Як захистити себе та дитину від кору: питання та відповіді

Як захистити себе та дитину від кору: питання та відповіді

Серед хворих на кір зареєстрували багато випадків ускладнень – пневмонії, отити, бронхіти, гепатити та енцефаліти. Щеплені діти, якщо і хворіють, то хвороба проходить в легкій формі без госпіталізації у стаціонар.

Щодня реєструють усе більше нових хворих на кір як серед дітей, так і дорослих. Як вберегти себе та рідних від страшної недуги, чи справді захищає від хвороби вакцинація, про це поговорили під час прямого ефіру минулої п’ятниці.

Кір – це гостре інфекційне захворювання, яке спочатку вирізнити з-поміж інших буває складно, розповідає гість онлайн-чату, заступник директора некомерційного комунального підприємства «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Володимир Кучма. Педіатри та інфекціоністи добре знають, що спочатку ця недуга схожа на респіраторну інфекцію. Потім додаються плями Філатова- Копліка. У ротовій порожнині на рівні кутніх зубів, на внутрішньому боці щоки з’являється висипання, схоже на краплинки манки. Це і є перші симптоми захворювання. Далі хвороба прогресує, додається висипання по всьому тілі, світлобоязнь очей.

- Висипання з’являється за вухами, на обличчі, потім перекидається на груді клітину, ще згодом – на спину, а потім вже на нижні кінцівки. Після п’яти днів дитина вже є не заразною для оточуючих. Якщо динаміка позитивна, то висипання починають зникати, а хвороба відступає. Але це коли кір перебігає у легкій формі. Захворювання небезпечне різноманітними ускладненнями. Так, протягом року близько 14 дітей з Тернополя побували в реанімаційному відділенні міської дитячої лікарні. Медики боролися за їхнє життя, - каже лікар.

Відео дня

Протягом останніх двох тижнів кір продовжує атакувати тернополян, як дорослих, так і дітей, наголошує завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст – дитячий інфекціоніст управління охорони здоров’я Ольга Дивоняк. В області за останні дев’ять місяців зареєстрували 1678 випадків захворювання, серед них 1118 дітей. Вікова група – від 5 до 9 років та від 10 до 14 років. За 10 місяців в інфекційному відділені дитячої лікарні надавали допомогу 248 хворим особам. Серед хворих – здебільшого діти, котрі відвідують дитячі колективи – садки та школи. До того ж, більшість пацієнтів є невакцинованими.

- Протягом півтора року ми не можемо здолати епідемію тільки тому, що батьки не роблять дітям щеплення, - говорить пані Дивоняк. – У стаціонар майже не потрапляють вакциновані діти. Вони лікуються вдома під наглядом лікаря. Навіть якщо вони хворіють, то недуга проходить в легкій формі без жодних ускладнень. А от серед нещеплених ускладнення досить складні – маємо один енцефаліт, близько 20 пневмоній, 22 випадки бронхіту, ларингіти, бронхіти, гепатити. Тобто можемо констатувати, що без щеплення наслідки цього інфекційного захворювання досить негативні.

Алгоритми лікування кору давно розроблені, зауважує Володимир Кучма. Основними ускладненнями хвороби є пневмонії та отити (запалення середнього вуха – прим. авт.).

- Лікувати хворих не просто, адже не всі антибіотики дієві в боротьби з таким видом вірусу. Захворювання може протікати 10-12 днів, а на препарати потрібні чималі кошти – на лікування пневмонії знадобиться 12-14 тисяч гривень, - зауважує він.

Пізнє звернення до лікарів у випадку гострих станів та ускладнень. В інших регіонах країни були зафіксовані випадки смерті дітей від кору. На щастя, у Тернополі медикам вдалося поставити всіх пацієнтів на ноги. Тож черговий раз нагадуємо: при виникненні будь-яких симптомів необхідно одразу звертатися за медичною допомогою, а не займатися самолікуванням.

 

Гостями програми були:

  • заступник директора некомерційного комунального підприємства «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Володимир Кучма;
  • завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст – дитячий інфекціоніст управління охорони здоров’я Ольга Дивоняк.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Наталка

На скільки довготривале лікування?

