 – для лікування серцево-судинних хвороб, 2 - цукрового діабету другого типу та 3 – бронхіальної астми. А одній міжнародній назві може відповідати 10-12 торгівельних назв препаратів. В чому різниця? Було 157 препаратів, стало 199. Ці 42 назви ліків розподілені так: для лікування серцево-судинних хвороб додали 33 препарати, для цукрового діабету другого типу - 5 препаратів, і 4 – для лікування бронхіальної астми. А принципова різниця, крім того, що збільшили кількість виробників в тому, що коли в попередньому реєстрі була лише одна позиція, за якою було нульове відшкодування для пацієнта, то в новому реєстрі таких позицій є кілька. Це було зроблено для того, щоб була елементарна конкуренція і вибір для пацієнта.

- У перелік потрапили досить вартісні препарати. Скажімо, за одні ліки для хворих на бронхіальну астму держава відшкодовує 852 грн.

- Найбільш вартісні препарати в переліку – для хворих на бронхіальну астму. Для лікування серцево-судинних хвороб ліки не є дуже дорогі. Доплата за упаковку незначна, вона  доступна для того, щоб отримати препарати. Програма зроблена для того, щоб зробити лікування найбільш поширених захворювань доступним не лише для пільговиків, а й для тих, хто не має пільг. Щоб людина навіть без інвалідності, інших соціальних пільг могла скористатися цією програмою за наявності визначених захворювань і розпочати лікування.

Відео дня

Економічний фактор в процесі лікування знижує свій прес. Знаєте, коли ми вивчали досвід Батумі, а в них медичну реформу зробили багато років тому, то один головний лікар сказав нам, що після реформи поліклініки нарешті отримали пацієнтів. Як тільки змінилася система надання допомоги, яка має фінансове підкріплення, в лікувальні заклади пішли хворі. Це ті люди, які роками не ходили до лікаря.

На жаль, відшкодування передбачені лише на ці три групи захворювання і в межах цього реєстру. Та всеодно - це дуже велика кількість пацієнтів. На серцево-судинні захворювання страждає 60% населення, цукровий діабет «молодшає», і це вже мільйон населення в Україні.

- Чи достатньо виділяють коштів?

- У Тернополі з 1 квітня ми отримали 2 мільйони 42 тис. грн. на цю програму. На 18 серпня використали 1 млн 25 тис грн. Крім того, в кінці липня прийняли поправки до держбюджету і на «Доступні ліки» МОЗ отримало ще додатково 200 млн грн. Було 500 млн і додали ще 200 млн. грн. Тому ми очікуємо нові надходження коштів. Зараз можна сказати, що коштів вистачає. Тому тернополяни, які мають серцево-судинні захворювання, або цукровий діабет другого типу, або бронхіальну астму мають звернутися до свого сімейного лікаря. За наявності медичних показів взяти рецепт і звернутися в аптеку. У нас вже 45 аптек у Тернополі відпускають ліки за цією програмою. Ліки можна отримати або без доплати з того реєстру, або доплативши чітко визначену суму. Головна мета програми «Доступні ліки» – залучити пацієнтів до лікування. В нас є люди, які забули дорогу в поліклініку, бо не мають за що лікуватися. Цих пацієнтів я умовно поділив би на кілька груп.

 Перша – це ті, хто не знають, що в них є певне захворювання через те, що не звертаються до свого сімейного лікаря. А варто зазначити, що сімейний лікар може діагностувати хворобу навіть без використання дорого вартісного обладнання. Для прикладу гіпертонічна хвороба – діагноз встановлюють на основі скарг, вимірювання артеріального тиску, не треба КТ чи МРТ. Чи цукровий діабет – достатньо аналізу крові на цукор з навантаженням в динаміці – і є діагноз. На первинному рівні скринінги дозволяють виявляти ці три захворювання. Друга частина пацієнтів – які знають про своє захворювання, але в силу ряду причин не лікуються або лікуються час від часу: погіршився стан – і беруть наприклад, ліки, які їм призначали кілька років тому, десь ще завалялися в тумбочці, чи що ще гірше – беруть якісь ліки за порадою сусіда. І третя група – це пацієнти, які користуються гуглтерапією. Тому ця програма спрямована на те, щоб всі такі люди врешті звернулися до лікарів і отримали доступне лікування.

Пацієнти кожної з цих груп захворювань вимагають постійної уваги до свого здоров'я.

