Якщо у сім'ї народилася дитина з інвалідністю: поради від мам з таким досвідом

Якщо у сім'ї народилася дитина з інвалідністю: поради від мам з таким досвідом

Після народження дитини з інвалідністю життя набуває нових відтінків. Але воно не завершується! Воно і далі продовжується, як і для дитини, так і для її сім'ї. Важливо пам'ятати про це! — діляться досвідом мами, які виховують таких діток.

Перша зустріч в рамках батьківського клубу "Життя Без меж" під назвою: "Початок нового життя" відбулася нещодавно в онлайн форматі. Зустріч відбулася за ініціативи ГО "РУХ- ЖИТТЯ БЕЗ МЕЖ ".

— Це була наша перша онлайн зустріч в рамках клубу громадської організації "Життя без меж", — розповідає її організаторка тернополянка Олена Коваль. — Вона була присвячена темі початку нового життя батьків, у яких народилася дитина з інвалідністю. Ми обговорювали ті емоції, з якими стикаються сім'ї, як вийти зі стану шоку. Наші учасниці як раз і давали поради іншим батькам. Адже до цього неможливо підготуватися. Ніхто від цього не застрахований. А життя після цього змінюється назавжди. Початок — він завжди складний. Ми ще до кінця не розуміємо, що трапилося. Як на це реагувати? Багато сподівань, здається, руйнуються в одну мить. Але все ж — з'являються інші. Не менш цінні. Не менш бажані. Тож щиро надіємося, що ця інформація буде корисна сім'ям, які лише на початку шляху життя з дитинкою, яка має інвалідність. 

Гостею зустрічі була Олена Кандиба — голова ГО "Берег надії". Ця жінка створила проєкт "Жіноче коло" для матусь, які виховують діток з інвалідністю, і уже багато років поспіль проводить чимало потрібних заходів для них у Володимир-Волинському.

Відео дня

Як зазначила Олена Кандиба, жінці варто насамперед шукати свій ресурс. Кожна жінка має якусь справу, яка її тішить, наповнює енергією і позитивом. Тож треба залишати час на себе і свої потреби.

Учасниці онлайн зустрічі — це мами, які мають дітей з інвалідністю різного віку, є й 10-річні, є і старші. І всі вони, розповідаючи про свій досвід, робили акцент на тому, що жінка не повинна забувати про себе. Якщо у мами буде вигорання, опускатимуться руки через відсутність допомоги, то вона не зможе справлятися з усіма своїми завданнями.

І ще одна з головних порад – не боятися сказати про те, що потрібна допомога. Тоді ви зможете бути сильнішими.

Як запевнила пані Коваль, громадська організація "Життя без меж" буде розвивати напрямок психологічного супроводу батьків з такими дітками, бо це надзвичайно потрібно для них.

— Особливо така підтримка потрібна жінкам, — розповідає пані Олена. — Бо чимало жінок зазначає, що для чоловіка з народженням такої дитини ритм життя практично не змінюється. А от жінки, особливо, якщо дитина потребує допомоги в режимі 24/7, стають основними доглядальницями. Мами виснажуються, бо на них лягає обов’язок догляду і допомоги дитині. Можна сказати, що в них настає соціальна інвалідизація, бо жінка вибуває зі звичного життя. Аби запобігти цьому, жінкам варто прислухатися до досвіду інших мам, які мають схожий досвід, і  винесли з такої ситуації свої уроки.

Ось що порадили іншим батькам учасниці зустрічі – мами діток з інвалідністю:

Олена Кандиба:

"Якщо у Вас народилася дитина з інвалідністю, як би не було — Життя Продовжується".

"Не боріться з обставинами. Прийміть їх. Навчіться з ними жити".

"Діліть обов'язки з чоловіком".

"Будьте в ресурсі. Зрозумійте, де Ваш ресурс. Звідки його брати".

"Вивчайте законодавство".

"Не забувайте про себе".

Олена Коваль:

"Ви одні в своєї дитини. І Ви їй потрібні Здорові".

"На жаль, ми не всесильні. Прийміть це і рухайтесь далі".

"Ваша дитина відчуває Ваш внутрішній стан. Не забувайте про це".

"Життя Вашої дитини не повинне перетворитися на постійні вправи та заняття. Це в першу чергу дитина. Вона також хоче весело проводити час."

"Дуже тяжко прийняти те, що у дитини є інвалідність. Для цього потрібен час. А ще підтримка та розуміння з боку близьких".

"Не соромтесь своєї дитини. Ви для неї цілий світ. І цей світ не повинен її відштовхувати".

Людмила Березовська:

"Не втрачайте Себе".

"Шукайте таких самих мам, як Ви. Вони дадуть найцінніші поради".

Світлана:

"Будьте відкриті усьому".

Таня Стахів:

"Важко сприйняти діагноз дитини, але це потрібно. Потрібно вірити в свою дитину і в себе"!

"Потрібно рухатися, не боятися. Працювати над собою і дитиною".

Марися Стахів:

"Дбайте про себе".

"Просіть про допомогу, коли Ви її потребуєте".

"Давайте волю емоціям. Інколи це необхідно".

"Не потрібно соромитися своєї дитини. Розповідайте про її особливості".

Альона Харитонова:

"Не забувайте за себе".

"Зберігайте своє хобі. Можливо, з часом він дасть Вам фінансову подушку".

"Розвивайте себе".

"Ставте себе на перше місце".

Оксана Білоус:

"З дитиною займаються РАЗОМ двоє батьків. Важливий досвід батька".

Читайте також "Зламані" гени — це біль і щоденна боротьба. Історії тернополян, які мають рідкісні захворювання
У Тернополі створили клуб для мам дітей з інвалідністю
"Треба бачити дитину, а не її діагнози". Як зберегти життєву рівновагу батькам дітей з інвалідністю
Історія боротьби, що триває чотири роки
 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up