Режисер Ганна Яровенко:”Попса з шансоном були одним зі шляхів завоювання нашої свідомості”

Режисер Ганна Яровенко:”Попса з шансоном були одним зі шляхів завоювання нашої свідомості”
Як каже Ганна Яровенко, вони практично не вимикали камеру, знімали все в реальному часі. Тому це кіно – як фотографія, як відбиток реального життя, яким жила Україна влітку-восени 2013 року. Там все видно, що на порозі чого ми стоїмо.
Про ідею створення документального фільму «Вільні люди” розповіла на презентації стрічки в Тернополі режисер стрічки Ганна Яровенко.

- Спочатку я написала сценарій про Київський кобзарський цех, - розповідає режисер фільму «Вільні люди» Ганна Яровенко. – Це була данина пам’яті Миколі Буднику – нині покійному, панмайстру Київського кобзарського цеху. Герої фільму є його учнями. Я була знайома з ним і була в його майстерні. Якби не Микола Будник, то ми б ці інструменти могли бачити лише в музеї. Він оживив традицію, відпустив в світ учнів, які вже мають своїх учнів. Моє покликання – максимально розказати про цю традицію. Бо коли я була студенткою театрального інституту мені було цікавіше спілкуватися в тому середовищі, ніж взяти камеру і зрозуміти, що це треба зафільмувати для історії. Тому коли прийшла пропозиція, про що я хочу зняти кіно, я зразу сказала головному редактору „Укркінохроніки” Олені Москаленко, що хочу зняти фільм про Київський кобзарський цех. Це як данина пану Миколі, це те, що я не зробила за його життя. Тож я зняла фільм про його учнів. Але потім, коли фільм затвердили, концепція фільму почала змінюватися. Спочатку мені просто хотілося показати сучасних хлопців, які називають себе реконструкторами лірницької кобзарської традиції. З часом викристалізувалися п'ять героїв – Андрій Ляшук з Рівного, Тарас Компаніченко і Ярема Шевчук з Києва, і Ярослав Крисько і Тарас Дороцький зі Львова. І я зрозуміла, що просто показати кожного з хлопців, чим вони займаються і що їх об’єднує, цього буде замало. Треба зробити дослідження – що слухають українці. Фільм знімався влітку і восени 2013 року.  "Вільні люди" починаються на Майдані Незалежності у Києві у День Незалежності України, коли зі сцени звучить російськомовна "форматна" попса, і завершуються також на Майдані, за кілька годин до жорстокого побиття студентів і початку Революції Гідності. Цей фільм про те, що робиться в українців в голові. Тут мова не стільки про те, що треба слухати лише кобзарську музику, просто потрібно думати, що слухати. Це головний посил фільму.

І власне фільм показав, зазначає режисер, що саме через музику був один зі шляхів завоювання нашої свідомості. Вторгнення російської музики, попси, шансону – це один з видів зброї, яка була запущена і не виходила з України навіть після розвалу Союзу. І це показано в фільмі. Як каже Ганна Яровенко, вони практично не вимикали камеру, знімали все в реальному часі. Тому це кіно – як фотографія, як відбиток реального життя, яким жила Україна влітку-восени 2013 року. Там все видно, що на порозі чого ми стоїмо.

- Я не можу сказати, що фільм про кобзарів, - каже співрозмовниця. - Це фільм про кожного з нас. Він піднімає питання про те, що ти слухаєш. Бо це як з їжею. Яку їжу ти їси, таке в тебе здоров’я, такі в тебе клітини. Яку музику ти слухаєш, який інформаційний простір ти пускаєш, з того буде будуватися твоя душа. Врешті – те ти можеш і назад віддати дітям, друзям.

Відео дня

 

Коментарі (1)
  • Анонім

    А я слухаю і класику, і народну музику, і шансон, і попсу (здебільшого, російську, оскільки вона якісніша від нашої - на жаль), і церковні співи, і рок... І у мене є СВОЄ бачення ситуації в країні, моральних і духовних цінностей. Дорогенькі митці! Ваш вплив на свідомість людей закінчиться там, де ви почнете повчати і забороняти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up