Тож грошей на ліки вистачає. Ми маємо кошти, які виділили в квітні. Зараз йде робота над тим, щоб ми отримали ще додатково виділені кошти. І я сподіваюся, що в тому режимі з яким ми працюємо вже більше чотирьох місяців, а ми йдемо з наростаючим темпом, все більше пацієнтів звертатиметься до сімейних лікарів.

- Які скарги були від пацієнтів за ці 4,5 місяці?

- На початку дії програми скарги були на ті речі, на які ми вплинути не могли – на наявний асортимент ліків в аптеках. На адресу сімейних лікарів скарг не було. Ми чітко зрозуміли завдання. На перших порах не завжди були ті медикаменти, які хотіли отримати пацієнти. Але зараз ситуація виправилася. Досвіду набувають усі, в тому числі і аптечна мережа – бачать що треба замовляти, в якій кількості, що користується попитом. Сімейні лікарі під рукою мають реєстр ліків, можуть підказати виробників і суми доплати, щоб люди знали, скільки грошей треба взяти в аптеку, якщо хочуть ліки з доплатою.

- Нагадайте, що треба зробити пацієнту, щоб отримати рецепт, за яким можна платити менше за ліки або отримати їх безкоштовно?

- Потрібно прийти на прийом до свого сімейного лікаря. Рецепт виписують на місячний курс, так обумовлює наказ. У виняткових випадках – на три місяці, якщо людина їде у тривале відрядження. Чому на місяць? Бо через місяць лікар знову обстежує пацієнта, дивиться як впливає попередньо призначене лікування, коригує дозу, кратність прийому чи змінює ліки, чи залишає все без змін, якщо підібрав схему лікування для конкретного пацієнта.

- Всі ліки є в аптеці?

- Для уточнення асортименту ліків треба звертатися в аптеку. Перелік аптек, які працюють за програмою «Доступні ліки» з адресами і телефонами є і на нашому сайті www.medical.te.ua і на сайті міської ради. Нагадаю, що в рецепті лікар виписує тільки діючу речовину – міжнародну запатентовану назву. А пацієнт має вибір – або взяти ліки з нульовою доплатою, або інший препарат з доплатою. Часто пацієнти залишають рецепти в аптеці і за 2-3 дні забирають ліки. Бо мати в аптеці 199 найменувань препаратів важко і недоцільно. Держава зобов’язує аптеки мати препарати з нульовим відшкодуванням, а інші ліки з доплатою вони беруть під замовлення. Зрештою, це новий процес, і до нього всі призвичаюються. На початку дії програми були проблеми з забезпеченням ліками, за якими було нульове відшкодування. Бо треба розуміти, що потреба в таких препартах збільшилася в сотні разів раптово. Тому проблеми були. Але на сьогоднішній день скарг від пацієнтів, що вони не можуть отоварити рецепт, не було.

- Багатьох пацієнтів хвилює питання, скільки часу діятиме ця програма?

- В постанові, яка запускала програму доступних ліків, йшлося, що перший перегляд реєстру буде в липні, і так і відбулося. Що буде в майбутньому? Можу сказати лише про доконані факти – бюджетна резолюція прийнята аж до 2020 року. На наступні роки уряд запланував по 1 млрд грн. на реалізацію програми «Доступні ліки». Багато це чи мало? Думаю, що мільярд гривень для всієї України – це мало. Але порівняно з тим, коли не було нічого, то це немало. В кінцевому варіанті ми мали б перейти на 100% рецептурне обслуговування пацієнтів з реімбурсацією з боку держави. Але вже зараз ця програма дає можливість почати лікування людині навіть без пільг.

- Яких препаратів на вашу думку не вистачає в цьому переліку?

- Важко сказати. Всіх хвороб не охопиш. Для початку взяли ті захворювання, від яких найбільше страждає людей, рівень поширеності яких, інвалідизація від яких і смертність є найбільшою – це серцево-судинні захворювання, - це у всьому світі так. Астма молодіє і рано ускладнення з'являються, тому ця хвороба потрапила до програми, а діабет – бо прогресивно збільшується кількість хворих. Треба зрозуміти одну річ – так як і окремо взята сім'я, держава має жити за своїми засобами, за тими можливостями, які є на сьогоднішній день. Збільшиться кількість можливостей – стане більше нозологій і медичних препаратів і торговельних назв. Поки є можливість в такому вигляді. За 4, 5 місяці у нас отоварено 25761 рецепт, скористалося доступними ліками 21200 тернополян. Медикаментів відпустили на 1 млн 025 тисяч 730 грн.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up