Тариф на гарячу воду зміниться для тернополян. Скільки платять у інших областях: ми порівняли

Тариф на гарячу воду зміниться для тернополян. Скільки платять у інших областях: ми порівняли

Тарифи на гарячу воду в Тернополі знову перерахували. Тепер у липні жителі міста у платівках побачать ціни нижчі на 30 відсотків. А скільки платять за гарячу воду в інших обласних центрах та чому вдалося знизити ціну тарифу жителям Файного міста?

Перерахунок платежів Комунальним підприємством «Тернопільміськтеплокомуненерго» проводять вже не вперше. Так, замість фіксованих 98,95 за кожен куб води в будинках з полотенцесушителями та 91,36 за куб води в будинках без полотенцесушителів, тернополяни сплатять 64,65 та 60,48 грн відповідно.

Які ціни в інших областях?

Для порівняння ми взяли Рівне та Львів, обласні центри, які знаходяться неподалік від Тернополя. Як виявилося, ціна на гарячу воду в містах змінювалася рівномірно. Щоправда, починаючи з другої половини 2019 року, ціна на гарячу воду в Тернополі поступово спадає.

Відео дня

Перерахунки почали робити ще в жовтні. За три наступних місяці ціна на гарячу воду зменшилася в середньому на 16,5 відсотка, порівняно з плановими цінами.

В інших обласних центрах ціна на гарячу воду є сталою півтора року. Разом з тим зауважимо, що за останні п’ять років тарифи у всіх обласних центрах зросли в три-чотири рази.

Якщо на початку 2015 року куб води у Тернополі вартував трохи більше 21 гривні, то зараз без перерахунку він вартує майже 99 гривень.

«Інші підприємства не роблять перерахунки»

Директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак пояснив, що перерахунок здійснили відповідно до рішення виконкому міськради.

– Існуючі тарифи ми перераховуємо, адже держава не дозволяє нам вводити нові тарифи, – каже пан Чумак. – Вдалося зробити це завдяки змінам вартості природного газу. Саме цей фактор є найбільш вагомим, але також ми враховуємо і енергоресурси та загальнодержавні податки. Встановивши відповідні коефіцієнти при перерахунках щомісяця, ми існуючий тариф множимо на коефіцієнт і встановлюємо остаточну ціну на гарячу воду.

Також директор розповів, що станом на кінець серпня, для комунального підприємства ціна на газ не зросла, на відміну від ціни газу для населення. Прогнозувати чи вдасться перерахувати в меншу сторону ціну на гарячу воду Андрій Чумак не береться. Каже, що на європейському ринку ціна на газ починає зростати і наступним рішенням Кабінету Міністрів України тарифи можуть змінитися.

– В Тернополі найнижча ціна на гарячу воду, тому що підприємства в інших обласних центрах не роблять перерахунок, – додав пан Чумак, – це не зовсім чесно. Порушення закону в тому немає, але це неправильно.

«Карантин вніс свої корективи»

Також журналісти «20 хвилин» поцікавилися в Андрія Чумака, коли варто очікувати закінчення ремонтних робіт на вулицях Тернополя, адже впродовж літа декілька вулиць міста постійно залишаються без гарячої води.

– Це дійсно проблема, – каже директор. – Вулиці залишаються без гарячої води внаслідок коректив, які вніс карантин. Графік робіт, які проводять на відповідних вулицях, ми мали б виконати ще на початку літа, але через коронавірус і, як наслідок, карантин, план змінився.

З першого вересня роботи розпочнуть ще на вулиці Івана Франка. Всі роботи обіцяють закінчити до початку опалювального сезону.

Чи задоволені ви ціною на гарячу воду в Тернополі? Чи часто у вашій квартирі чи домі виникають перебої з постачанням гарячої води? Діліться своїми думками в коментарях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вікуся

    Не переживайте, ціну знизили перед виборами, Лисий хоче ще на один строк
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up