Виразка буває і в шестирічних

Виразка буває і в шестирічних
Ендоскопіст Юрій Бутницький каже, що дітям старшим 4 років і дорослим роблять обстеження без наркозу, а дітям до 4 років наркоз потрібен, аби спокійно провести обстеження

Часто замість гастриту лікують жовчевий міхур або борються з глистами, а болі від виразки списують на проблеми з нирками чи спиною

На ендоскопічне обстеження, яке в народі називають – ковтати «японця», в нас не ходять, як, скажімо, в Японії – з профілактичною метою, щоб не пропустити рак шлунка. В нас це обстеження не є настільки звичним, як скажімо, аналіз крові чи сечі. Але саме завдяки йому ендоскопістам часто доводиться виявляти проблеми, про які ні самі пацієнти, ні медики навіть не підозрювали.

 

У дитини двічі була виразка

В дітей не так поширені гастрити як в дорослих, але вони є, розповідає лікар вищої категорії, кандидат меднаук Юрій Бутницький, який працює ендоскопістом в Тернопільській міській дитячій лікарні.

Відео дня

- В дитячій практиці гастрити трапляються менше, скажімо на обстеження таких дітей направляють небагато, або їх лікують наосліп, призначили ліки, дитині стало легше і ендоскопію не призначають, - зазначає лікар. Вважається, що в дітей молодшого віку такого діагнозу як гастрит не має. Деякою мірою це так - дитина не п’є, не курить, не має шкідливих звичок, чого в неї має бути гастрит? Але тут крім бактерії Гелікобактер пілорі, яка переважно спричиняє ці проблеми, чи якихось порушень в харчуванні, певно є психоемоційний фактор.

Лікар розповідає, що часто доводиться констатувати проблеми зі шлунком в дітей, яких в 6 років віддають в школу. Змінюється все – харчування, режим, є сильні стреси і діти починають хворіти. Дорослим здається, що тут такого, коли дитина пішла до школи. А це серйозний стрес. Коли приходять на обстеження школярі, лікар деколи запитує, як вони вчаться, бо відмінники – більш емоційно та психологічно виснажуються. Хтось трійку отримає і за те не хвилюється, а відмінник отримає 10 чи 11 і вже від хвилювання погано почувається.

Ситуації дитячі різні бувають, продовжує лікар. Дітлахи або переживають страх через якісь проблеми з однолітками, чи хвилюються через перше кохання.

З дітьми гастроентерологам взагалі складно працювати – до 6 років живіт болить лише навколо пупка, всі болі концентруються в цьому місці –  бо така вікова особливість інервації внутрішніх органів, і важко відразу зрозуміти, в чому причина проблеми. І є випадки, коли не розібравшись пропускають суттєві речі (як апендицит, пієлонефрит), зазначає лікар.

- Кілька разів бачив виразку навіть в шести-семирічних дітей, - розповідає Юрій Бутницький. - Знаю таку сім’ю, і сім’я благополучна, і няня дитину доглядає, а в дитини  була виразка. А буває, що приходять на обстеження підлітки, які 4-5 років тому ще дітьми мали  гастрит. Хлопчина каже, що його нічого не турбує, просто направили на обстеження, щоб зняти діагноз, а я заводжу ендоскоп, і бачу виразку. А хлопець ні на що не скаржиться, каже, що нічого не болить, тобто клініки нема. Особливо така ситуація характерна для хлопців в підлітковому віці. Тобто без ендоскопії такі речі не виявиш, альтернативи цьому обстеженню на даний час немає. Процедура досить інформативна, і дозволяє не лише зафіксувати зміни у всіх ділянках шлунка чи дванадцятипалої кишки, а й при необхідності виконати біопсію, зупинити кровотечу, навіть вийняти сторонній предмет.

Хворіють сім’ями

В 80% випадків виразки шлунку та в 90% випадків виразки дванадцятипалої кишки причиною є бактерія Гелікобактер пілорі, розповідає Юрій Бутницький. В світі вже 20 років це визнаний факт. Хоча окремі фахівці вважають це відкриття всесвітньою змовою, вигідною фармбізнесу, але факт є фактом, що, використовуючи прийняті в світі схеми лікування з антибіотиками, можна вилікувати таку, як раніше вважалося хронічну та постійну рецидивуючу хворобу як виразка.

- До речі, запалення слизової шлунку та дванадцятипалої кишки (тобто гастродуоденіт), - каже лікар, – теж може викликати і підтримувати дана бактерія.

Тому, при виявленні в хворих з хронічним гастодуоденітом Гелікобактер пілорі застосовують ті самі схеми лікування, що і при виразці.

