Як вибрати найкращий небулайзер

Як вибрати найкращий небулайзер

На ринку України менше тисячі гривень коштують моделі небулайзера економ-класу. Якісні доступні прилади для домашнього користування коштують до 1,7 тис. грн.

При лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів не потрібно дорогих моделей. Але коли в пацієнта, наприклад, бронхіальна астма, чи хронічне обструктивне захворювання легень, економити при виборі небулайзера не варто.

Найпоширеніші компресійні
Аерозольна терапія має свою специфіку, пояснює заступник директора з медичних питань компанії-дистриб'ютора, лікар-інфекціоніст Андрій Омелян. Коли помістити препарат у небулайзерну камеру і зробити інгаляцію, то в нижні дихальні шляхи потрапить лише якась його частина. Різні прилади доставлять за час інгаляції різну кількість препарату, і ця різниця є досить суттєвою. Де ж відбуваються втрати ліків під час інгаляції?
— Насамперед варто згадати про види небулайзерів, залежно від способу утворення аерозолю, — пояснює Андрій Омелян. — Наприклад, ультразвуковим приладам властиво частково руйнувати ліки з великими молекулами (гормональні  препарати, антибіотики). Тому пацієнтам, яким для лікування призначили саме такі ліки, цей вид небулайзера не підходить, бо ефективність терапії буде меншою. Їм потрібно обирати між компресорними й електронно-сітчастими приладами. Компресорні — шумні, зате можна використовувати різні ліки. А електронно-сітчасті безшумні, зате дорожчі.
Найпоширеніші — компресорні небулайзери. Їх на ринку України близько 50 моделей. Як серед них вибрати кращий? По-перше, треба звернути увагу на тип небулайзерної камери.
Абсолютна більшість приладів комплектують камерою з постійним виходом аерозолю.
— Під час інгаляції, коли людина видихає, відволікається, кашляє, розмовляє чи дитина плаче, аерозоль все одно утворюється, а це втрати. Щоб таких втрат було менше, розробили камери, які мають всередині силіконовий клапан. Вони частково економлять ліки, щоправда, потребують дещо форсованого дихання, що не завжди можуть зробити важкохворі, ослаблені пацієнти чи діти. А є камери, в яких замість силіконового клапану є спеціальні отвори, які виконують функцію віртуальних клапанів. Така камера економить ліки вже у режимі природного дихання, пояснює співрозмовник.

Технічні характеристики
Далі у виборі приладу допоможуть зорієнтуватися технічні характеристики.
Тут без цифр не обійтися, — зазначає Андрій Омелян. — Хороший небулайзер той, який за час інгаляції доставить у нижні дихальні шляхи найбільшу кількість ліків. Це залежить не від потужності компресора чи дизайну, а від наступних показників.

Відео дня

Перший параметр — це залишковий об'єм небулайзерної камери. Є певна кількість препарату, яка ніколи не перетвориться в аерозоль, умовно кажучи, “розмащується” по стінках. За вимогами європейських стандартів небулайзерної терапії цей об'єм має бути не більше 1 мл. Чим менший залишковий об'єм, тим краще - більше препарату перетвориться на аерозоль і потрапить за призначенням. Другий параметр —респірабельна фракція. Це відсоток частинок розміром менше 5 мікрон до загального об'єму аерозолю. Повинно бути не менше 50%. Чим більший цей відсоток, тим більше ліків надійде у нижні дихальні шляхи.
Третя цікава характеристика — це швидкість утворення аерозолю, продуктивність.

Від неї залежить тривалість інгаляції. Мінімально - 0,2 мл/хв. Тобто за 10 хвилин такий прилад може перетворити на аерозоль тільки 2 мл препарату, а це небагато.
— Здавалося б дуже просто, взяв інструкцію, подивився на ці характеристики і вибрав, але, на жаль, не всі виробники вказують всі ці параметри, — зазначає Андрій Омелян. — Замість цього зустрічаються фрази на зразок “дуже маленький розмір часточок” чи “дуже швидке розпилення”. Маю великий сумнів, що такі прилади відповідають європейським стандартам небулайзерної терапії.

Поміщається в кишеню
Інші критерії вибору небулайзерів: рівень шуму, бо це важливо для діток; розмір, адже є моделі масою 3-4 кг, а є 90 - грамова, яку можна носити в кишені; бренд, бо це означає надійність, сервісне обслуговування.

Звертайте увагу і на гарантійні зобов'язання виробника. У різних виробників гарантійний термін коливається від року до п'яти. І не забувайте понюхати прилад! Не повинно бути неприємного запаху.
— Варто обирати прилад із найкращим співвідношенням ціни і якості, — зазначає Андрій Омелян. — На дешевому приладі ліки, які куштують чимало, будуть «вилітати» в повітря, а не потрапляти в нижні дихальні шляхи. Це може вже за місяць-два нівелювати економію в 300-500 грн. Це варто враховувати.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up