Від негативних новин "закипає" мозок

Від негативних новин "закипає" мозок
Щоб почуватися краще, потрібно контролювати свій інформаційний „раціон”, приділяючи щодня 20-30 хвилин конкретним темам, а не всім новинам поспіль. Таким чином людський розум здатен отримати більше корисної інформації.

 

Відео дня
tle>

Емоційне перенасичення новинами, які ми щодня переглядаємо як по телевізору, так і в Інтернеті, негативно позначається на нашому самопочутті.

 

Втома, роздратованість, агресивність, апатія – це лише перші ознаки емоційного виснаження, кажуть психологи. Найбільше недозоване інформаційне споживання позначається на дітях, які ще не вміють відсіювати непотрібний негатив зі своєї свідомості. Як неповнолітнім, так і дорослим, фахівці радять дотримуватися інформаційної дієти.

«Голова йшла обертом»

Справді, якщо не контролювати інформаційний потік та постійно аналізувати новини, можна втратити здоровий глузд, говорить тернополянка Вікторія Горенко.

- Регулярний перегляд новин протягом дня дуже виснажує, - каже вона. – Голова йшла обертом, декілька разів я навіть відчувала, що в мене ось-ось закипить мозок. Спочатку мене лякали події Майдану, я буквально "приросла" до екранів телевізорів. Пізніше, коли російські війська вторглися у Крим, я взагалі думала, що скоро настане кінець світу. Перші декілька тижнів, коли в новинах усе більше інформації було про можливість початку війни, мене мучило безсоння. Уночі снилися жахи. А вдень я відчувала фізичне виснаження, не могла спокійно працювати.

Щоб вийти зі стресового стану, дівчина почала відсіювати непотрібні новини. Зараз, за її словами, вона дивиться теленовини тільки раз на день, щоб рідше впадати у «ступор» від почутого і побаченого.

Заспокоює художня література

Новини страшні тим, що втягують людину, наче трясовина, у депресивний стан, вважає студентка Галицького коледжу ім. В. Чорновола Юлія Вигонська.

- Безумовно, увесь той негатив, яким віє від екранів, відбивається на поведінці людини, - каже вона. – Адже останні кілька місяців більшість із нас просто не відходить від телевізора чи комп’ютера. Внаслідок цього багато хто став більш дратівливим та агресивним. Але всі ці новини, як і фільми чи телевізійні програми, – лише інструменти влади, завдяки яким вони вміло маніпулює нашою свідомістю.

Щоб не потрапити в інформаційний полон, Юля витрачає на новинні телепрограми якомога менше часу.

- Мене заспокоює художня література, - додає вона. – Тож у вільний час залюбки беру в руки цікаву книгу. Безперечно, позитивно на самопочутті позначаються прогулянки на свіжому повітрі та живе спілкування з рідними і друзями. Я намагаюся ловити кожну приємну мить свого життя та насолоджуватися нею.

Альтернатива – фізична праця

Інформаційне перенасичення може стати причиною появи дратівливості, апатії, негативу та відрази, каже психолог Антоніна Богачук.

- Чітко усвідомлюючи такий механізм дії, засоби масової інформації можуть активно використовувати його з власною метою, - каже вона. - Наприклад, інформацію про якусь подію починають багаторазово транслювати різні джерела, навіть коли офіційні дані про подробиці чи причини події ще невідомі. Цим вони провокують зниження інтересу глядачів ще до того, коли стануть відомі достовірні факти, які, можливо, комусь вигідно приховати. З іншого боку, обсяг інформації може бути настільки великим, що втрачається основна думка, сенс передачі інформації та її зміст припиняють відкладатися у пам'яті. Як наслідок - людину втомлює потік беззмістовної інформації, виникає відчуття перенасичення, сонливості, небажання працювати та займатись будь-яким іншим видом діяльності.

Психолог рекомендує навчитися дозувати інформацію, урізноманітнювати її. Приміром, можна шукати позитивні та цікаві новини, відмовляючись від „сміття”. Так, навчившись контролювати свій інформаційний „раціон” та приділяючи 20-30 хвилин улюбленим темам, людина отримає набагато більше користі від новин, аніж зазвичай.

- Втома від інформаційного перенасичення різко знижує працездатність людей, їхню ініціативність та мотивацію, - наголошує Антоніна Богачук. - Набагато корисніше втомлюватися фізично, займатися спортом та більше гуляти на свіжому повітрі. Можна влаштовувати собі відпочинок на природі без інтернету і телевізора. Також варто уникати постійних та одноманітних обговорень новин на роботі та в колі знайомих. Необхідно навчитися замінювати новини на щось цікавіше, щоб спілкування допомагало відпочити та відволіктися від повсякденності, а не втомлювало і пригнічувало.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    скажу більше. не лише негативні новини впливають на стан людини. я, наприклад, навіть нормальні для інших розважальні программи не можу дивитись. мене взагалі телевізор дратує, виникає стан незбалансованості, якісь не зовсім приємні відчуття. тому кілька років тому ми позбулись всіх трьох телевізорів, які були в домі. раніше я не розуміла таких людей, як так можна жити без ТВ? а виявляється дуже навіть спокійно. ПС: знайомі спочатку думали, що ми вступили у якусь секту :-))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up