Ольга Дивоняк

Зазвичай лікування займає 10-14 днів, якщо кір неускладнений, то триває близько 10 днів. Якщо дитина має пневмонію, то тривалість стаціонарного лікування подовжується.

 

Ольга

Чим лікують недугу?

Ольга Дивоняк

Захворювання вірусне. Зазвичай застосовуємо симптоматичне лікування – зволоження носа, жарознижувальні препарати, протикашлеві або відхаркувальні препарати, інфузійна терапія. Антибіотики даємо, коли є ускладнення – пневмонії, енцефаліти чи отити.

 

Микола

Коли хворіють дорослі?

Ольга Дивоняк

Щеплені діти та дорослі можуть хворіти, коли мають надзвичайно тісний контакт з хворими. Це переважно в сім’ях – батьки-діти, брати-сестри. Лінія контактів другого ряду (учні школи) має менші шанси захворіти. Чому хворіють дорослі? У той час, коли їх щеплювали, можливо, були проблеми з постачанням вакцинам та дотриманням холодового ланцюга на дільницях. У сільський місцевості не було холодильників для зберігання вакцин, часто вимикали світло. Відповідно, якість препаратів могла постраждати. Зараз ми такого не маємо. Адже всі медичні пункти забезпечені холодильниками. На всіх вакцинах є стікери, зміна їхнього кольору свідчить про те, що не було  дотримання відповідного температурного режиму для зберігання препарату. І таку вакцину ніхто ніколи дітям давати не буде, адже це кримінальна відповідальність.

 

Ольга Степанівна

Як захиститися від кору?

Ольга Дивоняк

Тільки вакцинація може попередити недугу. Це є єдиний профілактичний засіб захисту, який дійсно працює.

 

Дарина

А в інфекційному відділенні які заходи захисту вживають, щоб там не заразитися?

Ольга Дивоняк

Вхід медперсоналу в палати, де лежать такі хворі, відбувається тільки з вулиці. Пацієнти не мають доступу ні в інші бокси, ні в коридор. На 2 поверсі відділенні всі вентиляційні шахти заклеєні, аби вірус кору не поширювався з першого поверху на другий.

Бувають випадки, коли батьки з хворими дітьми ідуть одразу в приймальний покій лікарень чи поліклінік, тим самим вони становлять серйозну загрозу для зараження інших осіб.

 

Надійка

Як відрізнити алергію від висипання кору?

Володимир Кучма

На це є спеціалісти, які можуть діагностувати захворювання. Треба повідомити про всі симптоми свого дільничного лікаря. У поліклініках  спеціальні бокси, де оглядають маленьких пацієнтів з підвищеною температурою тіла.

 

Наталя

Чи завжди є висипання?

Володимир Кучма

Так практично завжди. Плями Філатова-Копліка (білувато-сіруваті елементи діаметром від 1 до 3 мм) завжди додаються.

 

Мама

Чи здатна вакцина захистити на 100%?

Володимир Кучма

Вакцинацію від кору проводять в рік, ревакцинацію – в шість років. Для проведення щеплення важливо, аби дитина була повністю здоровою та не мала загострення супутніх захворювань. Вакцина імпортного виробника, ідеально підходить для дітей і ускладнень від неї ми ще не мали. Загальна необізнаність людей про перебігання недуги та виникнення можливих ускладнень і є причиною того, що батьки відмовляються щеплювати своїх дітей.

 

 ДОВІДКА

  • Кір не передається через побутові предмети та третіх осіб, які контактували з інфікованими.
  • Висип кору – це дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, які поступово перетворюються на більші плями.
  • Основні симптоми кору:
  • сильний головний біль;
  • слабкість;
  • підвищення температури тіла до 40 градусів;
  • втрата апетиту;
  • нежить;
  • сухий і сильний кашель;
  • почервоніння і набряк горла;
  • збільшення лімфовузлів;
  • запалення слизової оболонки очей;
  • висип по тілу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up