- Я працюю в дитячій лікарні, і тому хочу відзначити, що переважно люди хворіють сім’ями, - зазначає Юрій Бутницький. - Звичайно, щоб захворіти на цю патологію, повинен бути збіг обставин – зниження опірності організму, вхідні ворота для інфекції, збудник і сприятливі умови для нього. Але в сім’ї, де «крутиться» Гелікобактер пілорі, тобто хтось з родичів має виразку чи гастродуоденіт, ймовірність захворіти на дану патологію значно вища, ніж в середньому по популяції. Тому, щоб остаточно вилікуватися в деяких випадках необхідно обстежити, а при необхідності пролікувати всю сім’ю.

Особливо треба занепокоїтися, коли помітили чорний кал, який важко змивається зі стінок унітазу, чи є блювота чорним, так званою «кавовою гущею», чи є нічні болі шлунку.

- А скільки разів було, що скаржаться на болі в спині, кажуть, що то нирки віддають, а там була виразка на задній стінці дванадцятипалої кишки, - продовжує співрозмовник. - Більше як лікаря насторожує, коли скаржаться на голодні і нічні болі в животі.

Зазвичай, при гастриті шлунок болить, особливо після їди. А при виразці, навпаки, більший біль, коли пацієнт голодний. Коли поїсть, ніби легше стає, але не надовго. Тож потім і водою запивають, чи шматком хліба заїдають, аби настало полегшення.

 

Замість гастриту лікуються від глистів

  • А трапляється, що приходять на обстеження і говорять, що болить живіт через глисти, від яких лікуються самі, - зазначає лікар. - А ще в нас люди люблять лікуватися від глистів профілактично. А ті ліки від глистів дають побічну дію і ще більше загострюють гастрит.

Крім того, коли безконтрольно приймати ліки, наприклад, кислотознижуючі препарати, хворий переводить Гелікобактер у вегетативну форму, тобто бактерія „ховається”, а тому через деякий час – переважно на осінь чи весну- симптоми гастродуоденіту повертаються.

А такі препарати як де-нол, гастронорм, які люди самі собі призначають, змінюють колір калу, а це може замаскувати один із симптомів внутрішньої кровотечі, зауважує лікар.

- Тому рекомендую насамперед проконсультуватися у спеціаліста, - радить ендоскопіст. - В нашій лікарні є можливість – визначати Гелікобактер пілорі, виміряти кислотність, зробити гастроскопію. Бувають звичайно випадки самовиліковування, заводиш ендоскоп і бачиш рубці від виразки, можливості організму до самовідновлення невичерпні, але це має свої наслідки. Нещодавно був на обстеженні чоловік, який приїхав з Італії – розповідав, що мав напад, але перестав пити, курити, дієтою зайнявся, кашки поїв - льон попив, якісь ліки родичі передали, і само зажило. Так, деколи виразка і сама може зажити, але утворюється рубець. Кілька разів так зарубцюється і аж їжа може не проходити. Тому краще піти до фахівця, пролікуватися і тішитися життям.

 

Виймають кістки і шпильки

Трапляється, що ендоскопістам доводиться не лише обстежувати і встановлювати остаточний діагноз, а й виймати сторонні предмети.

- Якось мені доводилося старшому чоловіку виймати кістку, яку той ковтнув кілька років тому, - розповідає Юрій Бутницький. - У чоловіка майже два роки живіт болів, постійно мучився від блювання. Під тією кісткою аж виразка утворилася. Я сам здивувався, що то була кістка, бо кістка переважно біла, а та частинка аж почорніла від часу. Але нічого, вийняв той шматочок, пролікував, тепер все добре.

Чимало клопотів медикам додають і сучасні іграшки.

  • Тепер з’явилися такі китайські іграшки - діти роблять торти з пластиліну, - розповідає лікар. -  А якось на з’їзді ендоскопістів розповідали про випадок в Києві. Дитина 3,5-4 роки «спекла» такий торт, а він ще й має запах і смак. Мама певно не захотіла того торта, і дитина з’їла його сама. Робили ендоскопію, пробували щипати ту масу, інструментами вийняти, але там вже утворився зліпок шлунка, то мусили оперувати.

Також медики ділилися досвідом, як виймали деталі конструктора у вигляді кульок чи паличок з магнітами, такі іграшки часто через інтернет купують – з них діти пірамідки роблять. Коли діти їх ковтають, вони прилипають одна до одної і їх вийняти ендоскопом не вдається, потрібна операція.

- А ще був випадок, як витягували англійську шпильку в півторарічної дитини, - зараз мами люблять чіпляти шпильками до візочків іконки, червоні стрічки – а шпилька розстібається і дитина ковтає її. І це неабияка проблема, бо спочатку треба застебнути всередині в шлунку ту шпильку, а потім її виймати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up