Найзапекліший ворог — алкоголь
В основі хронічного панкреатиту лежать огріхи харчування, — каже Валерій Швець. — Це підтверджує і медична статистика: у 80-85% випадків загострення панкреатиту винним виявився алкоголь. Адже саме він стимулює виділення панкреатичних ферментів і водночас спричиняє порушення у процесі виведення панкреатичного соку у протоки підшлункової залоз — у великій кількості той накопичується у залозі і переварює її власні клітини.
На другому місці серед причин запалення - обструкція панкреатичних проток. Це різні захворювання вивідних проток підшлункової залози і загальної жовчної протоки кінцевого відділення. Хронічний панкреатит можуть спричинити також гострий панкреатит, яким хворіли в минулому, хімічні речовини, тютюнопаління, лікарські препарати, підвищення у крові кількості кальцію, травми черевної порожнини, в тому числі й оперативні втручання, спадковість. Люди, які вживають недостатню кількість тваринного білка (м'ясо, риба, яйця, м'який білий сир), також мають шанс захворіти на хронічний панкреатит.
При загостренні не можна прикладати грілку
Не дружить підшлункова залоза і з жирними стравами.
Справа в тому, що шлунковий сік не містить ферментів, які розщеплюють жири, - продовжує співрозмовник, - в кишечнику вони теж розщеплюються слабко.
Тому на підшлункову лягає найбільше навантаження з перетравлення жирів. До того ж, жири найбільше стимулюють виділення панкреатичних ферментів, а у разі захворювання підшлункової залози передусім зменшується виділення ліпази, яка і відповідає за розщеплення жирів. Таке замкнуте коло і виводить підшлункову залозу з ладу. Отож, що менше вживатимемо, то здоровішою буде наша підшлункова залоза. Та навіть зменшивши добову норму жирів до 50-70 г, треба намагатися не споживати цю кількість за один прийом. Ліпше розподілити її на три-чотири рази, щоб не створювати одноразового навантаження.
Під час загострення панкреатиту не можна прикладати до живота грілку — підшлункова залоза не любить тепла, а ось на холод реагує добре, - каже Валерій Швець. - Тому на живіт треба покласти пляшку з холодною водою.
Ознакою гострого панкреатиту є раптовий приступ болю у лівому підребер'ї, що іррадіює в спину. Нерідко біль буває оперізуючим. Спостерігаються блювання, часто жовчю, здуття живота, присмак гіркоти, закрепи.
— Вирішальним у діагностиці хронічного панкреатиту є інструментальна діагностика: ультразвукова діагностика, комп’ютерна томографія, ендоскопічна ретроградна холицистопанкреатографія, оглядова рентгенографія органів черевної порожнини, — говорить Валерій Швець. — Найбільш ефективним лабораторним методом діагностики є визначення еластази в калі. Планується, що цей метод до кінця року буде впроваджено і в Тернопільській університетській лікарні. Встановити діагноз «хронічний панкреатит» також допомагає такий лабораторний метод, як визначення діастази в сечі та амілази в крові.
Харчуватися 5-6 разів у день
Як наголошує завідувач гастроентерологічного відділення Валерій Швець, при хронічному панкреатиті категорично протипоказані алкоголь і продукти, які стимулюють секрецію підшлункової залози. До них належать наваристі м'ясні бульйони, жирне м'ясо, гриби, консерви, копченості, соління, маринади, часник, цибуля, редиска, смажені й тушковані страви (краще відварювати все на пару), торти, тістечка, пироги, млинці, здобне печиво, шоколадні цукерки. Не варто пити газовані напої, міцний чай і каву.
Хворим на гострий панкреатит у перші дві доби рекомендується голодування, - каже лікар. - Важливо дотримуватися правильного режиму харчування: п'ять-шість разів на день невеликими порціями.
Їжа завжди має бути термічно оброблена (протипоказані навіть свіжі овочі та фрукти), не надмірно гаряча або холодна. Якщо ж ви переїли, випийте таблетку ферментативного препарату. Дефіцит повноцінного білка у харчовому раціоні дуже погано впливає на підшлункову залозу, адже її ферменти — не що інше, як високоспеціалізовані білки. Тому, якщо людина не вживає достатньої кількості тваринного білка, через відсутність потрібного “будівельного” матеріалу страждає “виробництво” панкреатичних ферментів. Важливою умовою повноцінного функціонування підшлункової залози є наявність в організмі балансу вітамінів і мікроелементів. Найбагатшим джерелом мікроелементів є червоні сорти м’яса, печінка, яєчний жовток, дещо менше їх у крупах та овочах (перець, капуста броколі, брюссельська капуста).
Поза загостреннями можна включати в раціон черствий пшеничний хліб, вегетаріанські супи (овочеві або круп'яні), овочі (картопля, буряк, морква) після термічної обробки. Боби і білокачанну капусту краще виключити, оскільки вони викликають бродіння і посилене газоутворення в кишечнику. Вершкове масло — не більше 15-20 грамів на день. За можливості замінювати його рослинним: кукурудзяним, оливковим. Каші (вівсяну, гречану, рисову), локшину, вермішель, макарони варити тільки на воді. Корисний твердий сир і страви з нього, кисломолочні продукти.
Марія БЕЗКОРОВАЙНА
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер