Чи довго ще творчому потенціалу молоді бути у шухляді?

Чи довго ще творчому потенціалу молоді бути у шухляді?
  • Мої вірші вкриваються товстим шаром пилу в шухляді, - ремствує 19-річна письменниця-аматор Віра Карпінська.

Її талант зачинений у стінах 219 кімнати студентського гуртожитку. Її аудиторія обмежується колом найближчих друзів. І лише по четвергах вона має можливість отримати оцінку своїм старанням.  5 письменників-напівпрофесіоналів збираються на закриту літ. тусівку, аби хоч там  реалізувати свою творчі пориви.

Віра вже декілька років поспіль пише вірші «в шухляду». Дівчина уявляє себе на місці Ліни Костенко і Оксани Забужко, які майже щороку видають поетичні збірки в Україні та за її межами. Але сучасні реалії змушують Віру пригальмувати свої літературні амбіції. Студентка вважає, що у молодіжному поетичному середовищі таких, як вона, багато. А шанс дістатися «поетичного Олімпу» випаде одиницям. Важливу роль для реалізації власного таланту відіграють гроші та зв’язки. Ні одного, ні іншого дівчина не має. І весь творчий шлях її супроводжують сподівання на шанс бути обраною.

  • У маленькому селі Топільниця, що на Львівщині, з літературою туго, - жартома каже Віра. - Тому я сподіваюся на шанс у Тернополі. Знаю про різноманітні літературні батли та тусівки, фестивалі, але не знаю, як туди потрапити. І чи візьмуть мене?

Чи готовий Тернопіль стати творчою платформою для молодих та амбітних митців? Чи не стане брак досвіду перешкодою на шляху до «літературного Олімпу»? І найголовніше – у яку копієчку обійдеться їм усе це? Ми вирішили з’ясувати.

Де реалізувати свій талант?

Відео дня

Тернопіль небагатий на місця прихистку для молодих талантів. На пальцях однієї руки можна перерахувати творчі локації, де тернополяни мають можливість винести на загал свої доробки. Попитом користуються такі заклади: дружня ресторація «Мамонт», арт-бар «Коза», Ресторан-бар-галерея «Бункермуз», книгарня «Є» та культурно-мистецький заклад Український Дім «Перемога». Саме ці заклади збирають у своїх стінах творчу інтелігенцію регулярно. Однак періодично заходи подібних форматів реалізуються і в інших закладах міста.

  • Загалом не тільки в Тернополі, а й в Україні, дуже мало таких платформ чи організацій для реалізації і навчання в мистецькій сфері, - каже тернопільський поет, арт-менеджер тернопільської Книгарні "Є", координатор та учасник багатьох літературно-мистецьких заходів Юрій Матевощук. - В останні роки ця картина, нарешті, почала змінюватися, але, звісно, ці впровадження потрібно було робити набагато раніше. З особистого досвіду, в мене було кілька проектів, де, дійсно, можна було навчитися якихось нових віянь та підходів у сучасному мистецтві, його розумінні та тлумаченні. Але здебільшого це були закордонні інституції, які впроваджували ці проекти в Україні.

Арт-директор «Бункермуз» та за сумісництвом художник-ілюстратор Марія Юрчак переконує, що Коза-бар дає можливість молодим гуртам заявити про себе,  знайти свою публіку та ще й виграти цінні призи. До прикладу, таку нагоду дарує молоді найбільший у Західній Україні музичний конкурс Koza Music Battle. Подібну перспективу надають також проекти "Вільний мікрофон",  Stand Up,  фото - та художні виставки,   що організовуються у Бункермузі чи Козі. 

  • Ми займаємося організацією всіх подій, що відбуваються у нас, але,  звичайно,  потрібна взаємодія із митцем, - ділиться Марія Юрчак. – Це може бути як і відома персона, так і студент-аматор. Головне, щоб ця людина і її творіння були цікавими гостям нашого закладу. Окрім того, нам цікаво показувати тернополянам мистецтво з інших міст і країн,  ті проекти,  які можуть бачити кияни чи львів'яни. І це завжди достойні артисти, виконавці, художники, поети, музиканти, скульптори.

Нещодавно Тернопіль розширив свій творчий потенціал: у місті запрацювала платформа альтернативної освіти «Коло». Тернополян навчатимуть грі на музичних інструментах, театральному мистецтву, дизайну, кіно- і телевиробництву, фотомистецтву, вокалу.

Організатор проекту Назар Сарабун переконує, що завдання їхньої школи не просто навчити людей тим чи іншим напрямкам мистецтва, а і створити підґрунтя для участі у різноманітних фестивалях, конференціях, здійснювати обмін досвідом з іншими областями.

- Ми хочемо, щоб люди могли повноцінно реалізувати себе у тих чи інших напрямках, - каже чоловік. - Щоб вони займалися не просто для себе, а і жили цим, заробляли на цьому занятті. У Тернополі не склалося із реалізацією молодих, творчих талантів. На превеликий жаль, творчий потенціал Тернопільщини мігрував в інші області або в інші країни. Але не все так погано, бо створюючи робочий простір, творча молодь, може в ньому і розвиватися. Тому дієвим способом реалізації митців є створення самими митцями сучасного творчого середовища.

Досвід попередників

Тернопіль став творчою точкою відліку для багатьох митців, що сьогодні відомі не тільки у місті, але і за його межами. Вони починали тоді, коли цілковита реалізація себе вимагала неабияких зусиль. Завдяки клопіткій праці вони стали на літературний п’єдестал.  

- Мій творчий шлях розпочався з літературної студії «87», - згадує молодий тернопільський поет Богдан Боденчук. – Там я мав можливість читати авторські вірші та удосконалювати свої ораторські здібності. Згодом все це стало моїм життям. Я зрозумів, що бажаю займатись літературою.

Молодий поет згадує, як було важко стати в один ряд із видатними майстрами слова, але його потужне бажання  перекреслило всі «важко».

- З самого початку, коли ти невідомий, тебе ніхто не знає, дуже важко вибороти своє місце під сонцем сучасної української літератури, - ділиться митець. -  Вловити хвилю. Але виступ за виступом, фестивалі, запрошення на Форум видавців дозволили вловити і втриматись на ній. Молодому автору важливо видати збірку, завоювати свою аудиторію. Мені видавництво «Крок» запропонувало надрукуватися за їх кошт. Так з’явилась перша збірка «Море», згодом почались її презентації. Далі видали збірку «Постріл» і вже розпочалась справжня літературна діяльність. Власні презентації, запрошення на Форум видавців у Львові, поїздки містами.

Молодий, але уже досвідчений зараз, творець літературного ритму життя у Тернополі Юрій Матевощук також поділився з нами своєю точкою зору стосовно розвитку письменників-початківців.

- Я вчився у старших колег: у декого запитував, хтось сам щось намагався мене навчити, а я вже відбирав "зерно від полови", - розповідає пан Юрій. - Головна порада молодим творцям - не втратити віру в себе, важливо, щоб не погас вогонь в очах і не зник ентузіазм. Бо щоб там нам не говорили, головне - це власний досвід. Адже поки ти сам собі не наб'єш достатньо гуль та не наступиш на сотні грабель, малоймовірно, що відразу станеш успішним. Основне - це не боятися. В кожного успішного митця за спиною зазвичай багато невдалих проектів. Я наприклад, точно, не виняток. Важливо - знаходити сили на нові ідеї.

Скільки коштує реалізувати себе?

Багато молодих нереалізованих митців, так, як і Віра, демонструють свої таланти у вузьких тусовках. Звісно, такий формат презентації себе не потребує особливих вкладень. Але і отримати якийсь зиск з цього – неможливо.  

Марія Юрчак запевняє, що за концерти чи виставки у Коза-барі чи Бункермузі майстри нічого не платять.  

  • Провести свою виставку можна безкоштовно, - каже арт-директор «Бункермузу». - Оренда за галерею, до прикладу, хіба для немистецьких подій або платних заходів. Адже наш принцип - доступність мистецтва кожному!

Ясна річ, що для того, аби отримати визнання серед широкого кола поціновувачів мистецтва, потрібні немаленькі вкладення. Для музикантів – придбати інструменти, записати власні треки в студії; письменникам – видати книгу, адже не всім щастить так, як Богдану Боденчуку, надрукуватися за кошти видавництва; художникам і скульпторам – вкласти кругленьку суму на необхідне професійне оснащення.

Тому не слід сподіватися лише на творчий фарт, а і мати уже певний капітал, що допоможе рухатися вперед.

Чи вірити Вірі у можливість реалізувати свої творчі амбіції?

Оцінивши масштаби письменницького потенціалу міста, доходимо до висновку, що Тернопіль – велике село, де тебе усі знають. На один квадратний метр - забагато поетів, які починають «варитись у власному соку». Але серед усієї цієї маси - достойних одиниці.

Часто ці достойні, так, як і Віра, залишаються сам на сам зі своїм страхом покинути «Клуб анонімних літераторів». Судячи з усього, у Віри є потенціал розвивати себе у Тернополі. Хоч у місті і небагато проектів для самореалізації творчої молоді, але вони є. Головне – не боятися презентувати свої доробки на загал. І тоді Віру, та іншу перспективну молодь, помітять потрібні люди. 

Автори: Мирослава Муквич та Христина Луцик.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    У такому віці вірші пише чимало, от тільки чи дійсно є там що читати?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up